Venstre ønsker friplejehjem i alle kommuner - løft de kommunale i stedet, lyder kritikken

Kvaliteten på plejehjemmene er blevet et tema i valgkampen, og nu foreslår Venstre, at der skal skabes et alternativ til de kommunale tilbud i alle kommuner.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

På forreste parket med udsigt over Holbæk Havn ligger Fjordstjernen. Det er et plejehjem – men ikke som de er flest.

Fjordstjernen er nemlig et friplejehjem, hvilket betyder, at beboerne i tillæg til den daglige pleje og aktiviteter kan købe sig til, hvis de ønsker noget andet.

Det kan eksempelvis være ekstra motion, gåture med en medarbejder eller massage i husets spa.

Et friplejehjem er enten selvejende eller privatejet, og så tilbyder det netop ekstra ydelser ud over dem, man kan få på et kommunalt plejehjem.  

quote Når man har mulighed for at forkæle sig selv, så tror jeg, det kan gøre noget ved trivslen

Stella Heuser, centerleder på Fjordstjernen

92-årige Inga Hemmingsen har boet på Fjordstjernen, siden det åbnede i 2016. Hun har både tilkøbt ekstra motion og gåture med en medarbejder, fortæller hun:

- Jeg kan godt lide at gå nede langs med vandet, det giver mig meget. Jeg har brugt vandet meget, for jeg har svømmet meget.

- Det er udmærket, synes jeg, for så får man lidt opmuntring. Så sker der noget. Ellers sidder man bare og blomstrer, tilføjer hun.

92-årige Inga Hemmingsen har boet på Fjordstjernen siden 2016.
92-årige Inga Hemmingsen har boet på Fjordstjernen siden 2016. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

Selvbestemmelse hos beboeren

Fjordstjernen har også kollektive aktiviteter som eksempelvis bankospil, som det altså ikke koster at deltage i.

En ekstra ydelse koster fra 281 kroner per time og bliver dyrere, hvis aktiviteten kræver en fagperson udefra, eksempel en massør. En del af de ældre får også gavekort til tilkøbsydelser foræret i gave af deres pårørende.

Læs også
Knap 8 ud af 10 plejehjemsbeboere har fået boosterstik
Læs også
Knap 8 ud af 10 plejehjemsbeboere har fået boosterstik

Ifølge Stella Heuser, der er centerleder på Fjordstjernen, så giver friplejehjemmet muligheder for beboerne, som de ikke ellers ville have fået:

- Når man har mulighed for at forkæle sig selv, så tror jeg, det kan gøre noget ved trivslen. Man er selv med til at bestemme, hvad det er, der skal foregå. Det er ikke medarbejderen, der kommer hen og siger, du skal købe dig træning eller en tur. Det er vores beboere, der har rigtig meget selvbestemmelse, forklarer hun.

Fjordstjernen har blandt andet et kuglebad til borgerne, som er sansestimulerende.
Fjordstjernen har blandt andet et kuglebad til borgerne, som er sansestimulerende. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

Konceptet, med at man køber sig til ekstra services, betyder også, at det ikke er alle forundt. Stella Heuser medgiver, at problemstillingen eksisterer, men hun mener omvendt, at det handler om at give beboerne muligheden for at leve det liv, de havde, inden de flyttede på plejehjem:

- Det gør, at man har mulighed for at sige; hvad gjorde jeg, inden jeg kom på plejehjem? Og det kan de fortsætte med, selvom de flytter ind på plejehjemmet.

Nuancer adskiller kvaliteten

Grundlæggende tilbyder friplejehjem samme pleje som de kommunale plejehjem, fortæller Lea Graff, der er senioranalytiker hos Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, VIVE:

- Det, du kan få ekstra på et friplejehjem, er, at du kan købe dig til ekstra rengøring for eksempel.

Lea Graff er senioranalytiker hos Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, VIVE.
Lea Graff er senioranalytiker hos Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, VIVE. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

Sammenlignet er det nuancer, der adskiller kvaliteten mellem kommunale og private plejehjem, påpeger Lea Graff, som henviser til forskning på området:

- De kommunale har vist sig at være en smule bedre på dokumentation, som er det, de bliver målt på, hvor de private scorer højere på det indholdsmæssige i forhold til at være bedre til at målrette den daglige pleje og tilbuddene på stedet til den enkelte borger.

Læs også
Blå blok går sammen og foreslår mere frit valg til fødende og ældre
Læs også
Blå blok går sammen og foreslår mere frit valg til fødende og ældre

Der er dog ifølge senioranalytikeren en udfordring ved privat- og friplejehjem, som man i dag ikke har et egentligt beredskab til at håndtere.

- Det kender vi fra de private hjemmeplejeleverandører. Når de engang imellem går konkurs, som de jo gør, så skal der være nogle til at tage over. Og som det er lige nu, er det den offentlige leverandør, kommunerne, som skal gå ind og tage over.

- Det er både et dyrt beredskab at have kørende og skaber uro for den enkelte borger.

Venstre: Hver kommune skal have et friplejehjem

Hos Fjordstjernen har man lige nu venteliste på 20-25 borgere, og dertil er der borgere, der ikke er visiteret til et plejehjem, som spørger, om de alligevel ikke kan blive skrevet op, hvilket dog ikke er muligt, fortæller Stella Heuser.

Her i regionen findes der blandt andet også et friplejehjem i Guldborgsund, Guldbosund.

Men står det til Venstre, skal sådanne friplejehjem forefindes i samtlige af landets 98 kommuner.

- Det skal der være, for at de ældre og de pårørende har noget at vælge mellem, fortæller folketingskandidat Louise Schack Elholm (V).

Louise Schack Elholm (V) mener, der skal være friplejehjem i hver kommune.
Louise Schack Elholm (V) mener, der skal være friplejehjem i hver kommune. Foto: Bue Bukh Petersen - TV2 ØST

- Så hvis man er utilfreds med det kommunale tilbud, så kan man vælge et friplejehjem. Og det er ikke kun, fordi man skal have det frie valg, men også fordi man kan blive inspireret af friplejehjemmene, som man måske kan lære noget af i det kommunale, tilføjer hun.

Hos SF mener man imidlertid ikke, at det er vejen frem, hvis man vil løfte ældreplejen, siger folketingskandidat Anne Valentina Berthelsen:

- For friplejehjem vælger suverænt selv, hvilke borgere de vil optage, og indgår ikke nødvendigvis i den kommunale ældreplanlægning. Derfor er løsningen at løfte den kommunale ældrepleje som helhed.

- Og det kræver i vores øjne bedre løn- og arbejdsvilkår, bedre ledelse og et opgør med noget af det her minuttyranni og Excel-arks-tænkning, som har sneget sig ind i vores ældrepleje.

Anne Valentina Berthelsen (SF).
Anne Valentina Berthelsen (SF). Foto: Mahmoud Al-Tamir - TV2 ØST

Foruden Fjordstjernen og Guldbosund er der her i regionen to nye friplejehjem på vej i Sorø og Vordingborg. 

I dag kan alle borgere, der er visiteret til en plejehjemsplads af deres kommune, ansøge om at flytte ind her på et friplejehjem.


Nyhedsoverblik