Ny kamp mod biogasanlæg: Da et udvalgsmedlem lugtede forkert – blev borgerne så taget ved næsen?

I december droppede Holbæk Kommune placeringen af et biogasanlæg. Men et udvalgsmedlem havde lugtet forkert, så nu er anlægget på dagsordenen igen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Vi føler os jo snydt.

En gruppe borgere i Sønder Jernløse ved Holbæk forbereder sig på en kamp, de egentlig troede, de havde vundet.

For den 12. december droppede kommunen nemlig en placering af et biogasanlæg i området, hvor de bor. Men nu foreslår kommunen en ny placering – kun 500 meter væk for den oprindelige.

- Vi er da blevet lidt rystede over, at det nu er kommet på banen igen, lyder det fra Lone Plovstrup, der bor i Sønder Jernløse.

Årsagen til protesten fra borgerne skyldes den lugt, som et biogasanlæg kan forårsage. Selvom de har bosat sig på landet, er det nemlig en anden gene end for eksempel gylle.

quote Hans næse havde været rigtig god den dag

John Harpøth (DF), formand for klima- og miljøudvalget, Holbæk Kommune

- Vi snakker om noget andet. Det vil formentlig være konstant sødelig lugt af en gæringsproces, som ligger ud over landskabet. Den vil jo formentlig være konstant. Selvom man siger, at man overholder de vejledende grænseværdier, så lugter det stadigvæk, siger Lone Plovstrup.

- Det er noget, vi er enige om herude, at vi ikke vil være glade for den her stank.

Artiklen fortsætter under artiklen.

Borgere fra Sønder Jernløse har lavet plakater og bannere mod planerne om et biogasanlæg, som, de troede, var lagt ned.
Borgere fra Sønder Jernløse har lavet plakater og bannere mod planerne om et biogasanlæg, som, de troede, var lagt ned.

En politikers næse kan også tage fejl

John Harpøth (DF), formand for klima- og miljøudvalget i Holbæk Kommune, fortæller, at årsagen til, at kommunen i første omgang lagde planerne ned i begyndelsen af december skyldtes, at et udvalgsmedlem havde været en tur i Jylland. Mere præcist Ikast-Brande.

Han kom tilbage til kommunen og fortalte, at det lugtede.

- Og så tror vi selvfølgelig, at vi har nogle kollegaer, som vi kan stole på. Men det viser sig efterfølgende i de rapporter, som vi har fået, at det var faktisk ikke biogasanlægget, der lugtede den dag. Det var nogle andre kilder. Og det er jo lidt ærgerligt, at det er sådan, siger John Harpøth.

Peter Nilsson - Biogas
Læs også
Planer om biogasanlæg til 200 millioner skrottet – Venstre-politikers næse spillede central rolle
Peter Nilsson - Biogas
Læs også
Planer om biogasanlæg til 200 millioner skrottet – Venstre-politikers næse spillede central rolle

Så det er hans næse, der tog fejl?

- Hans næse havde været rigtig god den dag. Og det er ærgerligt, at man ikke får bearbejdet de ting og finder ud af om det nu er de rigtige ting, jeg kommer hjem med til resten af udvalget og for den sags skyld resten af kommunalbestyrelsen, fortæller John Harpøth.

Et meget løst grundlag?

Men det lyder, som om det er et meget, meget løst grundlag, I tager beslutninger på, hvis det er en, der kører rundt og lugter?

- Ja, der har været rigtig meget snak fra borgerne i Sønder Jernløse og Regstrup-kanten, at det her kommer til at lugte. Og vi ved jo godt, at der er en masse biogasanlæg i nærliggende områder, som lugter rigtig meget. Nogle er gamle, nogle er nye og nogle har processen, som er skyld i, at det lugter – for eksempel oppe i Kalundborg. Vi har været på besøg på Fyn og kigge på et af de anlæg, der er der. Og man kan da godt lugte det, når man kommer hen på selve anlægget, men vi kunne ikke lugte noget i området. Vi er nødt til at rette os efter de statistikker og data, der kommer ind.

quote Og hvad gør vi andre så? Så er vi nødt til at sige, at stop en halv, og så prøve at se, hvad vi gør efterfølgende

John Harpøth (DF), formand for klima- og miljøudvalget, Holbæk Kommune

Så hvilke data er det, I tager udgangspunkt i ved Sønder Jernløse?

- Vi har jo fået nogle fra de konsulentfirmaer, der har lavet miljøkonsekvensrapport, og den er meget dybdegående, og den forklarer, hvordan lugten kan være, hvis det er, der kommer nogle lugte. Og det skulle være meget usandsynligt, at der kom lugte.

Lugter det eller ej?

Men hvorfor stemmer I det her ned på grund af lugtgener, hvis der ikke er nogle lugtgener?

- Vi er nødt til at tage action på, at der kommer et af vores kære kommunalbestyrelsesmedlemmer hjem og som sidder i udvalget, der fortæller, at nu har han været en tur i Jylland og fortæller, at det lugter. Og hvad gør vi andre så? Så er vi nødt til at sige, at stop en halv, og så prøve at se, hvad vi gør efterfølgende, siger John Harpøth.

Artiklen fortsætter under billedet.

John Harpøth (DF)
John Harpøth (DF)

Men hvorfor skal det gå så stærkt? Skal der ikke mere til, at en af jeres medlemmer skal lugte lidt i landskabet, og så tager I en helt anden beslutning?

- Det skal der åbenbart ikke. Vi stoler på hinanden, og det skal vi kunne. Vi er jo alle sammen autodidakte i det her spil, og vi gør alt muligt for at tage action på, at borgerne bliver behandlet på en ordentlig og sober måde, lyder det fra John Harpøth.

Men er det så en ordentlig måde at behandle borgerne på, at I siger, vi finder en alternativ placering, men 500 meter væk?

­- Det gør vi ud fra, at alle i kommunalbestyrelsen har besluttet, at vi skal være en grøn kommune. Ud fra det har alle sagt, at vi vil have et biogasanlæg, og så beder vi administrationen om at finde en alternativ placering. Der er så to alternative placeringer, som de kommer tilbage med, og det er den tidligere placering ude ved motorvejsafkørslen ved Kvanløse og så er det man flytter anlægget 500 meter. Det er de eneste alternative muligheder, de kan komme i tanker om.

Borgere taget ved næsen?

Når I så stemte det ned på grund af lugtgener i december, og I så kun flytter det 500 meter – kan I så forstå, at borgerne føler sig lidt taget ved næsen?

- Jeg ved ikke, om de er taget ved næsen. Vi har bare taget action på, at der var et kommunalbestyrelsesmedlem, der har sagt, at det her lugter. Og det tager vi action på. Når det lugter, er vi nødt til at tage den her sag af. Og derfor bad vi administrationen om alternative muligheder. Efterfølgende har vi fået nogle rapporter, som viser, at det, han har været ovre at lugte, det passer ikke.

Demonstration biogasanlæg
Læs også
Udvalg skrotter placering af biogasanlæg
Demonstration biogasanlæg
Læs også
Udvalg skrotter placering af biogasanlæg

Så det første forslag skulle ikke have været stemt ned?

- Det var jeg faktisk lidt ked af, at vi gjorde. Det må jeg indrømme.

Klima- og miljøudvalget i Holbæk skal diskutere placeringen af biogasanlægget på tirsdag. Her har beboerne fra Sønder Jernløse tænkt sig at møde op.


Nyhedsoverblik