Vicedirektør på sygehus: Fralæggelse af ansvar er udtryk for presset situation

Sygeplejerskerne på Holbæk Sygehus vil fraskrive sig ansvaret, hvis arbejdsforholdene er ekstremt pressede. Læs hele interviewet med vicedirektøren.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Situationen på den medicinske afdeling på Holbæk Sygehus er så presset af overbelægning og mangel på personale, at Dansk Sygeplejeråd har sendt en klage til Styrelsen for Patientsikkerhed, og nu har udstyret sygeplejerskerne med en såkaldt ansvarsfralæggelseserklæring.

Den kan sygeplejerskerne angiveligt bruge, hvis de en dag møder på arbejde, og situationen på afdelingen er så ekstrem, at de ikke kan stå inde for niveauet af deres pleje og behandling. Det kan for eksempel være, hvis der er voldsomt mange patienter, eller hvis der er meget lidt personale på arbejde.

quote Jeg ser den som en tilkendegivelse af, at de føler, situationen er vanskelig

Knut Borch-Johnsen, vicedirektør, Holbæk Sygehus

Erklæringen kan ifølge Dansk Sygeplejeråd være med til at beskytte sygeplejerskerne, hvis det pressede arbejdsmiljø resulterer i en klagesag mod dem.

Føler situationen er vanskelig

Og på Holbæk Sygehus ser vicedirektøren, Knut Borch-Johnsen, erklæringen som et klart udtryk for, at personalet er meget presset.

- Den erklæring er et udtryk for den situation, som er på afdelingen, og som har været der gennem længere tid med en stor ekstra belastning for personalet på Holbæk Sygehus. De er belastede, fordi vi gennem en meget lang periode har haft overbelægning. Det er sådan, jeg læser den erklæring. Jeg ser den som en tilkendegivelse af, at de føler, situationen er vanskelig, siger han til TV ØST.

quote Det er helt klart min forventning, at situationen er sådan, som den altid har været på Holbæk Sygehus. Nemlig at personalet tager ansvar for de patienter, der er indlagt

Knut Borch-Johnsen, vicedirektør, Holbæk Sygehus

Hvis man som patient er indlagt på en afdeling på Holbæk Sygehus, hvor personalet siger, at de ikke vil tage ansvaret, kan man så føle sig sikker på, at der bliver taget ansvar for ens sundhed og sikkerhed?

- Jeg har ikke haft lejlighed til at drøfte indholdet af erklæringen med Dansk Sygeplejeråd, fordi jeg først har fået den gennem deres hjemmeside i dag. Og det er jo sådan, at vi alle sammen, hvad enten vi er læger eller sygeplejersker, er forpligtet i henhold til vores autorisation. Og hvordan juraen lige er, og om man må eller ikke må det her, det går jeg ud fra skal afklares mellem Danske Regioner og Dansk Sygepleråd, siger Knut Borch-Johnsen.

Holbæk Sygehus
Læs også
Sygeplejersker kan fraskrive sig ansvar ved fejl på Holbæk Sygehus
Holbæk Sygehus
Læs også
Sygeplejersker kan fraskrive sig ansvar ved fejl på Holbæk Sygehus

- Men det er helt klart min forventning, at situationen er sådan, som den altid har været på Holbæk Sygehus. Nemlig at personalet tager ansvar for de patienter, der er indlagt.

Flere sygeplejersker på vej

Men hvad gør I som ledelse? Bør I ikke også tage ansvar og få ansat de sygeplejersker, der helt tydeligt mangler?

- Det er helt rigtigt, at der mangler sygeplejersker, og vi er i fuld gang med rekrutteringen af de sygeplejersker, der mangler. Jeg ved, at der er konkrete drøftelser med et antal sygeplejersker for øjeblikket om ansættelse på Holbæk Sygehus, så jeg har en klar forhåbning om, at vi vil stå i en bedre situation i løbet af relativt kort tid.

- Jeg kan ikke love lige nu, at vi på meget kort bane får rekrutteret alle dem, vi gerne vil have, og vi kan godt komme til at stå i den situation, at vi er nødt til at supplere med personale med anden uddannelse. Og så skal vi sikre at sygeplejerskerne koncentrerer sig om de sygeplejefaglige opgaver. Det er det, vi gør. Vi arbejder intensivt på rekruttering, siger vicedirektøren.

quote Jeg har en klar forhåbning om, at vi vil stå i en bedre situation i løbet af relativt kort tid

Knut Borch-Johnsen, vicedirektør, Holbæk Sygehus

Dansk Sygeplejeråd mener jo ikke, at patientsikkerheden er god nok på grund af den her massive overbelægning. Er patientsikkerheden i fare?

- Jeg mener, at patientsikkerheden er i orden. Det er rigtigt, at der er mere at lave, og at personalet er hårdere belastet, end de er vant til normalt. Men som i enhver anden situation med overbelægning på sygehuse, så ved vi, at det er noget, der sker i periode. For eksempel når der er epidemier. Og her ved vi på afdelingerne, hvilke instrukser, der skal ud, så man prioriterer opgaverne på en måde, så alt det, der truer patientsikkerheden, er det, der først bliver udført.

Patienter får den rette medicin

heino_master.jpg
Læs også
Regionen om indberetning: Man skal ikke frygte at være patient på Holbæk Sygehus
heino_master.jpg
Læs også
Regionen om indberetning: Man skal ikke frygte at være patient på Holbæk Sygehus

Men der er jo ikke en epidemi lige nu. Og sygeplejerskerne fortæller jo, at de for eksempel ikke kan nå at give livsvigtig medicin til tiden og må give mad i sonde, fordi de ikke har tid til at servere mad?

- Indholdet af de historier er noget af det, som vi kommer til at drøfte med afdelingsledelsen, når vi har møde mandag morgen. For de historier, som Dansk Sygeplejeråd fremlægger, er ikke det billede, jeg kender af medicinsk afdeling. Jeg har klart behov for at få et mere præcist billede af, hvad der er op og ned i den her situation, siger Knut Borch-Johnsen.

quote Men det, at personalet arbejder hårdere og skal prioritere på en anden måde, er ikke det samme, som at vi udsætter patienterne for risici

Knut Borch-Johnsen, vicedirektør, Holbæk Sygehus

- Fordi selvfølgelig skal patienterne behandles ordentligt på Holbæk Sygehus. Også i den nuværende situation, hvor der er overbelægning. Men det mener jeg også, de bliver.

Vi har snakket med pårørende, som siger, at patienterne ligger på gangene, fordi der er overbelægning. Det tyder på, at der hverken er plads eller hænder nok. Og så hører vi, at sygeplejersker siger op, fordi de ikke kan udføre deres arbejde forsvarligt. Er patientsikkerheden så ikke udsat?

- Det er korrekt, at der er patienter på gangene. Det har der været i nogle perioder over en meget lang periode. Det giver en klar øget belastning på personalet. Men det, at personalet arbejder hårdere og skal prioritere på en anden måde, er ikke det samme, som at vi udsætter patienterne for risici, siger vicedirektøren.

- Vi har stadig den situation, at patienterne efter mine oplysninger får den medicin, de skal have, og den mad, de skal have og så videre.


Nyhedsoverblik