I Holbæk er en ny og anderledes sygeplejerskeuddannelse ved at tage form. Det er en uddannelse, der skal afhjælpe manglen af sygeplejersker i Nordvestsjælland. Samtidig er ambitionen også at ruste de studerende bedre til den virkelighed, de kommer ud til
- Vi ønsker os et stærkere praktikforløb. Nu fungere det sådan, at man har en praktikvejleder tilknyttet, når man er i praktik på sygehuset, og en anden når man er hos den kommunale hjemmepleje, siger Camilla Hove Lund, leder af hjemmepleje, sygepleje og rehabilitering i Holbæk Kommune.
Manglen på sygeplejersker er aktuel for hele Nordvestsjælland
- Fremadrettet vil vi gerne lave et forløb med en praktikvejleder, der følger den samme studerende gennem hele forløbet, og klæder dem bedre på til det arbejde, de skal løfte i dag, tilføjer hun.
Borgerne bliver udskrevet tidligere og tidligere
Ifølge Fani Koch-Baden, der sygeplejerske og tillidsrepræsentant på Plejehotellet Stenhusbakken i Holbæk, er det fornuftigt at nytænke sygeplejerskeuddannelse.
- Det lyder som et rigtig godt projekt, fordi borgerne bliver udskrevet tidligere og tidligere fra sygehuset, og det betyder, at vi får nogle mere komplicerede opgaver, der skal varetages herude i det kommunale regi. Det det gør, at vi har brug for dygtige sygeplejersker, siger Fani Koch-Baden.
Stort nordvestligt samarbejde
Det er Holbæk kommune, Holbæk Sygehus og University College Sjælland, der er ophavsmændene til ansøgningen om sygeplejeuddannelse i en ny form. En ansøgning som Uddannelses- og forskningsministeriet skal behandle i efteråret.
Borgerne bliver udskrevet tidligere og tidligere fra sygehuset, og det betyder, at vi får nogle mere komplicerede opgaver
- Vi blev hurtigt enige om, at vi skulle brede samarbejdet ud, fordi vi har så meget fokus på praktikken. Og manglen på sygeplejersker er aktuel for hele Nordvestsjælland, siger leder Camilla Hove Lund.
Derfor er Kalundborg, Odsherred og Lejre Kommuner også kommet i projektgruppen, så man sikre et tværfagligt samarbejde. Sammen arbejder de alle i øjeblikket på, hvordan uddannelsen skal se ud.
Så udover at bygge bro mellem det kommunale og det regionale plejesystem, håber man i Holbæk Kommune, at den nye måde at tænke uddannelse på kan afhjælpe manglen på arbejdskræft i Nordvestsjælland
- Hvis man kunne gøre det interessant at tage sygeplejerskeuddannelsen her i Holbæk Kommune, så ville vi måske kunne rekruttere sygeplejerske lidt nemmere til lokalområdet, når de er færdige med uddannelsen, siger sygeplejerske og tillidsrepræsentant Fani Koch-Baden.