Myldretrafikken ind mod Holbæk er ikke for børn. Det ved Lau Armand Nielsen på ni år og hans venner. I hverdagene tager de Odsherredsbanen fra Gislinge Station.
- Jeg bruger toget til at køre op til Holbæk Station, og så går jeg ned til Holbæk Realskole, fortæller Lau Armand Nielsen.
Afgangen fra Gislinge klokken 7.43 er en meget populær afgang, og ofte er toget helt proppet med passagerer, især hvis toget kun består af ét togsæt i stedet for to. Nogle gange kan Lau og de andre skolebørn slet ikke komme med.
- Alle de voksne står i en stor klump, så man ikke kan komme ind, fortæller han.
Det er sket seks gange siden skolestarten i august.
- Det er virkelig, virkelig irriterende, for så kommer man for sent i skole.
Nynne Eldov Hansen tager ofte samme tog. Hun skal til Stenhus Gymnasium, som er næstsidste stop på ruten.
- Det er specielt de små, har jeg lagt mærke til, der ligesom ikke tør at presse sig ind, så det er dem, der bliver nødt til at vende om og ikke kommer med, fortæller hun.
For lidt plads
Lau Armand Nielsens far, Martin Armand Nielsen har for nylig lavet en tråd i en lokal Gislinge-gruppe på Facebook om problemet med toget. Her fortæller flere voksne, at de også har oplevet at strande på perronen ind imellem. En af dem er Camilla Lech, som tager Odsherredsbanen til Holbæk mandag, torsdag og fredag morgen.
- Fra et par måneder før sommerferien og indtil nu har jeg nok prøvet en fem-seks gange ikke at komme med toget.
En ekstra vogn på toget ville kunne gøre en kæmpe forskel
Camilla Lech fortæller om episoder, hvor det ikke er alle døre på toget, der bliver åbnet, når det når Gislinge, fordi der er så mange med. Hun har også hørt togførere råbe ud af vinduet til folk på perronen i Gislinge, at der ikke er plads i toget.
- Så er det jo, at det undrer mig, at man ikke sætter flere vogne på, siger hun.
Lau Armand Nielsens far, Martin Armand Nielsen, forstår heller ikke, hvorfor Lokaltog, der driver Odsherredsbanen, ikke får løst pladsproblemerne.
- En ekstra vogn på toget ville kunne gøre en kæmpe forskel. Det er den ene ting, eller man kunne lave en eller anden aftale med noget busselskab, der kan køre til Holbæk fra Gislinge.
Han har prøvet at kontakte Lokaltog, men her får han at vide, at selskabet sætter busser ind, hvis der er problemer med toget, for eksempel hvis der mangler en vogn.
- Jeg har spurgt flere i forbindelse med det her, om hvad deres oplevelse er, og de hører aldrig, der kommer den her bus. Men det første, man får at vide, når man ringer til togselskabet, det er: Vi sætter busser ind, når der mangler. Der er bare ikke nogen, der har oplevet det, fortæller Martin Armand Nielsen.
Vil rejse problemet politisk
Belinda Jurlander stiller op til kommunalvalget for De Radikale og bor 500 meter fra trinbrættet i Ny Hagested, som er næste stop fra Gislinge på vej ind mod Holbæk. Hun har helt droppet at bruge Odsherredsbanen.
- Jeg har oplevet, at toget bare kører igennem, fordi det er blevet fyldt helt op i Gislinge. Så stopper det slet ikke her.
Hun vil gerne rejse problemet politisk.
- Kommunen kan ikke direkte påvirke lokalbanen, men man kan jo opfordre til, at man får løst de her udfordringer. Hvis man gerne vil have flere uddannelser til Holbæk Kommune og Holbæk by, så er man jo nødt til at sørge for, at infrastrukturen også hænger sammen, og at folk kan komme til de her uddannelser.
Passageren Camilla Lech fortæller i toget mod Holbæk, at hun har tænkt sig at købe en bil. Hun synes selv, det virker fjollet, for togturen fra Gislinge til Holbæk station tager kun ti minutter.
- Men jeg kan ikke blive ved med det her, hvor jeg ikke kan være sikker på at komme på arbejde til tiden. Jeg kunne ellers godt tænke mig at komme med på den grønne omstilling, men det hjælper ikke noget, hvis jeg ikke kan komme på arbejde.
Hvis passagererne vil være sikre på at nå frem til tiden, kan de tage et tog en halv time tidligere fra Gislinge station, klokken 7.16.
- Det kan man i princippet godt, det er bare lidt træls, at man skal gå en halv time før tid for at undgå at stå på stationen og vente. Det burde ikke være en nødvendighed, at man skal tage de foranstaltninger, mener Nynne Eldov Hansen fra Gislinge.
Lokaltog ønsker ikke at stille op til et interview, men kommunikationsafdelingen har lovet at sende et skriftligt svar. Fem dage efter vi på TV2 ØST har forespurgt om et interview har vi dog stadigvæk ikke fået noget tilsendt.