Maja Jacobsen løb ind på sit værelse, låste døren og græd.
Det er nu seks år siden, hun fik et opkald, der ændrede alt.
Hvorfor? Hvorfor skal det være hende?
- Det var, som om det hele bare væltede for mig, fordi man ved, at kræft, det kan man dø af, fortæller 17-årige Maja Jacobsen fra Undløse.
Beskeden i telefonen var nærmest det værst tænkelige: Hendes lillesøster, Fiona, havde fået konstateret kræft i hjernen.
Derfor er det en både barsk og reel frygt, Maja Jacobsen hver dag bærer rundt på
- Jeg er bange for, at min søster skal dø, for hun er min bedste ven, fortæller hun.
Hårdt at være søster til en kræftramt
Maja Jacobsen lever på den ene side et helt almindeligt teenageliv.
På den anden side har hun en kræftsyg lillesøster, der lige nu er indlagt på Rigshospitalet i København.
- De har lige fundet en ny tumor i hendes hjerne, som er blevet opereret væk. Noget af den.
- Men så er der gået nogle bakterier i, så derfor ligger hun inde på Rigshospitalet lige nu og har det ikke megagodt, siger Maja Jacobsen.
Knæk Cancer 2023
Uge 43 er Knæk Cancer uge, hvor TV 2 og Kræftens Bekæmpelse samler penge ind til forskning, forebyggelse og patientstøtte. For hver tredje dansker får kræft inden de fylder 75 år, viser tal fra Kræftens Bekæmpelse. Og resten bliver pårørende.
I år kulminerer Knæk Cancer i et underholdningsshow i tre afsnit under navnet ’Knæk Cancer – et show for sagen’. Showet sendes 21. og 25. oktober på TV 2 Play, og det store liveshow sendes direkte fra Royal Stage i Hillerød lørdag 28. oktober.
Som pårørende frygter Maja Jacobsen endnu et opkald.
- Det der opkald, det sidder altid i én. Åh nej, hvis vi nu får et opkald, er det så nu, at vi skal afsted for at sige farvel? Så det er en frygt, man går med hele tiden, fortæller Maja Jacobsen.
Udover frygten er der en vrede, der ulmer.
- For hvorfor? Hvorfor skal det være hende? lyder det fra Maja Jacobsen.
Foruden de tanker er det samtidig ikke nemt at være søskende til én, der er alvorligt syg af kræft.
- Det er meget hårdt, for vi bliver ligesom lidt ladt i stikken, fordi vores forældre fokuserer på det syge barn, siger Maja Jacobsen
- Man går med mange tanker, okay, hvad sker der nu og hvad skal der ske? Man vil helst snakke med ens forældre, men man vil også gerne skåne ens forældre, fordi de døjer med rigtig meget, tilføjer hun.
Det bedste råd til andre
Selvom det kan være svært, er Maja Jacobsens bedste råd til andre, der står i samme situation, at række ud efter hjælpen, når man kan.
- Og snak med jeres forældre, selvom I gerne vil skåne dem fra det, siger Maja Jacobsen.
- Det er vigtigt at snakke med nogen om det, for det er ikke sjovt at have en knude i maven, som vi går med os søskende. Så derfor: Snak om det. Der er ikke nogen, der skal gå rundt med den her knude i maven for sig selv, siger hun.
For det kan være svært at tale med sine venner om det, da de ikke forstår eller kan sætte sig ind i, hvordan det er at have en kræftsyg søster.
- Mine venner har sagt, at det var da synd. De prøver virkelig at sætte sig ind i det, men det er de ikke særlig gode til, for de har ikke stået i samme situation, siger Maja Jacobsen.
Derfor har Maja Jacobsen talt med en rådgiver fra Kræftens Bekæmpelse for at få hjælp til at bearbejde, at hendes lillesøster er syg.
- De var rigtig gode til at snakke med en, fordi de har viden inden for det, så man sidder ikke og snakker til en, der ikke forstår noget af det.
Drømmene lever
Hvad fremtiden byder for de to søstre, vides ikke. Men drømmene lever stadig hos Maja Jacobsen.
- Når jeg tænker på fremtiden, så håber jeg, Fiona er her, for jeg vil rigtig gerne have, at hun møder mit barn, hvis jeg en dag får et barn.
- Jeg vil gerne se Fiona blive konfirmeret. At hun kan komme med til mit bryllup og være en af mine brudepiger, det er en af mine største drømme i livet, siger Maja Jacobsen.
- Bare at hun er her. Det er en af mine største drømme, siger Maja Jacobsen og tilføjer:
- Jeg håber, jeg når at se hende blive konfirmeret. Det er nok den største drøm, jeg har.