Sophia mistede livet i kamp - nu hyldes hun med mindesten

- Jeg tænker stadig meget over det, og det vil jeg nok gøre resten af mit liv, siger soldaterkammerat om 22-årige Sophia Bruun, der mistede livet i Afghanistan.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En afghansk vejsidebombe tog i 2010 livet fra den 22-årige Holbæk-kvinde Sophia Bruun.

Hun blev dræbt den 1. juni under en mission, mens hun sad i mandskabsvogn og bemandede et maskingevær. Dermed blev hun den første og indtil videre eneste kvindelige soldat, der har mistet livet i kamp for Danmark. 

10 år senere er der blevet rejst en mindesten til ære for den tidligere konstabel. Den er placeret på en græsforhøjning ved en sti i Holbæk, tæt på der hvor hun voksede op og i dag ligger begravet.  

Stenen står tæt på det sted, hvor Sophia Bruun voksede op.
Stenen står tæt på det sted, hvor Sophia Bruun voksede op. Foto: Arkivfoto

Stenen blev indviet lørdag, på dagen for den nationale flagdag for Danmarks udsendte. 

Det skete med et fremmøde af familiemedlemmer, venner, bekendte og folk fra Forsvaret, som blev akkompagneret af trompetmusik og taler fyldt med rørende sætninger om den glade og optimistiske holbækker, der ofrede sit liv i troen på noget, der var større end hende selv.    

Sådan beskriver Holbæks borgmester, Christina Krzyrosiak Hansen (S), hende.

- Alt, hvad hun gjorde i sit liv, var for at gøre verden til et bedre sted at være, og desværre havde det den forfærdelige konsekvens, at hun mistede sit liv. Derfor er det vigtigt for mig som borgmester, at vi husker og mindes hende, og at vi også minder os selv om, at der er en kamp, der er større end os selv; at der er noget at kæmpe for ude i verden, som kan kræve store ofre.

- Nok ikke alle vil vide, hvem Sophia Bruun var, men når de går forbi her på stien, kan de stoppe op, læse om hende og få at vide, hvor fantastisk et menneske hun var, og hvor stor en indsats hun gjorde for en bedre verden, siger hun. 

Kisten med den dræbte Sophia Bruun blev kort efter angrebet fløjet til Danmark. Her blev den taget imod ved en ceremoni, hvor blandt andet familie, venner, forsvarschefen og forsvarsministeren deltog.
Kisten med den dræbte Sophia Bruun blev kort efter angrebet fløjet til Danmark. Her blev den taget imod ved en ceremoni, hvor blandt andet familie, venner, forsvarschefen og forsvarsministeren deltog. Foto: Arkivfoto

Hvorfor var det lige Sophia?

Birgitte Ventrup Søriis var på samme hold som Sophia Bruun og talte også ved indvielsen af mindestenen, som Danmarks Veteraner, Lokalforeningen Nordvestsjælland, Holbæk Kommune og Sophia Bruuns familie står bag. 

Birgitte Ventrup Søriis tænker i dag ikke længere over, hvordan det konkret skete. Til gengæld tænker hun fortsat meget over, hvorfor det lige var Sophia Bruun, bomben ramte.

Artiklen fortsætter under billedet.

- Her, hvor stenen ligger, er der god fred og ro til, at jeg kan snakke med hende, siger Birgitte Ventrup Søriis, der var på det samme hold 9 med Sophia Bruun. 
- Her, hvor stenen ligger, er der god fred og ro til, at jeg kan snakke med hende, siger Birgitte Ventrup Søriis, der var på det samme hold 9 med Sophia Bruun.  Foto: Arkivfoto

- Man tror altid, det sker for naboen, og det tror man også, når man er i krig. Man tænker ikke, at ens nærmeste veninde i et helt kompagni bliver ramt, men...  Ja, jeg tænker stadig meget over det, og det vil jeg nok gøre i resten af mit liv.

- Men det gør ikke noget, for jeg mindes hende på samme tid. Og her, hvor stenen ligger, er der god fred og ro til, at jeg kan snakke med hende.

9. juni 2010 blev Sophia Bruun bisat i Skt. Nikolai Kirke i Holbæk.
9. juni 2010 blev Sophia Bruun bisat i Skt. Nikolai Kirke i Holbæk. Foto: Jonas Vandall Ørtvig/Ritzau Scanpix

Det gjorde ekstra ondt

Hold 9 var udsat for mange hårde kampe, men var sluppet fra dem uden alvorlige skader. Lige indtil den  improviserede vejsidebombe pludselig gik af og dræbte Sophia Bruun. Det gjorde det ekstra forfærdeligt, husker major ved Forsvarskommandoen Ronni Holm Hansen, som også var i Afghanistan det år og skrev mindeordet til Sophia Bruun. 

Konstabel_Sophia_Bruun.jpg
Læs også
Major: Dræbte Sophia var aldrig bange
Konstabel_Sophia_Bruun.jpg
Læs også
Major: Dræbte Sophia var aldrig bange

- Det var endnu hårdere (da Sophia Bruun mistede livet, red.), fordi vi alle gik og håbede på, at vi kunne slippe hele vejen igennem. Og så pludselig kom beskeden om, at bilen, Sophia sad i, var blevet ramt, og at hun ikke lang tid derefter var død, siger han. 

Major Ronni Holm Hansen var med Sophia Bruun i Afghanistan og besøger hvert år hendes gravsted i Holbæk.
Major Ronni Holm Hansen var med Sophia Bruun i Afghanistan og besøger hvert år hendes gravsted i Holbæk. Foto: Arkivfoto

Han har gjort det til en tradition hvert år at besøge hendes gravsted, og fremover vil han nu også besøge mindestenen, som, synes han, ligger smukt placeret. 

- Hun var en æstetiker og kunne godt lide det gode og smukke i livet, og jeg synes, at det her sted passer perfekt. Her er en god ro, her er smukt, og man kan se ud over det hele fra højen. Jeg kunne ikke se have set et bedre sted, siger han.  

Sophia Bruun er den eneste kvindelige danske soldat, som er faldet i kamp. Hun er dog ikke den eneste udsendte kvinde, der har mistet livet, idet overkonstabel Susanne Lauritzen i 2003 mistede livet under sin udsendelse til Kosovo.

Mindestenen er blevet sat op i et samarbejde mellem Holbæk Kommune, Sophia Bruuns familie og Lokalforeningen Nordvestsjælland under Danmarks Veteraner.


Nyhedsoverblik