- Jeg kan ikke være stille. Jeg føler mig bange, han fucking stirrer på mig hele tiden. Han har også trådt mig i hælene to gange. Jeg skal ud. Ellers ødelægger jeg det for mig selv.
En af de fire tiltalte, A., med tilknytning til rockergruppen Bandidos sidder uroligt på stolen. Han har netop afbrudt forsvarer Anders Rohdes procedure, og selvom retsformanden beder ham om at være stille, kan A. ikke beherske sig.
– Jeg kan ikke tie stille. Jeg kan ikke, siger han med henvisning til, at han føler sig chikaneret og nedstirret af en af de betjente, der er til stede for at sikre ro og orden under afviklingen af retsmødet i Retten i Holbæk lørdag. Hans forsvarer Torben Brøndum Rasmussen anmoder om, at hans klient bliver kørt tilbage til arresten i stedet for at blive i retssalen.
- Han vil rigtigt gerne tilbage til cellen. Han afstår fra et sidste ord, siger advokaten.
– Love you baby, siger hans mor højt til den tiltalte A., da han flankeret af fire betjente bliver fulgt ud af retten.
Retssag har været 2½ år undervejs
Optrinnet finder sted på den sidste retsdag i sagen om et voldeligt overfald på fire teenagere i et busskur den 7. oktober 2018 i boligkvarteret Havevang i Holbæk. Teenagerne ventede på bussen, da tre biler pludselig standsede ud for dem. Ud sprang 10-15 rockerlignende mænd, i hænderne havde de økser, bat og hamre. Mens det lykkedes for den ene af de fire teenagere at stikke af, blev de øvrige tre overfaldet af hver 3-4 personer og slået. Efterfølgende måtte de på skadestuen for at få behandlet skaderne.
2½ år efter overfaldet er retssagen ved at nå vejs ende. Sagen blev udskudt, fordi teleoplysninger om de tiltaltes telefoner indgik i bevismaterialet, og der på daværende tidspunkt var et spørgsmål om validiteten i oplysningerne om teledata. Dernæst blev den udskudt på grund af covid-19. Efterfølgende dukkede flere af de tiltalte ikke op til de aftalte retsmøder, og derfor blev den yderligere forsinket. Men nu er vi nået til sidste retsdag.
Den tiltalte A. er allerede fra morgenstunden ude efter ordensmagten.
- Hvad er dit problem, dig? Din fucking taber. Bøssekarl, råber den tiltalte A. efter den betjent, der insisterer på at visitere hans bror, inden broren får lov til at sætte sig som tilhører i retssal A.
Dagens retsmøde er velbesøgt, og flere Bandidos-rockere går til deres store utilfredshed forgæves, da betjente i retten fastholder, at der på grund af coronarestriktioner kun er plads til tre tilhørere i salen. Det er også en vigtig dag. Både anklager Annette Ahm og de fire forsvarere i sagen skal procedere, inden domsmandsretten trækker sig tilbage for at votere.
Vidner har udpeget tiltalte
Anklager Annette Ahm påpeger under sin procedure, at der ikke kan være tvivl om, at de fire tiltalte er skyldige i overfaldet på teenagerne ved busskuret. Dels er de blevet identificeret af flere af de forurettede og af vidner, der har fortalt politiet, at de kunne genkende de tiltalte på tatoveringer, på højde og kropsholdning og den måde, de gik på. En siger, at han så A. komme løbende med en hammer i hånden. Flere siger, at de genkender den tiltalte S., som de var venner med, før han blev optaget i Bandidos.
Et billede af en af de forurettede ved busskuret er fundet på en chat, som flere af de tiltalte har deltaget i. De tre andre er tilfældige ofre, og det er en skærpende omstændighed, mener anklageren.
Lod telefonerne blive i klubhuset
Hun henviser til overvågningsbilleder fra Bandidos klubhus, hvor man kan se, at et betydeligt antal personer den 7 oktober klokken 17.42 forlader klubhuset i Østerstræde. Klokken 17.56. returnerer de og anklageren mener, at det passer med at rockerne er kørt ud til Havevang for at begå overfaldet, før de igen samles ved klubhuset. Teleoplysninger viser, at deres telefoner ikke har været brugt i tidsrummet og anklageren mener, at de tiltalte har ladet deres mobiler blive i klubhuset, så de ikke går på en mast i Vangkvarteret.
Dertil kommer, at anklageren mener, at det er bevist, at to af de tiltalte, S. og M. har deltaget i et voldeligt overfald den 10. oktober 2018, hvor en person med tilknytning til Vanggruppen blev vækket om natten i sin lejlighed i Nykøbing Sjælland, da der stod to mænd udenfor hans dør. Den forurettede blev så forskrækket, at han hoppede ud af et vindue. Her stod dog yderligere en mand, som slog ud efter hans hoved med noget, der lignede en totenschläger. Den unge mand fik afværget slaget med armen, der brækkede. Derefter tog han flugten igennem en række villahaver, i underbukser og med brækket arm. Til sidst fik han banket en tidligere kærestes far op, der tilkaldte politi og ambulance. Efterfølgende kunne den forurettede konstatere, at hans lejlighed var blevet smadret, ligesom flere effekter var blevet stjålet, heriblandt to tasker, en IPhone og 13.000 kroner i kontanter.
Fandt stjålne effekter foran Bandidos klubhus
I forbindelse med overfaldet fortalte den unge mand politiet, at han havde genkendt to af de tiltalte, ligesom han havde set hvilke biler, overfaldsmændene havde jagtet ham i. Et andet vidne havde ligeledes set en grå firkantet bil, der muligvis kunne være en Suzuki. En politiassistent, der var på vagt den nat i Holbæk, bemærkede, at to biler, der passede til beskrivelsen af de køretøjer, der var blevet anvendt ved overfaldet i Nykøbing Sjælland, en halv times tid efter hændelsen trillede ind ved Bandidos klubhus i Østerstræde. I den ene af bilerne blev der fundet flere effekter fra den overfaldne mands lejlighed. 13 personer, der opholdt sig i klubhuset, blev anholdt. To af dem sidder nu på tiltalepladserne her på sidste retsdag. De nægter sig skyldige.
Anklager: Mellem to og tre års fængsel.
Anklageren mener, at det er bevist, at de fire er skyldige, og at de ikke bare kan dømmes for overfaldene, men også efter straffelovens §81a. I retten påstår hun mellem to år og tre års fængsel til de fire tiltalte. Hvis domsmandsretten giver hende ret i, at overfaldene er sket som en del af en voldelig konflikt mellem to grupperinger, og at det var Bandidos-rockerne, der stod bag, kan de tiltalte dømmes efter §81a, der er en del af bandepakken. Det betyder, at straffen kan forhøjes indtil det dobbelte.
Forsvarerne mener derimod, at de tiltalte skal frifindes for de voldelige overfald. Dels mener de, at der udelukkende er tale om, at de tiltalte er blevet identificeret, fordi de forurettede og vidner fra Vang-kvarteret har studeret Facebook og sammen er blevet enige om, hvem de skal pege på som gerningsmænd. Dels mener de ikke, at man på overvågningskameraerne fra Bandidos klubhus kan konstatere, hvem der forlader klubhuset, og hvem der ikke gør. Og de, der går, kunne jo også, som forsvarer Martin Cumberland påpeger i sin procedure, være gået ud i et andet ærinde.
- Vi ved ikke om J. (Martin Cumberlands klient, red.) sætter sig ind i en bil, eller om han går ned efter en kebab. Man kan ikke bare sige, ”ved du hvad, Bassemand, så har du også været med til det her overfald”, bare fordi han går ud, siger advokat Cumberland, der starter sin procedure med at minde domsmandsretten om, at loven er lige for alle.
Forsvarer: Jeg kan heller ikke lide Bandidos
- I dag skal retssamfundet til eksamen. Min klient er Bandidosrelateret. Han er bagud på point. Vi kan som samfund ikke lide Bandidos, jeg kan sådan set heller ikke lide dem. Men retssamfundet skal bevise sig selv, for det her er ikke en popularitetskonkurrence, det er et retslokale, hvor det handler om kælderkolde beviser. Det er min erfaring, at når der er rockersager, så er der ofte tale om, at man tænker ”de har nok gjort det, og hvis ikke, de har gjort det, så har de sgu nok gjort noget andet”, men det går ikke, siger Martin Cumberland, og gør opmærksom på, at han ikke mener, at der er beviser mod hans klient J., der i øvrigt ikke tidligere er straffet for personfarlig kriminalitet.
Vanggruppe eksisterer ikke
Også de øvrige forsvarere argumenterer for, at der ikke er noget andet end tvivlsomme identifikationer, der peger på deres klienter. Imens anklageren altså påstår mellem to og tre års fængsel til de tiltalte, mener forsvarerne ikke, at straffen kan komme op på mere end 12 måneder, hvis de tiltalte mod forventning bliver fundet skyldige. Forsvarerne mener nemlig ikke, at der kan være tale om at benytte straffelovens §81a, da der ikke er ført bevis for, at der er tale om to grupperinger.
- Bandidos er en veldefineret gruppe, men hvad er Vanggruppen? Det er nogle enkelt personer, der er slet ikke tale om en gruppe. Der er ikke noget tøj, der er ingen mærker, der er intet klubhus, man ved ikke, hvem der er med. Det er bare politiets arbejdsbetegnelse. Der er heller ikke blevet anvendt skydevåben i konflikten, kun kastet en enkelt håndgranat, og man ved ikke, om det overhovedet er en del af den her konflikt – der er hverken sigtede eller tiltalte i den sag, siger Torben Brøndum Rasmussen og afviser altså, at der er tale om en bandekonflikt.
Relationer til drabssag
Tidligere under retssagen har et politividne dog forklaret, at Midt- og Vestsjællands Politi anser Vanggruppen som en egentlig bande på mellem 10 og 15 personer, der beskæftiger sig med organiseret kriminalitet.
Hvorvidt §81a finder anvendelse eller ej, kan være interessant ikke bare for udfaldet af en eventuel straf i retssagen om økseoverfald. Sagen trækker nemlig tråde til drabet på den 18-årige Zobair Saidi, der i april 2019 blev likvideret i Ladegårdsparken i Holbæk, da han skulle hente en klump hash. Ifølge anklagemyndigheden ventede en Bandidos-rocker på Saidi og skød ham med fem skud som kulminationen på den konflikt, som også økseoverfaldet er en del af. Sagen bliver behandlet sideløbende med øksevoldssagen ved Retten i Holbæk, her sidder tre personer med tilknytning til Bandidos tiltalt. Også her indgår §81a som en del af anklageskriftet og kan have indflydelse på udmålingen af en eventuel straf.