Retssagen mod en nu 35-årig mand, hans 31-årige hustru og mandens 37-årige storebror tog mandag en overraskende drejning sidst på eftermiddagen. Her kunne den 35-årige mand, der sammen med sine familiemedlemmer er tiltalt for forsøg på terrorvirksomhed, afsløre, at han – i hvert fald ifølge eget udsagn – tidligere har arbejdet for Politiets Efterretningstjeneste.
Oplysningen er ikke blevet bekræftet af PET, og heller ikke anklagemyndigheden har nogen kommentarer til mandens forklaring, som blev afgivet i Retten i Holbæk mandag.
Det var Politiets Efterretningstjeneste, der sidste år modtog en underretning fra Tysk Forbundspoliti vedrørende de tiltalte. Ifølge anklager Kirsten Jensen fik politiet henvendelsen, fordi en polsk virksomhed havde undret sig over de meget store mængder kemikalier, der blev bestilt til en adresse i Dessau i Tyskland.
Herefter blev den 37-årige storebrors lejlighed og ægteparrets villa i Holbæk den 6. februar ransaget, hvor man fandt så mange kemikalier, at man kunne producere en 12 kilo tung bombe. Ligeså fandt man skydevåben, ammunition, en paryk, walkie talkies samt på harddiske store mængder propaganda for Islamisk Stat og adskillige bombemanualer.
Man fandt dele af hjemmelavede bomber, hjemmelavede IS-flag og en koran med understregninger af, hvordan man skal behandle vantro. De to tiltalte mænd har syrisk baggrund, den 31-årige kvinde er af irakisk afstamning, men har dobbelt statsborgerskab.
Var imod krig i Irak
Det overraskende udsagn fra den tiltalte faldt lidt tilfældigt under mandagens retsmøde. Anklageren fremviste og spurgte den tiltalte til en oversigt over de mapper, han havde liggende på sin computer.
Nederst i oversigten stod der Tor Browser hvilket er en browser, der gør det muligt at bruge internettet krypteret, så ens ip-adresse er skjult. En af de juridiske dommere spurgte den tiltalte, hvorfor han brugte Tor. Og det var her, den tiltalte svarede: - Fordi jeg arbejdede for PET.
Ifølge den 35-årige har han tidligere været meget aktiv på forskellige hjemmesider. Her har han ifølge eget udsagn diskuteret politik med andre. I Retten i Holbæk forklarede den tiltalte, at han var imod, da USA gik ind i Irak. Krigen fik ham til at diskutere politisk med mange andre, der også sad bag tasterne rundt om i verden.
Da USA trak sig ud af Irak igen i 2011 mistede den tiltalte interessen for at diskutere politisk. Derfor stoppede han efter eget udsagn samtalerne på internettet. I samme periode havde han også mødt sin forlovede og var, som han flere gange påpegede i retten, blevet en helt anden mand med et andet fokus.
Men pludselig blev den tiltalte ifølge eget udsagn i 2012 kontaktet af PET, der fortalte ham, at de havde holdt øje med ham i flere år. PET havde overvåget de hjemmesider, han havde diskuteret politik på, og undrede sig over, at han ikke længere var aktiv. Ifølge den tiltalte var de bekymrede for nogle af de ting, han havde downloadet, blandt andet en række bombemanualer.
Nu bad de ham om at genoptage kontakten med de personer, han tidligere i årevis havde kommunikeret med, da der var et tillidsforhold. PET vurderede, efter den tiltaltes udsagn, at de kunne få værdifuld information om specifikke personer – eller som den tiltalte selv sagde det i Retten i Holbæk: - Måske kunne de få oplysninger om nogle terrorister, og finde ud af, hvilke intentioner, de havde.
Blev aflønnet af PET
Ifølge den tiltalte lavede han en aftale med PET og blev godt aflønnet for at diskutere med specifikke personer på internettet. Imens fik han dagpenge, og PET lavede angiveligt også en aftale med jobcenteret om, at de bare skulle lade den unge mand være uden at sætte han i aktivering. Til gengæld skulle han lave en skriftlig rapport en gang om ugen, hvor han med screenshots skulle dokumentere med hvem, han havde debatteret, og hvad de havde skrevet om. Linda Hebo Lange fremviste under mandagens retsmøde flere screenshots, som den tiltalte bekræftede var dokumentation til PET
Ifølge den tiltalte føler han sig overbevist om, at hans arbejde for PET førte til anholdelser. Men efter otte måneder sagde han fra, da han ikke længere ønskede at samarbejde. Politiet har fundet et USB-stik med materiale, der ifølge den tiltalte stammer fra tiden, hvor han arbejdede for PET. Ifølge den tiltalte var det PET, der gav ham USB-stikket, samtidig med at de bad ham om at anvende Tor browseren, når han infiltrerede internettet for dem.
Anklagemyndigheden har derimod fremlagt USB-stikket som bevismateriale i sagen.
Efter dagens retsmøde fortalte den 35-åriges forsvarer Linda Hebo Lange, at oplysningen som sådan ikke er ny. Den tiltalte har fra starten forklaret sig ved retsmøderne og har også fortalt om samarbejdet med PET. Eftersom retsmøderne har foregået for lukkede døre, er det blot ikke en oplysning, der har tilgået offentligheden. Ifølge Linda Hebo Lange har hun allerede to måneder efter anholdelsen af de tiltalte anmodet PET om at enten af- eller bekræfte mandens påstand, hvilket de har afvist at gøre.
Den tiltalte, der nu i halvanden retsdag har afgivet forklaring om sin rolle i sagen, fremstår rolig og afbalanceret. Tålmodigt svarer han på anklagernes spørgsmål om de mange kilo kemikalier, han havde gemt forskellige steder i Holbæk. Ifølge den tiltalte skulle han bruge kemikalierne til at lave kanonslag. I retten har han forklaret, at fyrværkeri er hans store hobby, ligesom han også sælger kanonslag til andre.
Maskinpistol og IS-flag
Den tiltalte blev dog noget mere skarp i tonen, da anklagerne stillede spørgsmål ved de mange billeder, der henfører til Islamisk Stat. Mange af billederne er gamle, nogle helt tilbage til 2006, andre er nyere. En video har for eksempel været aktiveret dagen før, den tiltalte blev anholdt den 6. februar 2021.
Anklageren fremviste for eksempel en video, hvor man ser den tiltalte blande krudt. Den tiltalte er forklædt, men han erkender selv i retten, at det er ham, der er på videoen. Imens han blander krudtet, har han en samtale med sin svoger. En svoger, der på et tidspunkt er med i terrorbevægelsen Islamisk Stat. På videoen kan man høre, hvordan de nærmest messende forklarer, hvad de laver: - Dette er detonatoren. Vi er på sejrens sti. Vi har ikke glemt jer brødre. Gud vil velsigne os. Korte sætninger, som hver gang afsluttes med ’om Gud vil'.
Den tiltalte fortalte i Retten, at det var svogeren, der nok havde røget hash, der ville lade som om, de foretog sig noget andet, end de egentlig gjorde. – Jeg lavede bare kanonslag, sagde han.
- Hvorfor er dit ansigt så dækket til, spurgte specialanklager John Catre Nielsen.
- Det var bare for at spille smart. Det var i 2008, jeg var 16 år, svarede den tiltalte.
Har arkiv med propaganda
Et billede fundet på en harddisk viser en arm og hånd, der holder en maskinpistol op foran et flag for Islamisk Stat. På armen er der en tatovering af en AK-47 riffel. Den tiltalte forklarer, at det er et billede, han har taget på svogerens værelse, hvor flaget hang. Det er svogerens arm på billedet. Han husker dog ikke, hvorfor de tog billedet.
Et andet billede viser den tiltalte med elefanthue på og en pistol i hånden. Et tredje billede viser den tiltalte, der rækker pegefingeren i vejret ved siden af sit ansigt. - Det der betyder ikke noget, sagde den tiltalte.
- Men det er jo et tegn, som især Islamisk Stat bruger, er det ikke det, spurgte anklager Kirsten Jensen. Det er et tegn, der betyder, at der er kun en gud. Det er et tegn for alle muslimer, svarede den tiltalte tydeligt irriteret.
- Hvorfor spørger I mig kun til noget, der ligger så mange år tilbage. Jeg har forandret mig, jeg ændrede mig helt, da jeg blev gift, og tog ansvar for mit liv, sagde den tiltalte flere gange, og afviste at besvare flere spørgsmål om noget, der lå flere år tilbage, og som han ikke kunne huske længere.
Til gengæld ville han gerne forklare, hvorfor han havde store mængder materiale om Islamisk Stat liggende på forskellige harddiske: - Jeg samler på det, det er ligesom et arkiv. Jeg interesserer mig for krig i Mellemøsten. Hvis ikke man downloader de propagandavideoer, forsvinder de igen. Det er ikke kun fra Islamisk Stat, det er alle mulige organisationers videoer, jeg har samlet sammen, sagde den tiltalte.
Retssagen strækker sig over 32 retsdage. Der forventes en eventuel dom i midten af december.