Ny gruppe skal hjælpe borgere i Holbæk, hvis biogasanlægget stinker

Biogasanlægget ved Snævre Vest i Holbæk Kommune får en følgegruppe, hvis kommunalbestyrelsen giver grønt lys til det omstridte biogasanlæg.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Planerne om et biogasanlæg syd for Regstrup plejer at få de politiske temperamenter i kog, men her til aften var stemningen nærmest gemytlig, da biogasanlægget var på dagsordenen hos kommunalbestyrelsen i Holbæk. Nok især fordi det store flertal i kommunalbestyrelsen var ganske enige.

Kommunalbestyrelsen udpegede Emrah Tuncer (R) og Bente Röttig (SF) til en følgegruppe til det måske kommende biogasanlæg ved landsbyen Snævre. Gruppen skal være med til at sikre dialog, og gøre borgerne trygge, også efter alle høringsperioder er overstået. De kan for eksempel sætte ind, hvis biogasanlægget skulle vise sig at lugte, som borgerne i området frygter.

Demonstration biogasanlæg
Læs også
Borgere demonstrerer mod biogasanlæg: - Vi er meget bekymrede
Demonstration biogasanlæg
Læs også
Borgere demonstrerer mod biogasanlæg: - Vi er meget bekymrede

Med valget får både tilhængerne af planerne om et biogasanlæg og modstanderne en politisk repræsentant i gruppen – hvis den nogensinde bliver nedsat. Det er nemlig langt fra sikkert. Gruppen bliver nemlig først til virkelighed, hvis et flertal i kommunalbestyrelsen op til sommerferien giver sit endelige ja til biogasanlægget, som lokalsamfundet protesterer voldsomt imod.

Artiklen fortsætter under billedet.

Der er ingen tvivl om borgernes holdning til biogasplanerne. Her en besked direkte rettet mod Holbæks borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S).
Der er ingen tvivl om borgernes holdning til biogasplanerne. Her en besked direkte rettet mod Holbæks borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S). Foto: Lasse Skovgaard - TV ØST

Giver først mening, hvis anlæg får et ja

Christian Ahlefeldt-Laurvig (LA) så ellers gerne, at følgegruppen blev etableret allerede nu, inden lokalplansforslaget skal sendes i høring igen om kort tid.

- Det næste, der kommer til at ske, er, at der kommer til at ligge et forslag til lokalplan. Og jeg synes, det kunne være meget relevant, hvis følgegruppen var trådt sammen dér, sagde han.

quote Gruppen skal følge byggeprocessen og det første års drift. Der er ingen grund til, at den begynder tidligere. Borgerne har jo mulighed for at blive hørt, når lokalplansforslaget bliver sendt i høring

Bente Röttig (SF), byrådsmedlem

Men det afviste Bente Röttig, der sammen med Lokallisten, står bag forslaget om en følgegruppe til projektet.

- Gruppen skal først træde sammen, hvis vi beslutter at sige ja til biogasanlægget. Gruppen skal følge byggeprocessen og det første års drift. Der er ingen grund til, at den begynder tidligere. Borgerne har jo mulighed for at blive hørt, når lokalplansforslaget bliver sendt i høring, sagde hun.

Stemte ikke på eget forslag

Enhedslistens Karen Thestrup Clausen forsøgte helt at få stoppet, at arbejdsgruppen blev nedsat. Hun mente, at politikerne først skulle blive enige om rammerne for gruppens arbejde, før den blev nedsat.  Det synspunkt var Enhedslisten alene om.

Lokallisten var i den specielle situation, at partiet endte med at undlade at stemme for sit eget forslag.

- Vi var med til at stille forslaget for at få større borgerinddragelse. Men siden har vi jo ændret holdning. Vi støtter ikke længere, at vi går videre med planerne om at placere et biogasanlæg ved Snævre Vest. Derfor undlader vi stemme, forklarede Lars Qvist (Lokallisten).

Biogas
Læs også
Firma bag omdiskuteret biogasanlæg: - Der er ikke noget, vi holder skjult
Biogas
Læs også
Firma bag omdiskuteret biogasanlæg: - Der er ikke noget, vi holder skjult

Det endte med, at 24 stemte for forslaget om at etablere arbejdsgruppen, tre undlod at stemme og en enkelt sagde nej. Der var tre fraværende ved aftenens kommunalbestyrelsesmøde.

Det er planen, at Lokalforum Regstrup, selskabet Nature Energy og en embedsmand også skal sidde med i følgegruppen.

 
  Foto: Ida Valsted - TV ØST
Ved et møde i Klima- og Miljøudvalget i begyndelsen af januar mødte hundredvis af borgere op for at demonstrere mod biogasplanerne.
Ved et møde i Klima- og Miljøudvalget i begyndelsen af januar mødte hundredvis af borgere op for at demonstrere mod biogasplanerne. Foto: Ida Valsted - TV ØST

Flyttede byrådsmødet ud af rådhuset

Mødet blev afviklet i SEAS-NVE’s gamle maskinhal i Svinninge. Med omkring 20 tilhørere var der plads til flere i den store, imponerende bygning.

Helene Geisler
Læs også
Demonstranter om biogas-beslutning: - Vi er skuffede, men det var forventet
Helene Geisler
Læs også
Demonstranter om biogas-beslutning: - Vi er skuffede, men det var forventet

Kommunalbestyrelsen besluttede sidste år, at tre af årets møder som et forsøg skal flyttes ud af det gamle rådhus i Holbæk.

Ud over Svinninge skal kommunalbestyrelsen også til Mørkøv den 19. juni og ud på Orø den 13. december.


Nyhedsoverblik