Syv personer anholdt i mulig terrorsag fra Holbæk

Mindst fem personer er varetægtsfængslet efter den mystiske politiaktion i Holbæk lørdag og søndag. Yderligere er mindst to anholdt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fem personer blev varetægtsfængslet, mens yderligere to personer fik anholdelsen opretholdt i tre døgn, da der søndag eftermiddag og aften blev gennemført et stort grundlovsforhør ved Retten i Roskilde.

Det fremgår af dokumenter fra Retten i Roskilde, som TV2 ØST har fået aktindsigt i.

Retsmødet foregik klokken 16.30 søndag - og blev holdt under omfattende sikkerhedsforanstaltninger.

Der var 15-20 politifolk tilstede alene i selve retssalen under retsmødet, fremgår det af dokumenterne. Desuden blev to personer ført til retsmødet under særlige sikringsforhold. En person blev fremstillet for retten iført et såkaldt transportbælte, mens en anden blev fremstillet i håndjern. De fik dog begge lov at blive løsnet før selve retsmødet gik i gang.

Hemmelig sigtelse

Der er tale om fire mænd og tre kvinder, der blev anholdt lørdag.

Retsmødet søndag blev afholdt for såkaldt dobbeltlukkede døre. Det vil sige, at både mødets forløb og sigtelsen mod de syv ikke er offentliggjort, og at selve grundlovsforhøret foregik uden adgang for offentligheden. Mødets afholdelse er da heller ikke blevet annonceret, som det ellers er kutyme i disse sager.

Læs også
Fortsat tavshed om mystiske aktioner i Holbæk
Læs også
Fortsat tavshed om mystiske aktioner i Holbæk

Selvom vi ikke kender sigtelsen i sagen, så står det dog klart, at politiet i første omgang har oprettet sagen som en terrorsag - det vil sige, at de anså den for at være en overtrædelse af straffelovens paragraf 114, der handler om terrorisme, og som i yderste konsekvens kan udløse livstidsstraf. Sigtelserne mod de syv personer behøver dog ikke at handle om denne paragraf.

Ransagninger

Grundlovsforhøret blev afholdt efter, at politiet både lørdag aften og søndag gennemførte ransagninger i Holbæk.

To steder er kommet til offentlighedens kendskab - det drejer sig om en lejlighed i Apotekerhaven og en villa på Anders Larsensvej. Sidstnævnte blev blandt andet undersøgt med assistance fra Beredskabsstyrelsens kemiske beredskab, ligesom der angiveligt blev sat bombehunde og mineryddere ind i arbejdet.

Politiet har flere gange understreget, at naboerne til adresserne ikke har grund til at være bekymrede i sagen - de ønsker dog ikke at udtale sig om, hvorfor de har grebet til ransagninger, eller om der er anholdte.

Nægtede sig skyldige

De syv anholdte i sagen nægtede sig alle skyldige i sigtelsen, og en af de anholdte nægtede at udtale sig yderligere i retten. Det fremgår af dokumenterne fra retten.

Alle syv personer blev underlagt navneforbud, hvilket betyder, at de ikke kan nærmere identificeres. Der var dog ifølge dokumenterne fra Retten i Roskilde tolke tilstede til retsmødet.

De syv personer blev alle anholdt indenfor et tidsinterval på en halv time lørdag aften. Den første anholdelse fandt sted klokken 18.38, mens den sidste fandt sted klokken 19.17.

Retten i Holbæk
Retten i Holbæk Foto: TV ØST - Ida Valsted Pedersen

Endnu et retsmøde

Retsmødet søndag var det første af mindst to retsmøder i sagen. Også mandag aften blev der afholdt et grundlovsforhør i sagen ved Retten i Holbæk i den samme sag.

Her vides det dog endnu ikke, hvor mange personer der blev fremstillet, eller om de blev varetægtsfængslet.

En af årsagerne til, at alle syv skulle varetægtsfængsles var, at de på fri fod kan påvirke sagens opklaring, hævdede anklageren i retten. Samtidig kunne to af de anholdte finde på at begå yderligere kriminalitet ved en løsladelse, hed det, hvilket dommeren tilsluttede sig.

De varetægtsfængslede skal indtil videre sidde bag tremmer indtil den 2. marts.


Nyhedsoverblik