Storbønder får baghjul - kokkene elsker Marias øko-grise

Kokke og restauranter går i højere grad op i, hvor kødet kommer fra, og hvilket liv det har haft. Det baner vejen for helt små og anderledes landbrug.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

På Birthesminde i Vipperød lidt uden for Holbæk er der 150 økologiske grise, der går ude hele året rundt.

Dermed adskiller Birthesminde sig fra størstedelen af de danske svineproducenter, der primært har store svinebesætninger på over 1.000 grise.

Læs også
Klimavenlig svinestald vil producere grisekød med den laveste CO2-udledning i verden
Læs også
Klimavenlig svinestald vil producere grisekød med den laveste CO2-udledning i verden

Da Maria Bojsen kastede sig ud i livet som landmand med blot 150 grise, mødte det en del hovedrysten fra både andre landmænd og fra familien.

- De var lidt spektiske i starten, og min onkel, som er konventionel landmand, sagde du kommer aldrig til at leve af de der grise, projektet vil dødsejle, siger Maria Bojsen.

Maria Bojsen, der driver Birthesminde, satser på at producere få grise af høj kvalitet.
Maria Bojsen, der driver Birthesminde, satser på at producere få grise af høj kvalitet. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Restauranter køber grisekød

Trods dødsdommen står Maria Bojsen og grisene der endnu, og det skyldes i høj grad, at det er lykkedes hende at afsætte kødet til større restauranter i København.

Restauranten Il Buco på Islands Brygge i København er en af de restauranter, der serverer svinekød fra Birthesminde:

- Vi går utroligt meget op i så vidt muligt at se, hvor råvarerne kommer fra. Selvfølgelig kunne vi også vælge at gå til en grossist og købe økologisk svinekød, men så ved vi ikke, om det kommer fra Jylland, Tyskland eller et tredje sted, siger indehaveren af Il Buco, Christer Bredgaard og fortsætter:

- Her kan vi have en dialog med producenten og gå ud og kigge på grisen og sige wauw. 

Restauranten Il Buco på Islands Brygge i København køber grisekød fra Birthesminde, fordi det giver dem en vished for, hvor kødet kommer fra, og hvordan grisene har haft det.
Restauranten Il Buco på Islands Brygge i København køber grisekød fra Birthesminde, fordi det giver dem en vished for, hvor kødet kommer fra, og hvordan grisene har haft det. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Kokke vil have indflydelse på svineproduktionen

Ifølge Gustaf Bock, der er chefkonsulent i Landbrug & Fødevarers videnscenter Seges, vil restauranterne og kokkene i højere grad have indflydelse på, hvad det er for noget kød, de serverer i restauranterne.

slagteri danish crown ringsted slagter svin
Læs også
Eksporten af svinekød er 16-doblet – julens flæskesteg kan blive rekorddyr
slagteri danish crown ringsted slagter svin
Læs også
Eksporten af svinekød er 16-doblet – julens flæskesteg kan blive rekorddyr

Det baner vejen for helt små svineproducenter som Birthesminde.

- Producenterne ser, at der et et foodservicemarked - det vil sige restauranter, kantiner, hoteller - som efterspørger specielle grise med specielle egenskaber, hvor de har stor fokus på smagsoplevelsen og tager hensyn til økologi og andre dyrevelfærdsperspektiver, siger Gustaf Bock.

Styrket samarbejde på vej

På Birthesminde håber man, at samarbejdet vil blive endnu stærkere.

Fremover vil de selv stå for at slagte grisene og forarbejde kødet med god hjælp fra de kokke og restauranter, de samarbejder med.

Fremover er det planen, at grisene også skal slagtes og forarbejdes på Birthesminde.
Fremover er det planen, at grisene også skal slagtes og forarbejdes på Birthesminde. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Blandt andet har restauranten Il Buco planer om at sende deres kok til Birthesminde et par dage for at udvikle en opskrift på en pølse med den helt rette smag og konsistens.

- Lige pludselig blomstreR der nogle nye ting, som vi slet ikke så komme, og det er enormt rigt. jeg tror på, at det er den måde, at vi skal frem på, og vores fremtid kommer til at være, fastslår Maria Bojsen. 


Nyhedsoverblik