Der er masser af folk her på Holbæk Station ved middagstid fredag. Men flere af dem undgår helst at komme her om aftenen.
- Jeg er bange for at gå her om aftenen op til stationen. Der bliver råbt og skreget meget både af den ene og den anden art, så jeg foretrækker faktisk at forlade området og finde andre måder at komme hjem på, siger Susan Richardt, der bor i Knabstrup.
Artiklen fortsætter under billedet...
Venstre vil hyre et vagtværn
Gennem længere tid har stationen været omdrejningspunkt for optøjer og slagsmål. Senest to knivoverfald, der fandt sted med to ugers mellemrum.
- Vi er nødt til at finde en løsning på at få begrænset den her uro. Der er selvfølgelig ikke noget mærkeligt i, at der kan ske noget i en provinsby som Holbæk. Men der skal ikke være mere ballade i Holbæk end på andre stationer, og det er er der i øjeblikket, og den skal vi have dæmpet, lyder det fra bestyrelsesmedlem Carsten Andersen.
Derfor vil Carsten Andersen og resten af Venstre i Holbæk have et privat vagtfirma til at patruljere på stationen.
- Vi kunne forestille os, at man i en periode hyrer et vagtselskab til at være heroppe, så folk kan se, at der er nogen, der passer på dem. Vi kan ikke forlange, at politiet skal gå rundt heroppe hele tiden, for politiet har masser af andre opgaver at tage sig af. Men selvfølgelig skal de kunne tilkaldes, hvis der sker noget.
Borgmester: - DSB, politi og kommune er i dialog
Borgmester, Christina Krzyrosiak (S) forsikrer om, at Holbæk Kommune allerede er i dialog med både DSB og politiet om at løse problemerne på stationen.
- Politiet, Holbæk Kommune og DSB er i gang med to spor. Det ene er at finde en løsning her og nu, hvor vi er ved at vurdere, om der kan laves et opholdsforbud for de mennesker, der skaber den her utryghed, siger hun til TV2 ØST.
Artiklen fortsætter under billedet...
- Det andet handler om, at vi skal have lavet vores station om. Der skal være mere trygt at færdes her. Der skal sættes kamera og lys op, og de gange omme bagved, som er utrygge at færdes på, skal laves om, så der ikke er nogle utrygge kroge.
Men selvom borgmesteren understreger, at der bliver gjort noget, lytter hun gerne på Venstres forslag, siger hun:
- Jeg vil altid gerne lytte på forslag, der kommer – også det Venstre kommer med her. Derfor har jeg også indkaldt gruppeformændene til et møde om, hvordan vi skaber mere tryghed her på stationen.
Hun tror dog mere på et opholdsforbud end et vagtværn, som også er politiets anbefaling.
- Et opholdsforbud vil være noget, vi kan sætte i gang hurtigere end et vagtværn. Men de mennesker er på den her måde af en grund, og vi skal også finde ud af, hvad gør vi for, at de stopper med den her opførsel, siger Christina Krzyrosiak.
Opholdsforbud, bedre belysning og færre kroge
Også regeringen har understreget, at der bør ske noget med Holbæk Station. I regeringens infrastrukturudspil fremgår det, at man ønsker at afsætte 250 millioner kroner til at skabe grønnere stationer med mere liv i hele landet. Herunder blandt andet i Holbæk:
- Det er en alvorlig problemstilling, og det hører jeg også fra folk i byen, at man oplever, folk der opholder sig på stationen, som er truende, og at der er slagsmål og knivstikkeri, og det er helt uacceptabelt, siger Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S).
Artiklen fortsætter under billedet...
Men planerne om et opholdsforbud, bedre belysning og færre mørke kroge er ikke tilstrækkeligt, mener Venstres Carsten Andersen:
- Dialog er meget godt, men vi kunne godt tænke os at se noget handling. Det går for langsomt simpelthen. Vi er nødt til at finde på noget i en fart, og så kan vi finde ud af på sigt, om det er den rette løsning.
Borgmesteren vil nu indkalde kommunalbestyrelsens gruppeformændene til et møde om, hvordan man skaber mere tryghed på stationen i Holbæk:
- Jeg tror, det er vigtigt, at vi som politikere ikke gør os kloge på, hvordan trygheden skabes bedst muligt. Det er politiet, der ved det, og det som politiet peger på, er et opholdsforbud.
- Det er politiets holdning. Men det er ikke nogen dårlig ide at få nogen til at holde øje med, hvad der foregår. Vagtværnet kan være med til at skabe tryghed for almindelige borgere, som bruger stationen hver eneste dag, siger Carsten Andersen