Birthesminde i Vipperød ved Holbæk sælger grisekød til restauranter i Københavnsområdet.
Så da alle restauranter måtte lukke for at undgå spredning af coronasmitte, ramte det den lille fødevarevirksomhed hårdt.
- Vores grise blev større og større på markerne og foderudgifterne og lejeudgifterne var det samme, så der ville ikke være gået særlig lang tid, før det ikke havde set særligt sjovt ud, fortæller griseavler Maria Bojsen.
Velfærdsgrise, der smager
Hele tanken bag Birthesmindes griseproduktion er at producere kød, der smager godt.
- Vores grise går i små flokke, vores søer går sammen med deres søstre, og smågrisene får lov at die, til der ikke er mere mælk i patterne, så de bliver naturligt afvænnede. Det gør, at dyrene er rolige, de stresser ikke, og vi har for eksempel ikke problemer med halebid eller slåskampe. De får ikke ringe i trynerne, de får lov til at grave med trynerne i jorden, og de lever helt naturlige griseliv, med masser af plads. De er udenfor, de spiser græs og kløver, og de får masser af motion, og det kan simpelthen smages i kødet, siger Maria Bojsen, mens hun klør soen Beatrice bag øret.
Artiklen fortsætter under videoen.
Det er tydeligt at se, at grisene har det godt. Beatrice læner sig tillidsfuldt ind til Maria Bojsen, og lukker øjnene, mens hun nyder at blive kælet for.
- Det er ganske enkelt hele humlen i det, vi laver. Dyr, der har det godt, smager godt. Det tror vi på, siger hun.
Mistede 80 procent af omsætningen
Flere københavnske gourmetrestauranter har også fået smag for grisene fra Vipperød, så siden Maria Bojsen begyndte at avle både sortbrogede grise og ungarnske uldgrise, har 80 procent af deres omsætning stammet fra salg til restauranter. Det satte coronanedlukningen en effektiv stopper for.
Men heldigvis blev Birthesminde kontaktet af Coop, der tilbød dem at sætte deres varer til salg på dagligvarekædens hjemmeside.
Der ville ikke have gået lang tid, før det ikke havde set særligt sjovt ud
- Vi har jo set, i de her coronatider, at de allermindste fødevarevirksomheder og fødevareiværksætterne virkeligt er i problemer. De har jo været vant til at kunne afsætte deres produkter til butikker, restauranter og cateringfirmaer, men lige pludselig mister de en meget stor del af deres indtægtsgrundlag, fortæller Lasse Bolander, der er formand for Coop.
- Derfor har vi så sagt, at vi vil meget gerne hjælpe dem til at få solgt nogle af deres varer til alle os danskere, der sidder derhjemme og er coronaramte, og derfor har vi stillet denne her platform til rådighed, siger han.
Det er egentlig en side til crowdfunding, som Coop nu stiller til rådighed for de små fødevareproducenter, uden at tage gebyr for ydelsen.
Her kan forbrugerne nu direkte købe produkter fra 80 små danske gårde, gartnerier og andre producenter, og der er flere små virksomheder i kø, for at være med, fortæller Lasse Bolander.
- Det var en helt fantastisk mulighed, så den greb vi med det samme, fortæller Maria Bojsen fra Birthesminde.
Et helt nyt marked
På Birthesminde var de så småt i gang med at arbejde på at få deres produkter ud til private kunder. Men coronakrisen gjorde det nødvendigt at skifte til det marked i en fart.
- Heldigvis har vi været i gang med at få fat i det private marked. Vi har en lille gårdbutik, og vi var ved at få lavet en webshop, fortæller hun.
- Men det blev så lige pushet et år frem, fordi vi blev simpelthen bare nødt til at trykke på playknappen for at komme af med kødet, siger Maria Bojsen.
Artiklen fortsætter under billedet.
I kølvandet på coronakrisen har Maria Bojsen opdaget, hvor mange danskere, der gerne vil spise det kød, som bliver produceret på markerne i Vipperød.
- Der er utrolig stor opbakning fra de private forbrugere, det er gået op for os, at folk vil faktisk virkeligt gerne have vores produkt. Gennem Coop har de fået mulighed for at købe det på en nem måde, fortæller hun.
En af dem, der gerne vil støtte Birthesminde er Ulla Gaard fra Ramsømagle ved Roskilde.
Da hun hørte, at det var muligt at købe kød fra uldgrise, lagde hun straks vejen forbi gårdbutikken i Vipperød.
- Jeg hørte det i radioen i morges, fortæller hun.
- Og vi har tidligere spist meget uldgrisekød og holder umådeligt meget af det. Det er ikke så tørt, som det vi normalt køber, og jeg vil hellere have lidt, men godt kød og betaler gerne ekstra for det, siger Ulla Gaard.
Hun er glad for, at private nu også kan få fingre i det særlige grisekød. Og så var det også en god mulighed for at komme ud på en lille tur.
- Jeg tænkte, det må vi prøve, for vi havde snakket om, at nu, hvor vi er spærret inde, skulle vi lige have en lille søndagstur, og så blev vi enige om, at det skulle være her forbi.