Søndag får naturområdet Holbæk Fælled nye beboere. Her bliver en flok af de tykpelsede Galloway-kvæg nemlig lukket ud på området.
Her skal de hjælpe naturen på vej med det, de er bedst til: At spise græs, trampe rundt og lægge kokasser.
Det er dog ikke alle, der byder kvægene velkommen. Forinden har ukendte gerningsmænd nemlig begået et ganske målrettet hærværk mod den indhegning, dyrene skal gå i.
Det har været meningen, at man ikke skulle lukke de her køer ud på søndag. Det er min opfattelse
Flere steder er hegnet blev snoet rundt og flere tråde i et led er blevet hægtet af. Samtidig er flere skilte blevet ødelagt, ligesom en låge er savnet over.
Det ærgrer viceborgmester John Harpøth (DF), som er formand for Udvalget for Klima og Miljø.
- Det har været meningen, at man ikke skulle lukke de her køer ud på søndag. Det er min opfattelse, siger viceborgmesteren.
Kommunen vil derfor politianmelde hærværket, ligesom John Harpøth understreger, at hærværksmændene vil blive holdt økonomisk ansvarlige - også hvis der skulle ske hærværk igen.
- Hvis de samme mennesker finder på at ødelægge det, når køerne er ude, vil de måske ikke bare være rundt omkring fælleden, men også nede i Holbæk by. Det håber vi selvfølgelig ikke, siger John Harpøth.
Kogræsserlaug: - Det er smadderærgerligt
En anden, der ærgrer sig, er Leif Bonderup. Han sidder i Fælledens Kogræsserlaugs ledelse - en gruppe af omkring 30 frivillige, som skal stå for at holde øje med køerne, når de er sluppet ud på søndag - og han kan blandt andet se, hvordan en pæl ved en indgang til området er savet over.
Pælen ser ikke ud af meget, men den sikrer, at en låge ind til området lukker af sig selv igen, så køerne ikke stikker af.
Det er smadderærgerligt, at der skal komme sådan en dårlig stemning omkring det her
- Det blev jeg rigtig, rigtig ked af. Jeg synes, det er smadderærgerligt, at der skal komme sådan en dårlig stemning omkring det her - for mig at se - rigtig gode naturplejeprojekt, der skal være herude, siger Leif Bonderup.
Holbæk Fælled blev oprindeligt fredet tilbage i 2014. Med til fredningskendelsen hører, at kommunen er forpligtet til at holde området som et overdrev - en naturtype, der opstår ved vedvarende græsning af et areal.
Her har køerne en vigtig rolle. De kan nemlig noget, som hverken menneskehænder eller maskiner kan klare på samme, nænsomme vis, forklarer kvægavler Gert Dalbjerg, der ejer kvægene.
- Hvis der for eksempel er frøer og tudser i et vandhul, går dyrene jo udenom. De spiser dem jo ikke, hvorimod en maskine slår det hele ned, forklarer Gert Dalbjerg.
Ved deres græsning sikrer de, at området får karakter af et overdrev, alt imens de samtidig medvirker til en øge biodiversitet, håber kommunen.
Underskrifter samlet mod projektet
Planerne har fået Danmarks Naturfredningsforenings velsignelse, men flere borgere har også ytret kritik og startet en underskriftindsamling mod naturgenopretningsprojektet. De mener blandt andet, at man ved at indhegne området har fordrevet flere vilde dyr.
Jeg er sikker på, at hegnet er i orden, når de bliver lukket ud. For det er jo mit ansvar
Kommunen mener omvendt, at de har ryddet dele af området på et tidspunkt, der sikrer, at dyrelivet forstyrres så lidt som muligt, inden den store naturgenopretning kan begynde.
Hærværket mod indhegningen får dog ikke betydning for kvægets debut på Holbæk Fælled på søndag, understreger Gert Dalbjerg.
- Jeg har selv sagt til kommunen, at jeg går hele folden igennem, inden dyrene kommer derind. Det hærværk, der er sket, udbedrer jeg. Så er jeg sikker på, at hegnet er i orden, når de bliver lukket ud. For det er jo mit ansvar, siger Gert Dalbjerg.