Det var en rigtig gyser for Det Konservative Folkeparti tilbage i 2019, da de sidste stemmer blev talt op i den sidste kreds, der manglede i Sjællands Storkreds.
Her lå Brigitte Klintskov Jerkel nemlig lige på vippen og kæmpede om pladsen med Mads Andersen. Men da stemmerne var talt op i Ringstedkredsen stod det klart, at Brigitte Klintskov Jerkel med 3.485 personlige stemmer tog pladsen.
Og hvad har hun så brugt sit sjællandske mandat til de sidste tre og et halvt år? Det har TV2 ØST set nærmere på.
Det lovede hun i 2019:
1. Bedre infrastruktur
2. Forbedring af Østbanen
3. Flere familielæger
4. Flere pædagoger
5. En stram udlændingepolitik
6. Ambitiøse mål for klimaindsatsen
Vi skal helt i mål med konkret at få uddannet 1500 flere læger
Det har hun opnået:
1. Bedre infrastruktur
- Jeg har opnået, at der nu bliver lavet en motorvej, rute 54 Næstved-Rønnede. Den er med i vores infrastrukturaftale, og det er en af dem, jeg har kæmpet for, ovenikøbet af to omgange. Vi lavede den jo også under VLAK-regeringen op til valget i 2019. Der var jeg transportordfører og kæmpede for den, og så skulle vi gudhjælpemig kæmpe for den en gang til efter valget. Men det lykkes.
- Den sidste etape af Kalundborg motorvejen er også en af dem, jeg kæmpede for i infrastrukturplanen. I 2019 og igen, da den blev lavet med den nye regering.
- Vi fik også ombygningen af krydset ved E55 og udvidelsen af rute 9 på Lolland og Falster med. Og endelig også en vejforbindelse til Stevns, siger Brigitte Klintskov Jerkel.
Hvad betyder det for vores område?
- Jamen det betyder rigtig meget, fordi de i dag holder i kø om morgenen og eftermiddagen i myldretiden, på rute 54, og det betyder bare, at der bliver spildt rigtig meget tid på at holde i kø. Tid, der kunne være brugt sammen med familien, men også tid, der kunne være brugt bedre for virksomhederne. Det samme gælder for Kalundborg motorvejen. Her er der også et stort behov, blandt andet fordi der er så mange, der pendler begge veje, siger Brigitte Klintskov Jerkel.
2. Klimaaftale
- Vi er også med i ret mange klimaaftaler, blandt andet den her 70 procents målsætning. Så der deltager vi i flere aftaler om at mindske CO2-aftrykket, så det kan vi sådan set også sætte flueben ved, siger Brigitte Klintskov Jerkel.
Hvad betyder det for vores område?
- I vores område har vi rigtig mange virksomheder, som har fokus på den grønne omstilling, og som dermed bidrager til den 70 procents målsætning, siger Brigitte Klintskov Jerkel.
Det har hun også arbejdet for:
1. Nærpolitistationer
- Noget, som jeg ikke gik til valg på, men som jeg har kæmpet helt vildt for, er, at få det med i politiaftalen, at vi skulle have en nærpolitistation ved Motalavej i Korsør. Det er lykkes. Den åbnede i august måned. Og også i Greve, hvor den nærpolitistation, vi har haft, har været lukket i mange år, hvor vi har stået uden nærpolitistation. Det er nu også lykkes at få, og er noget, jeg har kæmpet meget for, siger Brigitte Klintskov Jerkel.
Hvad betyder det for vores område?
- I forhold til nærpolitistationer så betyder det meget for at skabe tryghed i lokalområdet. Det skaber en tryghed, når politiet er tæt på og borgerne ved, at der er et sted, hvor der fysisk er nogle betjente, man kan henvende sig til. Det betyder også meget for det forebyggende arbejde, fordi når de er ude lokalt, så kender de borgerne og dem, der er med til at skabe uro.
2. Veteranhaven
- Det lykkes mig at få afsat otte millioner til Veteranhaven i Slagelse, så de kan lave en beskæftigelsesrettet indsats til veteraner med PTSD, som kan få dem tilbage i beskæftigelse igen. Det er jeg selvfølgelig rigtig glad for. Det er vigtigt at tage hånd om de mennesker, vi sender ud i verden, og som kommer hjem med ar på sjælen, siger Brigitte Klintskov Jerkel.
Det har hun delvist opnået:
1. Flere pædagoger
Du gik til valg på, at der skulle være flere pædagoger. Men du støttede ikke minimumsnormeringerne. Hvorfor?
- Det er ikke en aftale, vi er med i, men vi er sådan set enige i, at der skal være minimumsnormeringer. Vi synes bare, det skal foregå lokalt i kommunerne. At det er noget, kommunerne skal prioritere, siger Brigitte Klintskov Jerkel.
2. Forbedring af Østbanen
Udgifterne til renoveringen af Østbanen bliver større end de penge, der er blevet afsat. Hvad tænker du om det? Føler du, du er nået i mål?
- Egentlig skulle Region Sjælland selv have afsat penge til renoveringen af banen, det skal de løbende gøre i deres budgetter. Det har de af mange forskellige årsager ikke gjort, og derfor havde jeg det sådan, at vi fra Christiansborgs side var nødt til at hjælpe, så vi kan bevare Østbanen, som har en million pendlere om året.
- Jeg er superglad for, at vi fandt 416 millioner kroner, for vi kom jo fra 0. I starten var der den holdning, at de ikke skulle have nogle penge overhovedet, fordi det er regionens eget ansvar, siger Brigitte Klintskov Jerkel.
Det har hun ikke opnået:
1. Flere familielæger
- Jeg gik til valg på, at alle borgere i Region Sjælland kan have deres egen faste læge, altså også kaldet en familielæge. Der er 70.000 borgere i Region Sjælland, der står uden egen fast læge, siger Brigitte Klintskov Jerkel.
Hvorfor har I ikke opnået det?
- Vi har to gange foreslået det som beslutningsforslag i Folketingssalen, og regeringen har stemt imod.
- Det er så lykkedes at få det ind som en målsætning i den sundhedsaftale, der er blevet vedtaget. At man har en ambition om det, men der er ikke noget konkret. Det var det, der kunne skaffes flertal for, siger Brigitte Klintskov Jerkel.
Det vil hun arbejde for:
1. Flere familielæger
- Vi skal helt i mål med konkret at få uddannet 1500 flere læger. PLO siger, at hvis vi fik det, så er der 5000 læger i Danmark, og det skulle dække behovet for, at alle borgere i Danmark kunne få egen faste læge. Vi er 70.000 borgere i Region Sjælland, som står uden fast læge. Det dur ikke, når vi får flere ældre og flere kronikere. Så er vi nødt til at uddanne flere læger. Vi har også behov for flere sygeplejersker og mere plejepersonale i fremtiden. Det vil jeg kæmpe for, siger Brigitte Klintskov Jerkel.
Hvad betyder det for vores område?
- Vi har jo haft de her sager om amputationer, hvor regionsrådsformanden startede med at sige, at man også skal huske at gå til læge. Og der må man jo så sige, at der er det jo netop vigtigt, at man har sin egen læge, der kender ens sygdomshistorik, og som man er tryg ved, siger Brigitte Klintskov Jerkel.
2. Skattelettelser
- Jeg vil kæmpe for, at vi får sænket skatten for alle danskere. Vi skal hæve beskæftigelsesfradraget, og vi skal have sænket elafgiften, som vi fik med i en aftale for nyligt. Det er for seks måneder, men det skal vi have gjort permanent. For det betyder, at borgerne får flere penge mellem hænderne til at betale deres udgifter og regninger, siger Brigitte Klintskov Jerkel.
Hvorfor betyder det noget for vores område?
- Fordi der er mange i vores område, der har gasfyr. Det betyder meget, når de her priser stiger, at man sænker personskatten, boligskatten og elafgiften, for så kan de bedre betale deres regninger, siger Brigitte Klintskov Jerkel.
3. Bedre infrastruktur
- Det næste i forhold til infrastruktur er, at vi skal kigge på rute 22, altså tværforbindelsen, der går fra Kalundborg til Slagelse til Næstved. Det bliver det næste, der skal kæmpes for, siger Brigitte Klintskov Jerkel.
4. Strammere udlændingepolitik
- Vi skal have gjort op med parallelsamfund, som skaber utryghed. Grønneparken i Holbæk er kommet på ghettolisten, fordi der er kommet en stigning i kriminalitet og arbejdsløshed, og det vil jeg kæmpe for, at vi får gjort op med, siger Brigitte Klintskov Jerkel.