- Det er ikke lige det man gør til hverdag. Vi kommer fra Sydfyn - og der er vi ikke vant til at se noget som det her. Det er en god måde at være sammen på og opleve noget nyt og få andre indtryk end det, som man er vant til. Det er altid spændende.
Sådan siger Thomas Johansen fra Faaborg. Han og familien er taget til Alpaca Park i Bukkerup ved Tølløse for at prøve en helt anderledes oplevelse - nemlig at arbejde sammen med Sydamerikas måske mest kendte dyr efter anakondaen og pumaen.
Supernuttede
Mens de fleste nok kender alpacaen for at spytte Kaptajn Haddock i hovedet i Tintin, så er det pelsede dyr dog en noget mere fredelig og nuttet oplevelse - og det er noget anderledes oplevelse at lufte en alpaca i skoven end at lufte hunden.
De er helt anderledes end det, som man er vant til
- De er jo supernuttede. De er fantastiske at kigge på, og de er helt anderledes end det, som man er vant til, siger Katja Piil, der står bag Alpaca Park. Hun forelskede sig i de sydamerikanske dyr for fire år siden - i dag har hun og hendes mand 25 af dem på gården i Bukkerup.
- I starten vidste jeg ikke, hvad alpacaer var. Jeg var bare faldet for deres udseende og jeg var et nysgerrigt dyre-menneske, der tænkte på, hvad det var for nogle dyr, og hvad de kunne? Det måtte jeg finde ud af. Er det mig, var spørgsmålet - og ja, det var det så, siger hun.
Bruges til terapi
Nu underviser Katja Piil andre i at holde alpacaer - udover at tilbyde gårdbesøg og gåture med dyrene.
Og selvom de godt kan have fart på, så er alpacaerne generelt rolige dyr. Katja Piil bruger dem ligefrem som en form for terapi i kombination med mindfulness.
- De reagerer jo på ens kropssprog, og og ens åndedræt. Så man kommer helt naturligt ned i gear når har med alpacaer at gøre, siger hun.
Alpaca Park har blandt andet haft besøg af bosteder, ligesom nogle af dyrene besøger ældre på plejecentre.
Katja Piil og hendes mand håber at kunne leve af projektet i fremtiden. De har netop fået 200.000 i udviklingsstøtte, som skal bruges til at udvide parken.