Kun en ud af fire Bandidos-rockere kunne tage hjem efter dagens retsmøde ved Retten i Holbæk, de andre har nu fået plads i arresten. I det hele taget er der et noget usædvanligt forløb i den retssag om overfald med økser, bat og hamre, der i disse dage afholdes i retssal A.
Sagen handler om et voldeligt overfald på tre teenagere i et busskur d. 7. oktober 2018.
Ifølge anklageskriftet var det blandt andet de fire tiltalte rockere, der sammen med en række medgerningsmænd overfaldt de tre unge med økser, hamre og bat som en del af en konflikt mellem Bandidos, og det, politiet kalder Vanggruppen, som er en flok unge mænd, primært af anden etnisk herkomst end dansk.
Desuden er to af rockerne tiltalt for et overfald med en totenschlæger på en ung mand i Nykøbing Sjælland d. 10. oktober 2018.
Da sagen blev påbegyndt den 25. september i år, var kun en ud af fire tiltalte mødt op i retten, nemlig den 28-årige A. Han er varetægtsfængslet i en anden sag omhandlende et knivdrab og bliver derfor eskorteret af kriminalforsorgen til samtlige retsmøder.
De andre blev væk, og sagen blev udsat. Ved andet retsmøde udeblev de tre øvrige tiltalte, M. på 28 år, S. på 22 år og J. på 31 år også, og politiet blev bedt om at anholde dem og sørge for, at de kom til tredje retsmøde, tirsdag d. 13. oktober.
Her mødte politiet op med to af de tiltalte, M. og J, der dog forlod retten igen i første pause for ikke at komme tilbage. S. mødte ikke op.
Fængslede to tiltalte i fire uger
Retsformanden besluttede dog at køre videre med sagen og afhøring af vidner. Onsdag morgen klokken 9.30 dukkede de tre Bandidos-rockere så op frivilligt og satte sig på pladserne bag deres forsvarere i retssal A. Men selvom de var kommet af egen fri vilje, var det tydeligt, at tålmodigheden var sluppet op hos anklager Annette Ahm, der anholdt og begærede de tre tiltalte varetægtsfængslet frem til dommen.
Anklageren mener nemlig, at der er risiko for unddragelse – altså, at de tiltalte ikke dukker op til retsmøderne eller udebliver, hvis der skal afsones en eventuel fængselsstraf. Især den ene af de fire Bandidos-rockere var højlydt utilfreds med anklagerens begæring.
- Hold kæft, hvad fanden er det for noget. Du betaler bare mine regninger, ikke, råbte den tiltalte J. frustreret til anklageren. Han fik at vide af sin advokat og af retsformanden, at han skulle lade være med at afbryde. Han nåede dog at forklare, at han er stilladsarbejder og ikke får løn, når ikke han møder på arbejde.
I frokostpausen blev der afholdt grundlovsforhør, hvor de tre tiltalte blev fremstillet med henblik på varetægtsfængsling.
Vidner husker intet
Men det er ikke kun de tiltalte, der ikke har lyst til at møde i retten. Som det ofte sker i rocker-sager, er flere af de indkaldte vidner ikke mødt op – og de, der er, husker ikke ret meget af det, de skal fortælle om. Den ene, en kvinde, fortæller ganske vist, at hun så en mand, der løb over mod busstoppestedet med en økse. Men derefter gik hun efter eget udsagn på toilettet, og så ikke mere.
Et andet vidne, en ung mand, sad på sin altan i Havevang, da der opstod tumult ved busstoppestedet.
- Altså, jeg kan ikke rigtigt huske det. Jeg kom bare til at optage en snap til mine venner, men jeg så ikke rigtig noget, siger han og vrider sig på stolen.
Politiet har fået en video, han har optaget af hændelsen, men i dag husker han ikke noget.
Artiklen fortsætter under billedet.
Dagens tredje vidne husker heller ikke meget. Han starter med at fortælle, at han kun er, hvad han kalder et andenhåndsvidne.
- Det var slet ikke mig, der så det. Jeg er ikke en del af det der, siger han.
Manden i vidneskranken forsøger at se fattet ud, men det kræver ikke mange blikke på ham for at se, at her sidder en presset mand, der hellere vil være mange andre steder end at sidde som vidne i en sag mod fire rockere, der er tiltalt for flere voldelige overfald.
Den unge mand af anden etnisk herkomst end dansk har ganske vist afleveret en videooptagelse af en del af overfaldet til politiet, ligesom han har udpeget en af de tiltalte som en af gerningsmændene ved overfaldet.
- Jeg genkendte ham 100 procent, jeg kunne kende hans kropsbygning og hans gang. Jeg kunne se den tatovering, han har på halsen. Han havde en hammer i hånden og så forvirret ud, fordi han ikke lige umiddelbart kunne se sine kammerater, har han forklaret politiet om den mand, der ifølge politiet jagtede hans lillebror væk fra busstoppestedet.
Sådan husker den unge mand det ikke i dag. Han afviser, at han eller hans lillebror er en del af Vanggruppen.
- Det er ikke mig, der har set alt det der. Det var min mor, hun kan ikke tale dansk, så det er derfor, jeg sidder her, forklarer han i retten og tilføjer:
- Jeg kender A. (den tiltalte, red.) personligt igennem min bror. Det undrer mig, hvis det skulle være ham, der jagtede min lillebror. Vi kender dem. Altså på den gode måde, ikke, siger han og griner nervøst.
Offer for vold har hukommelsestab
Dagens sidste vidne er den mand, der blev overfaldet i Nykøbing Sjælland om natten d. 10. oktober 2018. Ifølge anklageskriftet stod to af de tiltalte og en ukendt gerningsmand bag. Den unge mand blev så forskrækket, at han sprang ud af et vindue i underbukser og søgte hjælp hos en fremmed. Forinden var han dog blevet slået på armen med en totenschlæger.
- Jeg har været med i et trafikuheld, jeg har fået skader i hovedet og har også PTSD, og jeg kan simpelthen intet huske, sagde den unge mand, så snart han havde sat sig ned.
Efter retsmødet var slut med det sidste vidne, sad de tiltalte sammen med venner og familie i retssal A og hyggede sig, mens de talte om, hvor deres venner sidder fængslet og udvekslede anekdoter om afsoning og anholdelser.
Den ene tiltalte sad med sin kæreste på skødet. Flere af mændene lavede sjov og talte i rettens højtalere, mens de ventede på resultatet af grundlovsforhøret, der endte med, at de tiltalte M. og J. blev varetægtsfængslet i forløbelig fire uger. Den tiltalte S. fik en chance til at vise, at han kan møde til de kommende retsmøder, da politiet ikke har ledt efter ham hos hans kæreste, hvor han siger, at han bor.
Næste retsmøde er fredag d. 16. oktober. På grund af sagens usædvanlige forløb vides det ikke, hvornår der falder dom.