Museum Vestsjælland har fået fat i nogle helt særlige tegninger. Tegningerne skildrer livet i koncentrationslejren Buchenwald. De er tegnet af politimanden Axel Munk-Andersen, der var født og opvokset i Holbæk.
Det er meget stærke billeder, det er dagligdagen i sådan en fangelejr.
Axel Munk-Andersen blev sendt til den tyske koncentrationslejr nær Leipzig, da politiet blev taget til fange af tyskerne i september 1944 under 2. verdenskrig.
Den danske politimand var en dygtig tegner, og under tiden i Buchenwald tegnede og skildrede han hverdagen i koncentrationslejren.
- Billederne fortæller om livet i lejeren og betingelserne for politiet og medfangerne, og hvor heldige de var, at de fik de Røde-korspakker, der blev sendt til dem, hvilket gjorde, at langt de fleste overlevede og blev sendt hjem med hvide busser i 1945, fortæller Karen Munk-Nielsen, leder af Holbæk Museum
Aksel Munk Andersen kom med de hvide busser til København på selve befritelsesdagen, 5. maj 1945.
Fik lov til at tegne
For nyligt valgte Axel Munk-Andersens arvinger at forære Holbæk Museum de mere end 100 tegninger, som Axel Munk-Andersen tegnede under og efter tiden i Buchenwald.
- Vi er taknemlige for at have fået tegningerne. For når det er på museet, er det alles ejendom – en gave til fremtiden, så vi husker, hvad der skete under 2. verdenskrig, siger Karen Munk-Nielsen og tilføjer:
- Det er meget stærke billeder, det er dagligdagen i sådan en fangelejr.
Axel Munk-Andersen blev sammen med 2.000 andre danske politifolk taget til fange af tyskerne i september 1944. Helt undtagelsesvis fik han lov at tegne, for tyskerne kunne se, at han havde talent.
Et øjenvidne fra fortiden
Tegningerne er tegnet på små papirlapper og nodepapir.
- Tyskerne kunne godt se, han var god til at tegne, nogle af dem ville gerne tegnes af ham, så de skaffede nodepapir fra Leipzig. Det kunne godt være, man ikke havde mad, men papir, det havde man, for man var et kulturfolk, fortæller museumslederen.
Udover at være et øjenvidne fra fortiden kan tegningerne også bruges i forskningen. Flere af tegningerne er med i en ny bog om besættelsen i Holbæk Amt.