Nedlagte arbejdspladser skal betale for mere velfærd

Regeringen nedlægger flere statslige arbejdspladser i blandt andet Holbæk. Besparelserne giver mere velfærd, lyder forklaringen.

- Det er helt hul i hovedet, at man først laver en stor udflytningsrunde, og så bagefter nedlægger stillinger og hiver resten til København. 

Sådan lyder kritikken fra Susie Jessen, der er politisk ordfører for Danmarksdemokraterne og formand for Udvalget for Landdistrikter og Øer.

Susie Jessen fra Danmarksdemokraterne retter skarp kritik af regeringen for at fjerne arbejdspladser i provinsen.
Susie Jessen fra Danmarksdemokraterne retter skarp kritik af regeringen for at fjerne arbejdspladser i provinsen. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Kritikken kommer, efter regeringen sammen med et flertal i Folketinget har besluttet at nedlægge 1000 statslige arbejdspladser

Det viser sig nemlig, at halvdelen af dem bliver fjernet i provinsen.  

Kalder kritik mystisk

Men kritikken fra Danmarksdemokraterne undrer Socialdemokratiets finansordfører, Benny Engelbrecht, der er udpeget af regeringen til at besvare kritikken. 

- Danmarksdemokraterne har for det første selv været med til at lave den her aftale, for det andet har de ønsket, at det ikke bare skulle være 1.000, men 2.900 årsværk, der skulle fjernes. 

- Det ville man simpelthen ikke kunne gøre, uden man skal gøre endnu mere ude i landdistrikterne. Så jeg synes, det bliver lidt mystisk at lytte på. Man har haft muligheden for at tage det her op i finanslovsforhandlingerne, men det har Danmarksdemokraterne heller ikke gjort, siger han til TV2 ØST. 

Lover mere velfærd

Ifølge finansordføreren er målet med aftalen om at nedlægge og flytte statslige arbejdspladser, at der skal frigives penge til den nære velfærd i kommunerne. 

- Man kommer som borger til at opleve,  at der bliver mindre statslig administration og flere penge til det nære velfærd. Det er den aftale, vi har lavet med kommunerne, og som i øvrigt er støttet af et bredt flertal i Folketinget – alle Folketingets partier undtagen Enhedslisten har støttet det aktstykke, der ligger bag den her aftale.

- I udgangspunktet bliver det for en væsentlig del København og de store byer i provinsen, Aarhus, Aalborg og Esbjerg, som kommer til at levere de årsværk, som falder bort. Og så er der nogle få opgaver, som ligger uden for de største byer, som også bliver nedlagt, men som sagt, pengene kommer til at gå til kommunerne, til den nære velfærd.

Rammer i Holbæk

I Holbæk sparer regeringen knap 30 årsværk væk i de statslige institutioner Danmarks Evalueringsinstitut og Akkrediteringsinstitutionen.

Dertil kommer, at 13 stillinger i Styrelsen for Undervisning og Kvalitet flyttes fra Holbæk tilbage til København. 

En beslutning, der vækker undren lokalt. 

Camilla Hove Lund er viceborgmester i Holbæk, der nu mister flere statslige arbejdspladser.
Camilla Hove Lund er viceborgmester i Holbæk, der nu mister flere statslige arbejdspladser. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

- Det er ærgerligt. Vi var glade, da vi for tre års tid siden fik at vide, at nu ville der komme nogle arbejdspladser ud til os. Det er jo en gevinst for et lokalområde som Holbæk at få arbejdspladser, siger Holbæks viceborgmester Camilla Hove Lund (V) til TV2 ØST. 

Nye arbejdspladser på sigt

Benny Engelbrecht anerkender, at besparelserne på de statslige arbejdspladser også rammer i provinsen. Men han understreger, at kommunerne selv får noget ud af det på sigt. 

- Man kan ikke undgå, når man fjerner opgaver helt, at der så også kan være nogle få steder, hvor det også rammer provinsen. Men man skal jo så også bare huske, at pengene bliver ført tilbage til alle landets kommuner og dermed i sidste ende også er med til at skabe nye arbejdspladser. Så er det bare ikke statslige arbejdspladser, men kommunale arbejdspladser, siger han. 

Ifølge Benny Engelbrecht vil der på sigt komme nye kommunale arbejdspladser som følge af nedlæggelsen af de statslige arbejdspladser. Arkivfoto.
Ifølge Benny Engelbrecht vil der på sigt komme nye kommunale arbejdspladser som følge af nedlæggelsen af de statslige arbejdspladser. Arkivfoto. Foto: TV2

Hvis det er nødvendigt at nedlægge statslige arbejdspladser i provinsen, fordi opgaverne bortfalder, bør I så ikke sikre en bedre balance mellem land og by ved at flytte andre arbejdspladser ud?

- Fra denne regerings side kommer vi til at tage meget nøje bestik af, hvad der kommer til at ske de kommende år. Vi har aftalt med kommunerne, at der skal ske mere. 

- Der er ikke grund til at bruge unødige ressourcer på statslig administration, men når vi skal finde statslig administration, der ikke skal laves længere, kommer vi til at bestræbe os på, at det i videst muligt omfang bliver i de største byer og i hovedstaden, at de opgaver forsvinder, siger Benny Engelbrecht. 

Læs også
Store udgifter til energirenovering venter
Læs også
Store udgifter til energirenovering venter

Danmarksdemokraterne har kaldt både landdistriktsministeren og finansministeren i samråd om nedlæggelsen af arbejdspladser uden for hovedstadsområdet. 

Samrådet afholdes den 10. december.   


Nyhedsoverblik