Det er en gigantisk skuffelse, at Holbæk Sportsby endnu engang er forsinket.
Sådan lyder det fra Steen Klink (DF), der er medlem Udvalget for Kultur og Fritid i Holbæk Kommune. Han fortæller samtidig, at der kører sager om dagbøder til bygherren på projektet, Fonden Holbæk Sportsby.
- Dagbøderne kører allerede nu. Vi taler om små 100.000 kroner om dagen. Og så kan man jo diskutere, hvor skylden ligger. Fonden er bygherre, så de er ansvarlige for byggeriet. De bliver pålagt dagbøder, og så må de finde ud af, hvem der er skyld i forsinkelserne, og hvor bøderne skal placeres. Der har kørt dagbøder siden 1. januar, siger han.
Har måske været for optimistiske
Torsdag i sidste uge sendte Holbæk Kommune en pressemeddelelse ud med nyheden om, at åbningen på byggeriet til cirka 363 millioner kroner for tredje gang er blevet udskudt. Først skulle sportsbyen åbne 1. januar, dernæst hed det 22. februar og så 7. maj.
Fonden er bygherre, så de er ansvarlige for byggeriet. De bliver pålagt dagbøder, og så må de finde ud af, hvem der er skyld i forsinkelserne, og hvor bøderne skal placeres
- Der er kvalitetsmæssige mangler i sportsbyen, og byggeledelsen sikrer ikke fremdrift nok til en færdiggørelse den 7. maj. Det er konklusionen fra Holbæk Kommunes rådgiver (COWI, red.) i forhold til byggeprocessen på sportsbyen, skrev kommunen i pressemeddelelsen.
Nu er åbningen så udskudt på ubestemt tid.
- Der er ingen tvivl om, at man måske har været grebet af den hellige ild og har været for optimistiske. Og så ligger der jo noget mere bag, som jeg ikke kan udtale mig om, siger Steen Klink.
- Der må jo være sket det, at byggestyringen er skredet. De troede vel, at de ville blive færdige den 1. januar, for ellers havde de vel ikke sagt det.
Ingen ønsker at udtale sig
Siden kommunen meldte ud, at åbningen af Holbæk Sportsby nu igen er udsat, har TV2 ØST forsøgt at få en kommentar fra borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S), arkitektfirmaet Kullegaard A/S og entreprenørfirmaet Morten C. Henriksen. Ingen af dem har ønsket at udtale sig i sagen.
Mandag mødtes parterne for at diskutere "hvordan byggestyringen af projektet kan forbedres", som kommunen skrev i pressemeddelelsen.
Også 1. viceborgmester John Harpøth (DF) deltog i mødet. Heller ikke han har ønsket at udtale sig om sagen.
- Jeg kender ikke bevæggrundene for, at de ikke vil stille op til interview eller fortælle, hvad der foregår. Måske har man fundet nogle løsninger, som man har besluttet at holde tæt med. Men jeg kan da godt undre mig over, hvorfor de ikke vil sige noget, siger Steen Klink.
Se videoen: TV2 ØST var mandag til stede i Holbæk, hvor parterne i sagen mødtes for at diskutere sportsbyen. Ingen ønskede at udtale sig.
Det konservative kommunalbestyrelsesmedlem og medlem af Økonomiudvalget, Michael Suhr (K), tror, at det handler om risikoen for et juridisk efterspil i sagen.
- Det er så ømt et punkt. De skal holde sig neutrale, fordi der kommer jurister ind over. Alle er nervøse for at udtale sig, fordi der kan komme et erstatningsspil, siger han.
De skal holde sig neutrale, fordi der kommer jurister ind over. Alle er nervøse for at udtale sig, fordi der kan komme et erstatningsspil
Kalder det "en skandale"
Michael Suhr er alt andet end imponeret over projektet Holbæk Sportsby.
- Det har udviklet sig til en skandale. Firmaer, der lover at bygge så stort, skal kunne levere. Det er et forfærdeligt forløb og et forfærdeligt byggeri, siger Michael Suhr, der flere gange tidligere har forholdt sig kritisk til beslutningen om at etablere sportsbyen – blandt andet på grund af et stort økonomisk underskud i kommunekassen.
Men alt i alt er den konservative politiker mest bekymret for de 27 foreninger, der venter på at kunne tage sportsbyen i brug.
- Jeg er mest bekymret for de foreninger, der nu står på standby, mens de venter på at kunne rykke ind, siger han og bliver bakket op af Steen Klint.
- Jeg har egentlig mest ondt af de brugere, som havde forventning om, at man var klar første januar 2019, siger han.
Det er endnu uvist, hvornår Holbæk Sportsby kan åbne.