- Det er rigtig, rigtig ubehageligt.
Sådan siger Dorte Lund-Nielsen, der bor tæt på Bandidos' klubhus i Østerstræde i Holbæk. Her har der de seneste par uger været en del uro omkring huset.
Søndag aften eskalerede det i brandbomber, der blev kastet mod klubhuset. Det blev Dorte Lund-Nielsen også vidne til.
Politiets tilstedeværelse, når der er sket noget, den er massiv. Men de gør jo ikke noget for at forebygge her i vores kvarter
- Jeg sidder inde i vores stue ved vinduet og ser så en fire-fem sortklædte mænd komme løbende. Umiddelbart derefter banker det på vores dør, og naboerne siger så, at der er brand oppe i rockerborgen. Vi går selvfølgelig alle sammen ud, og politiet er her, brandvæsnet kommer, og der er vildt tumult her, fortæller Dorte Lund-Nielsen.
Sammen med de sidste 14 dages uro har det plantet en utryghed hos hende og flere andre naboer i området.
- Det er ikke særlig trygt. Det er meget utrygt, og man kigger sig over skulderen, når man går. Om aftenen når man går ude så har man faktisk øjne i nakken. Man er obs på alle lyde og alle der går forbi. Man kigger, hvem er de? Dem har man ikke set før i gadebilledet, hvad sker der nu? Man er meget obs, siger Dorte Lund-Nielsen.
Hvad bliver det næste?
En anden nabo, Ole Vestergaard, kan også godt genkende den utryghed.
- Hvad kan det eskalere til? Selvfølgelig løber tankerne til, hvad der sker inde på Nørrebro i København, hvor man jo render og skyder efter hinanden – er det det næste, de vil begynde på herude? siger Ole Vestergaard og fortsætter:
- Nu har de kastet brandbomber, de har været oppe og slås i gaden, de har sloges med politiet, hvad er så det næste? At de har våben med og begynder at skyde efter hinanden? I København er der rask væk nogle uskyldige, der kommer gående, som bliver ramt. Indtil nu er der ikke nogen af os her, der er blevet ramt andet end af utrygheden, siger han.
Artiklen fortsætter under billedet.
For både Dorte Lund-Nielsen og for Ole Vestergaard er utrygheden ny for dem. Ifølge dem har rockergruppen Bandidos haft aktiviteter i huset på Østerstræde i fem år. Men det er først på de seneste 14 dage, at naboerne reelt har følt sig utrygge.
- Normalt har det været fredeligt og roligt hernede, og vi har sådan set ikke mærket noget til dem. De har passet sig selv. Hvis man ikke generer dem, så generer de heller ikke os, siger Dorte Lund-Nielsen.
- Selvom vi har Bandidos boende - og det har vi haft de sidste fem år – så er vi ikke utrygge som sådan, for de gør ikke os beboere noget. Det, vi er utrygge ved, det er dem, der kommer udefra, som kaster brandbomber, som de gjorde i går, og dem der lavede ballade forrige fredag. Det er dem, vi er utrygge ved, for dem kender vi ikke og de kommer og skaber en masse utryghed og ballade i vores gade. Det er vi kede af, siger Ole Vestergaard.
Tryghedsbus har berettigelse i Østerstræde
På grund af de seneste ugers uroligheder i Holbæk, har Midt- og Vestsjællands Politi valgt at køre deres mobile politistation kaldet "Tryghedsbussen" ud til Vangkvarteret i området, hvor de går i dialog med borgerne og viser deres tilstedeværelse for at skabe tryghed.
Her valgte de at parkere bussen 12. oktober efter urolighederne den seneste tid.
Men det undrer naboerne til Bandidos-klubhuset.
- Politiets tilstedeværelse, når der er sket noget, den er massiv. Men de gør jo ikke noget for at forebygge her i vores kvarter. I Agervangkvarteret der kører de Tryghedsbussen ud og holder og beroliger befolkningen derude, der har ikke været noget som helst i vores gade fra politiets side af for at skabe tryghed. Der kommer ikke nogen ned og møder os, og taler med os, og spørger, hvordan vi har det. Tværtimod, vi skal bare bo midt i det hele, siger Ole Vestergaard.
Det kan godt være, vi har været lige lovlig meget fokuseret på det, der har været angrebsmål og været knapt så dialogskabende, så det må vi se at få gjort noget ved
Han mener, Tryghedsbussen også bør køre forbi Østerstræde.
- Det er meget trist og meget forkert. Den der Tryghedsbus havde da i hvert fald også sin berettigelse hernede hos os. Vi er mange beboere her i gaden, som føler os utrygge ved de handlinger, der er foregået det sidste stykke tid. Jeg synes, der fra offentlig side bliver gjort alt for lidt for at værne om os, der bor her, i kampzonen, siger han.
Politiinspektør lover mere politi
Hos politiet kan man godt se naboernes pointe.
- Jeg må sige sådan lige umiddelbart, så er Østerstræde nok et af de steder, hvor der har været mest politi, men borgerne kan godt have en pointe. Det kan godt være, vi har været lige lovlig meget fokuseret på det, der har været angrebsmål og været knapt så dialogskabende, så det må vi se at få gjort noget ved, siger Michael Flemming Rasmussen, der er politiinspektør ved Midt- og Vestsjællands Politi.
Han lover, at der på den ene eller anden måde vil være mere tryghedsskabende politi i området.
- Lige umiddelbart så kører vi rundt og kigger i området, om der er et sted, vi kan sætte vores mobile politistation. Ellers kan jeg love, at så vil vi være synlige i gadebilledet i hvert fald med nogle gående patruljer i den kommende tid, siger han.