- Danmark er et relativt nyt vinland. Vi er ikke så langt i forhold til, hvordan man kan bekæmpe sygdomme. Og slet ikke, hvis man er økologiske, som vi er.
Sådan siger Sofie Saerens, der sammen med sin mand i 2020 plantede 15.000 vinstokke på Tuse Næs, en halvø i Isefjorden nord for Holbæk.
- Det tager lang tid. Man skal være lidt tålmodig, når man er vinbonde. Men nu er vi rigtigt spændte på at høste første gang i år, siger hun.
I år er de første druer klar til høst - men samtidig har vingården ved Isefjorden nu fået 3,5 millioner kroner til at bekæmpe den frygtede vinsygdom vinskimmel.
Pengene kommer fra Landbrugsstyrelsens grønne udviklingsprogram, og afvikles i tæt samarbejde med Københavns Universitet.
- Vinskimmel er noget, som vi er bekymret for nu, fordi det har været fugtigt, og stadig er relativt varmt. Så i løbet af et par uger efter vi har fået et kraftigt regnskyl, så kan man forvente at se de første symptomer, siger Torben Toldam Andersen, der er lektor i frugtavl på universitetet.
Stordræber skal rystes væk
Vinskimmel er en særlig type svamp, der rammer vinen og dræber blade og frugter. Sygdommen var i slutningen af 1800-tallet sammen med meldug og vinlus med til at ødelægge størstedelen af de europæiske vinstokke.
Det er altså en hel reel trussel, som man vil bekæmpe med økologiske midler.
En af de ting, som man afprøver, er en særlig maskine, der efter afblomstring kører langs vinstokkene, og ryster planterne lige over druezonen.
Det skal få de gamle blomster til at falde af, så skimlen ikke kan sætte sig.
Vil afprøve resultater i virkeligheden
Planen er, at forsøgene i marken skal afspejle den nyeste forskning på universitetet.
- Så vil vi i laboratoriet efter hver eneste sæson kunne gå ind og sikre, at vi kan lave nogle veldefinerede resultater, der kan underbygge det ude i marken, siger Torben Toldam Andersen.
I sidste ende skal resultaterne komme hele landet til gode, lyder det fra vingården.
Det er nemlig klart lettest at bekæmpe sygdommene, før de opstår.
- Danmark har klart en fremtid som vinland. Vi kan se, at der kommer flere og flere vingårde til, og vi kan se, at kvaliteten år for år bliver bedre, siger Sofie Saerens.