Vil bygge 22 meter højt anlæg til plastikaffald tæt på landsby

Lokale havde vundet kampen mod kommunens planer om et biogasanlæg. Nu vil kommunen i stedet bygge et plastsorteringsanlæg i området.

Udsigten til et 22 meter højt plastsorteringsanlæg skræmmer lokale beboere i Sønder Jernløse tæt ved landsbyen Regstrup. 

Per Flindt peger udover markerne og over mod tre vindmøller.

- Det er spidsen dér, så kommer det til at ligge dén vej der, siger han. 

quote Plastik og affald lugter, men det foregår indeni en lukket bygning

Christina Krzyrosiak Hansen (S), borgmester i Holbæk Kommune

Mette og Per Flindt er en del af Regstrup Miljøforening, der startede op, dengang Holbæk Kommune ville have et biogasanlæg til området. 

Nu vil kommunen så have et plastsorteringsanlæg.

- Det jeg frygter allermest, det er trafik, lugt, og så er det vores drikkevand. Området er et område med særlige drikkevandsinteresser, fortæller Mette Flindt. 

Tilbage i 2019 kæmpede lokale fra Regstrup, Nørre Jernløse og Sønder Jernløse ihærdigt mod et biogasanlæg. Her lykkedes det borgerne at få stoppet kommunens planer.

Læs også
Champagnepropperne sprang:
Regstrup-borgere fejrer sejr i kampen mod biogas
Læs også
Champagnepropperne sprang:
Regstrup-borgere fejrer sejr i kampen mod biogas

Det nye plastsorteringsanlæg har allerede inden sin undfangelse vokset sig større:

- Nu er det jo blevet foreslået, om det kan ændres fra 15 til 22 meter i højden, og så kommer der skorstene oveni, siger Per Flindt. 

Borgmester er stolt

Holbæk Kommune havde i sidste uge høringsfrist i forbindelse med sin kommuneplan, hvori projektet om det dansk-tyske plastiksorteringseventyr er en del af fremtidsdrømmene.

- Vi bliver nødt til at gøre noget ved dén måde, vi håndterer plastik på lige nu, siger Christina Krzyrosiak Hansen (S), der er borgmester i Holbæk Kommune:

- I Danmark brænder man plastikken af, og det er dårligt for den grønne omstilling. At der kan komme en virksomhed til vores kommune, så man kan genanvende plastikken, det er jeg rigtigt stolt af, fortæller hun. 

Projektet er lige nu en del af kommuneplanen, der skal vedtages i december. Derefter vil Holbæk Kommune skulle udarbejde en lokalplan.
Projektet er lige nu en del af kommuneplanen, der skal vedtages i december. Derefter vil Holbæk Kommune skulle udarbejde en lokalplan. Foto: Kasper Larsen - TV2 ØST

Anlægget skal årligt kunne sortere op mod 130.000 tons plastikaffald fra husstandene, og vil skabe 50 nye arbejdspladser til matriklen. 

Området, som kommunen vil lægge ud til industri, ligger ud til motorvejsafkørslen.

Det er dog et område, der også er brugt til indvinding af drikkevand, og ifølge planen skal 95 lastbiler dagligt fragte plastikaffald til og fra fabrikken.

- Lastbilerne skal ikke ligge at køre på de små veje. De kan komme direkte fra virksomheden og ud på motorvejen, siger Holbæk Kommunes borgmester og fortsætter:

- Det er noget af dét, der er vigtigt for os som kommune.

Frygter tung trafik

Men dét udsagn er en anden lokal beboer ikke tryg ved:

- Nej, det er jeg ikke. Fordi vi ser lastbiler køre gennem vores små landsbyer dagligt, fortæller Kristian Søllner, som bor i Sønder Jernløse.

Mette Flindt er heller ikke overbevist:

- Alt det trafik, der skal komme fra nord og syd, vil ikke tilgå via motorvej. Det er jeg overbevist om, siger hun. 

Kristian Søllner er blandt de borgere, der har indsendt et høringssvar mod anlægget.

Kristian Søllner er flyttet på landet for at nyde landet. Han mener desuden ikke, at der bør være industriområde med tung trafik i et område, hvor der er drikkevandsindvinding.
Kristian Søllner er flyttet på landet for at nyde landet. Han mener desuden ikke, at der bør være industriområde med tung trafik i et område, hvor der er drikkevandsindvinding. Foto: Kasper Larsen - TV2 ØST

- Kan du forstå ideen med at plastsortere?

- Ja, meget. Men jeg er mere tilhænger af løsninger, hvor vi ikke har lige så meget plastaffald, siger Kristian Søllner.

- Hvor skal det så ligge, hvis ikke det skal ligge hos dig?

- Jeg synes, man skal samarbejde med noget industri, hvor man har symbiotiske fællesskaber. Det er kun 60 procent, man kan genbruge, og så skal plastikken køres væk igen. 

- Så vil det være nærliggende at lægge det ved en forbrænding, så man ikke skulle køre så langt med det, siger han til TV2 ØST. 

Det handler om genanvendelse

Det er den danske virksomhed Solum og tyske virksomhed PreZero, der drømmer om at bygge og drive plastsorteringsanlægget:

- Det kan sortere i 21 fraktioner. Det smarte er, at plastikken kan genbruges, og det er dét, det hele drejer sig om, siger Christian Christensen, direktør i Solum. 

- Det hele bliver lukket inde. Selvfølgelig kommer der lastbiler, men der er ikke andet støj, fortæller han. 

Christian Christensen er direktør i Solum, der har købt grunden til plastsorteringsanlægget. Virksomheden samarbejder med Tyskland om at bygge et nyt, moderne sorteringsanlæg.
Christian Christensen er direktør i Solum, der har købt grunden til plastsorteringsanlægget. Virksomheden samarbejder med Tyskland om at bygge et nyt, moderne sorteringsanlæg. Foto: Kasper Larsen - TV2 ØST

Direktøren forstår godt borgernes bekymringer. Derfor er han også åben overfor spørgsmål.

- Det er klart, man altid vil være bekymret, når der kommer noget nyt. Derfor vil vi også komme til høringer og sørge for at svare naboerne. Der er ikke noget, vi ikke vil svare på, siger han. 

Klar med gamle protestskilte

Holbæk Kommunes borgmester har selv besøgt tyske PreZeros anlæg i München

- Nu har du været nede i Tyskland, hvordan lugter det?

- Plastik og affald lugter, men det foregår indeni en lukket bygning. Alle spørgsmål omkring lugt og støj er ting, vi skal have besvaret, når vi kommer tættere på, at virksomheden skal hertil, siger Christina Krzyrosiak Hansen (S) til TV2 ØST. 

Noget ser ud til, at de lokale måske kan risikere at skulle have de gamle protestskilte frem igen. I så fald er Mette og Per Flindt klar:

- Det er lokalpolitikerne, der ikke hører på os. Vi bliver ikke trætte af det, for det er grundlæggende forkert at lægge sådan et industriområde i så landsbynært et miljø, siger Per Flindt.


Nyhedsoverblik