Står det til regeringen, skal pædagoguddannelsen i Holbæk genopstå. Den daværende pædagoguddannelse blev lukket i 2009, og på samme måde er mange andre uddannelser over hele landet blevet centraliseret de seneste ti år – hvilket regeringen i et nyt udspil ønsker at gøre op med.
- Uddannelsen skal ligge i Holbæk, fordi Holbæk har været en uddannelsesby, og vi har en ambition om, at Holbæk igen skal være en uddannelsesby, hvor man kan blive uddannet på en pædagoguddannelse ved den uddannelse, der i forvejen er til sygeplejersker, siger indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) til TV2 ØST om forslaget.
Der bor en masse unge mennesker i Nordvestsjælland, som vi har behov for, bliver uddannet
Regeringen ønsker foruden genetableringen af pædagoguddannelsen til Holbæk at udflytte en række andre uddannelser. Alle med det fælles formål at få flere i uddannelse.
- Der bor en masse unge mennesker i Nordvestsjælland, som vi har behov for, bliver uddannet, og vi har også behov for, at der er nogle pædagoger i vores børnehaver, som også har en uddannelse, og der er nogle sygeplejersker på vores sygehuse, siger ministeren og tilføjer:
- For at sikre det, er det nødvendigt, der også er nogle lokale uddannelser i Nordvestsjælland.
Det samlede udspil "Tættere på – flere uddannelser og stærke lokalsamfund" bliver præsenteret i morgen, torsdag, klokken 13.
Ønsker at fastholde flere unge
Af forslaget fremgår det endnu ikke, hvorvidt man vil lukke uddannelser andre steder – eller om der med udflytningen primært lægges op til oprettelsen af nye uddannelser.
- Det her vil betyde for Nordvestsjælland, at vi får flere, der er uddannet pædagoger, ligesom vi har fået flere sygeplejersker, efter man har åbnet den uddannelse, og det betyder også på langt sigt, at vi kan fastholde flere unge og sørge for, at flere har lyst til at blive boende i området, siger ministeren.
Samtidig har regeringen en forventning om, at det med en uddannelse i lokalområdet bliver lettere at rekruttere pædagoger til institutionerne.
- Når man er færdiguddannet, bliver man måske ansat lokalt, hvorimod dem, der bliver uddannet i Roskilde eller andre steder, måske ikke vil søge for langt fra, hvor de bor i forvejen.
En meget større opgave forude
Lokalt har man i navnlig Odsherred Kommune længe næret et ønske om at få lærerseminariet tilbage til Holbæk. Seminariet lukkede i 2014, og ifølge både kommunens borgmester og de lokale lærerforeninger har dette medvirket til et fald i antallet af læreruddannede undervisere i områdets folkeskoler.
- Det er rigtigt, der mangler lærere i Nordvestsjælland – men det, vi desværre kan se, er, at der er færre unge, der søger en læreruddannelse, og derfor er det sværere at oprette nye seminarier igen simpelthen, fordi der er for få, der søger det, siger Kaare Dybvad Bek og tilføjer:
- Det er jo en meget større opgave, vi også skal tage fat om som regering.
Således er det ifølge ministeren vigtigt at holde for øje, at de uddannelser, som bliver oprettet, skal være bæredygtige:
- Der skal være nogle, der søger dem, og det vil der være med en pædagoguddannelse, ligesom der er med de uddannelser, der eksisterer i forvejen i Holbæk, forklarer han og tilføjer:
- Der vil næsten ikke være noget mere trist, end hvis man åbnede en læreruddannelse for så at lukke den igen, fordi vi desværre ikke har så mange, der søger den.
Uddannelsen til pædagog kan man i dag tage i Nykøbing Falster, Slagelse, Roskilde og Vordingborg.