Mandag klokken 13 har Produktionsskolen NV-Pro Campus, der har afdelinger i Holbæk, Tølløse, Svinninge, Asnæs og Nykøbing Sjælland, indgivet en konkursbegæring til skifteretten.
Samtidig har skolen valgt at bortvise to ledende medarbejdere fra skolen.
Konkursen kommer, da skolen ikke har penge til at køre driften videre. Elever og lærere på skolens fem afdelinger er indtil videre sendt hjem.
Vi må nok konstatere, at det ikke har været en forsvarlig måde, det har været gjort på
Planen var, at skolens aktiviteter til august skulle afløses af ny FGU-uddannelse.
FGU er en uddannelse, der forbereder dig på at gå i gang med en ungdomsuddannelse eller på at komme i job. På grund af den dårlige økonomi har skolens bestyrelse valgt at indgive en kurkursbegæring allerede nu.
Brugte skattekonto som buffer
Skolens økonomiske udfordringer er blandt andet kommet, fordi den siden 2018 har oparbejdet en gæld til SKAT, da der i en periode ikke er blevet udbetalt A-skat og AM-bidrag.
Dermed er skolens skattekonto blevet brugt som økonomisk buffer for at dække over den dårlige økonomi.
Ifølge en pressemeddelelse var det en overrasket bestyrelse, der på et ekstraordinært møde den 10. april kunne konkludere, at regnskabet for 2018 og budgettet for 2019 ikke var retvisende.
Skolens bestyrelse oplyser, at den løbende budgetopfølgning og likviditetsbudget har været så misvisende, at bestyrelsen ikke har haft mulighed for at reagere rettidigt på skolens aktuelle økonomiske situation.
- Vi må nok konstatere, at det ikke har været en forsvarlig måde, det har været gjort på. Men det er for tidligt at konkludere noget endeligt, men det er sådan noget, der skal undersøges som led i konkursforhandlingen, siger Karsten Holt fra advokatformaet Advodan, der er kurator på konkursboet til TV2 ØST.
Når støvet så har lagt sig, skal vi begynde at kigge ned i sådan nogle ting som fejl i bogføring og indberetning og se, om der er nogen, der har et ansvar
Bestyrelsen skriver også i pressemeddelelsen, at den er blevet opmærksom på forhold, som har indvirkning på skolens likviditet.
Det handler blandt andet om udgifter til Anneberg Vandrehjem/Anneberg Efterskole, manglende betaling af husleje og forbrug på Værftet i Holbæk i perioden 2015-17 og 2019 samt en manglende indbetaling af pension til medarbejderne for februar måned 2019.
Disse forhold har fået bestyrelsen til at bortvise to af skolens ledende medarbejdere.
Elever og lærere sendt hjem
Skolens kurator oplyser til TV2 ØST, at skolens omkring 35 lærere er sendt hjem uden løn, og at undervisningen på skolens fem afdelinger ikke vil fortsætte tirsdag morgen.
Kuratoren arbejder lige nu for at finde en løsning, hvor skolens elever kan blive overført til andre skoler, så de kan færdiggøre deres uddannelse.
- Først og fremmest skal vi have sendt medarbejderne ordentligt hjem. Ligesom en hver anden konkurs skal vi have registreret og vurderet aktiver på de adresser, som skolen har. Når støvet så har lagt sig, skal vi begynde at kigge ned i sådan nogle ting som fejl i bogføring og indberetning og se, om der er nogen, der har et ansvar, siger kurator Karsten Holt.