27 fremstilles i grundlovsforhør i stor smuglersag – narko for mange millioner

Containerskibet afleverede lørdag en ladning kokain på hele 100 kilo til et mindre skib nord for Langeland. Nu fremstilles 27 anholdte i Københavns byret.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det var en fangst på hele 100 kilo kokain, der lørdag udløste den store narkoaktion i farvandet syd for Gedser, hvor det 180 meter lange og 25 meter brede containerskib Duncan Island blev beslaglagt, og 24 mand blev anholdt og sigtet for alvorlig narkotikakriminalitet.

Det oplyser Københavns Politi til TV2 ØST.

Politiets teori er, at de 100 kilo kokain er blevet kastet ud over siden på containerskibet, og herfra er samlet op af tre mænd i en mindre båd. Disse tre blev alle anholdt i Spodsbjerg på Langeland, efter de havde båret kokainen ombord i en mindre bil, hvorfra stofferne skulle køres til forskellige destinationer i København og resten af Skandinavien.

Artiklen fortsætter under animationen.

 

Efter dumpningen sejlede containerskibet Duncan Island videre, men blev fire timer senere opbragt og beslaglagt af de danske myndigheder i farvandet umiddelbart syd for Gedser.

- Skibet ligger lige nu i Kalundborg Havn under bevogtning. Der foregår ikke større efterforskningsaktiviteter på skibet lige nu, men det vil i de kommende dage blive ransaget grundigt, siger leder af Center for speciel efterforskning ved Københavns Politi, politiinspektør Dannie Rise, til TV2 ØST.

Han oplyser, at planen er at lade skibets ejere overtage skibet igen, når ransagningerne er overstået. To af besætningsmedlemmerne er på skibet for at passe det. De er søndag fremstillet i grundlovsforhør in absentia. 

Læs også
Skib lagt til kaj i Kalundborg i kæmpe narkoaktion - 27 personer anholdt
Læs også
Skib lagt til kaj i Kalundborg i kæmpe narkoaktion - 27 personer anholdt

Alle anholdte kommer fra udlandet

Ifølge politiet er alle anholdte i sagen udlændinge.

Blandt de sigtede fra skibet er 13 fra Filippinerne, fem personer fra Rusland, tre personer fra Letland, to personer fra Ecuador, en fra Indien, en fra Polen og endeligt en fra Ukraine. De sigtede er i alderen 25 til 60 år. De tre anholdt i Spodsbjerg er en 50-årig mand fra Rusland og to personer fra Letland på henholdsvis 41 og 44 år.

De 27 anholdte fremstilles alle søndag i grundlovsforhør i Københavns Byret, hvor sagerne behandles samtidig i flere forskellige retslokaler. Det vides ikke, hvordan de sigtede forholder sig til sigtelserne om at have begået alvorlig narkotikakriminalitet.

- Vi er selvfølgelig meget tilfredse med, at de mange kilo kokain ikke har ramt gaden. Nu efterforsker vi videre for at finde frem til, hvem der nu venter forgæves på leverancerne, siger leder af Center for speciel efterforskning ved Københavns Politi, politiinspektør Dannie Rise.

- En mængde kokain i denne størrelse er rigtig, rigtig mange millioner værd. Når de sælger narkoen på gaden, så geninvesterer de en del af fortjenesten i ny kriminalitet, og de penge mangler nogen nu og kan derfor ikke blive investeret i våben, køretøjer og andet, der understøtter den organiserede kriminalitet, siger han.

Dybhavn blev skibets destination

Efter at være blevet opbragt ved Gedser blev skibet Duncan Island sejlet til Kalundborgs dybhavn. Med en dybde på ni meter er der nemlig ikke mange havne i Danmark, der kan tage imod skibet.

Fra Kalundborg blev besætningen kørt i bus til Bellahøj Politistation, hvor de alle blev interneret før søndagens grundlovsforhør.

Duncan Island er et containerskib, der oprindeligt er bygget på Danyard-værftet i Frederikshavn. Skibet har for kort tid siden været i Ecuador i Sydamerika, og har således indenfor de seneste uger passeret Columbia og Panama på vej mod Europa. 

Ifølge tjenesten Marinetrafic.com var Duncan Islands senest anløbne havn Helsingborg i Sverige, hvorfra skibet afsejlede kort efter midnat natten til lørdag med kurs mod St. Petersborg i Rusland. 

Artiklen fortsætter under kortet.

Sådan så skibets rute ud. Kilde: Marinetraffic.com.
Sådan så skibets rute ud. Kilde: Marinetraffic.com.

Klokken 05.00 lørdag morgen sejlede skibet forbi Sjællands Odde, og passerede under Storebæltsbroen omkring klokken 08.00. I hele den periode sejlede skibet med en konstant hastighed på omkring 17 knob.

Da skibet passerede Agersø klokken 08.45 sænkede skibet dog pludselig farten, og lod hastigheden falde til omkring 11 knob. Her fandt aktionen ifølge politiet sted - nøjagtig midt imellem den nordligste del af Langeland og Omø.

Her blev stoffet ifølge politiet kastet i vandet fra skibet, og opsamlet af en mindre båd. Da sejlede skibet med en hastighed på 11 knob, 20 kilometer i timen.

Herefter satte Duncan Island igen farten op, og havde klokken 09.00 igen nået sin normale hastighed på 17 knob. Da skibet var frit af Langeland, hævede besætningen hastigheden til 19 knob - en hastighed skibet holdt indtil klokken 13.00, hvor politiaktionen blev indledt.

Roser lokale politikredse for samarbejde

Aktionen med at borde skibet foregik ifølge politiet helt udramatisk.

- Vi kaldte skibet på radioen og bad dem om at tage vores politifolk og en lods ombord. Da vi var kommet ombord, forklarede vi så kaptajnen, hvad der var på færde, siger Dannie Rise til TV2 ØST.

Han forklarer, at der var fuldt samarbejde med skibets besætning, men lægger ikke skjul på, at der også var en plan B, hvis skibet ikke var stoppet, da det blev bedt om det. 

- Jeg kan ikke sige, hvad vi havde i tankerne, men vi havde en plan, forklarer han.

Dannie Rise roser samarbejdet med de lokale politikredse om aktionen.

- Vi kan ikke gennemføre noget, der er så stort, uden at vi involverer de lokale politikredse på Sjælland. Det går fra at orientere dem, til at de også hjælper os med konkrete opgaver, siger han til TV2 ØST.

Eksempelvis bidrager Midt- og Vestsjællands Politi også nu med at bevogte skibet i Kalundborg Havn.

Skibet kom til Kalundborg klokken 23.30 lørdag aften.


Nyhedsoverblik