Vangkvarteret i Holbæk har gennem årene været omdrejningspunkt for en lang række begivenheder, som har været med til at give området et – ifølge beboerne – uberettiget dårligt ry.
- Jeg synes, det er enormt rart, og folk er søde, og de er rare, og der er sammenhold. Folk tror, det er enormt farligt at være herude, og det er det slet ikke, siger Melisa Rindal Wiegell, der selv bor i Vangkvarteret.
Samme opfattelse har Rikke Jensen:
- Nu har jeg næsten kun boet her i et år, men jeg har følt mig meget tryg ved at bo her, siger hun.
Også boligselskabet Lejerbo ønsker, at der skal blæse nye vinde, og derfor har man i fællesskab med beboerne – på et ekstraordinært afdelingsmøde – besluttet, at et nyt navn for kvarteret skal hjælpe området til et bedre image.
Hvis de gerne vil pynte en lort, så må de da godt det – men det er, hvad det er. Vi har det hyggeligt, og det ved vi herude
Det sociale boligbyggeri Agervang, Havrevang og Engvang, under et Vangkvarteret, som blev bygget i 1966 og siden udbygget ad flere omgange, har gennem de seneste mange år døjet med kriminalitet, hashhandel og grupper af utilpassede unge, der skaber utryghed.
Men derfor er man nu alligevel glad for kvarteret, pointerer Melisa Rindal Wiegell:
- Der har været nogle episoder, og der kan man vende det om og sige, der er altid nogle brodne kar imellem.
Hun tror dog ikke, at et nyt navn vil gøre hverken fra eller til:
- Hvis de gerne vil pynte en lort, så må de da godt det – men det er, hvad det er. Vi har det hyggeligt, og det ved vi herude. Vi behøves ikke, alle mulige andre skal vide, vi har det hyggeligt, for vi ved det godt selv.
Nyt navn, nye muligheder
Sidste år i december slap kvarteret fri af regeringens ghettoliste. Samme år blev to boligafdelinger i området lagt sammen til en – hvilket også er anledningen for at komme op med et nyt navn til området, hvilket et flertal af beboerne har valgt skal være: Grønneparken.
- Nu skal der laves en hel masse arbejde omkring image. Og der skal lægges en image-strategi, som vi skal have udarbejdet i samarbejde med beboerne og afdelingsbestyrelsen og så videre. Det er jo den vigtige del af det, siger Lis Franciska Jensen, som er forretningsfører hos Lejerbo i Holbæk.
- Det er klart, det, at der kommer et nyt navn, giver nogle nye muligheder, tilføjer hun.
Der er dog langt fra enighed om, at det nye navn vil ændre noget.
- Nej. Det tror jeg sådan set ikke. Det er jo bare et navn, lyder det fra en beboer, imens Alexander Svendsen, der også bor i det, som nu hedder Grønneparken, vurderer, at det nye navn nærmest vækker værre associationer end det gamle:
- I det hele taget synes jeg, Grønneparken lyder mere som et ghetto-navn.
Og heller ikke Rikke Jensen tror, at et navn vil ændre noget.
- Jeg tror ikke, det ændrer noget som helst, siger hun.
Aldrig tilbage til Vang
På hovedgaden i Holbæk tror man dog omvendt, at et nyt navn kan være godt for det hårdt, prøvede boligområde. I hvert fald er det budskabet blandt dem, som TV2 ØST taler med tirsdag.
- Det er jo fordi, man altid har forbundet Vangkvarteret med noget, der var mindre godt – så jeg vil sige, et nyt navn vil helt klart betyde noget for mig, siger Jytte Bolander, der bor i Holbæk.
For andre gør det dog hverken til eller fra.
Både Annette Bøgelund Hansen og Helle Holck har tidligere boet i Vangkvarteret.
End ikke gratis husleje kunne få dem til at flytte tilbage.
- Min datter fik sparket tænderne ud herude – og der var meget vold. Og det var endda børn. Og det blev værre, siger Annette Bøgelund Hansen.
- Jeg skal aldrig tilbage til Vang igen, siger Helle Holck.
Men kunne et nyt navn ikke gøre noget?
- Nej.