40.000 tons russisk olie leveret i Kalundborg

Kalundborg Refinery har netop modtaget en sending på 40.000 tons russisk råolie, men det bliver også den sidste foreløbig, siger raffinaderiet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Lige nu har olietankeren Yuriy Kuchiev kurs mod Skagerrak. Men i ly af natten til onsdag sejlede skibet læsset med 40.000 tons russisk råolie ind i Kalundborg Refinerys havn. Her ligger olien nu på tank, inden raffinaderiet omdanner det til benzin og diesel.

Det kan måske undre, at Danmarks største raffinaderi fortsat tager imod russisk olie, i en tid hvor flere danske og internationale virksomheder standser al handel og samarbejde med Rusland. 

Men der er en god forklaring, fortæller Jørgen Krogager, der er driftsansvarlig i Kalundborg Refinery. Råolien blev nemlig bestilt for seks uger siden og dermed før den russiske invasion af Ukraine. 

quote Så længe situationen er, som den er nu, så køber vi ikke mere fra Rusland

Jørgen Krogager, driftsansvarlig, Kalundborg Refinery

Nu er situationen en anden, og derfor har raffinaderiet besluttet, at denne sending var den sidste. 

- Vi har som firma besluttet, at vi ikke vil købe mere russisk råolie eller kondensat på baggrund af, at Rusland har angrebet Ukraine, siger Jørgen Krogager. 

Slut med russiske indkøb 

Dermed er det helt slut med at se indsejling af russisk råolie i Kalundborg Refinerys havn. I hvert fald for nu, garanterer den driftsansvarlige. 

- Så længe situationen er, som den er nu, så køber vi ikke mere fra Rusland, siger han. 

Beslutningen om at standse indkøb af russisk råolie rammer ifølge Jørgen Krogager firmaet økonomisk.

Den russiske råolie blev lodset på Kalundborg Refinerys del af Kalundborg Havn natten til onsdag.
Den russiske råolie blev lodset på Kalundborg Refinerys del af Kalundborg Havn natten til onsdag. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

- Det kommer til at betyde, at vi skal købe vores råolie eller kondensat andre steder, og det kan være, at det bliver til en højere pris. Så vi kommer til at tjene mindre, end vi ellers kunne, siger han. 

Det er dog ikke et katastrofalt tab, da den russiske råolie ifølge Jørgen Krogager kun udgør en lille del af raffinaderiets samlede indkøb af olie. 

- Under normale forhold køber vi mindre end fem procent af vores råvarer fra Rusland på årsbasis, så det er ikke et sted, vi får rigtig meget fra, fortæller han. 

Bunker illustration
Læs også
Trods stigende trussel - lang vej før beskyttelsesrum kan være klar
Bunker illustration
Læs også
Trods stigende trussel - lang vej før beskyttelsesrum kan være klar

Med blandede følelser

Jørgen Krogager fortæller, at det har været med blandede følelser at modtage den russiske olie nu, hvor Rusland har indledt en krig i Ukraine. Ifølge ham har raffinaderiets samarbejdspartnere dog alligevel været villige udføre deres arbejde, fordi olien er købt før invasionen. 

- Vi har været i tæt dialog med de aktører, som er involverede i, at et råolieskib anløber vores havn, for at være sikre på, at de ville optræde, som de plejer, og behandle den her råolielast som alle andre råolielaster, så vi kunne være sikre på, at den kunne komme med effektivt og sikkerhedsmæssigt forsvarligt, siger Jørgen Krogager og fortsætter:

- Det ville de, men jeg er ret sikker på, at hvis jeg kom igen og sagde, at jeg havde købt en ny last, så havde de ikke set så velvilligt på det, siger Jørgen Krogager. 

Benzin
Læs også
Dyr benzin og diesel får Skatterådet til at drøfte kørselsfradrag
Benzin
Læs også
Dyr benzin og diesel får Skatterådet til at drøfte kørselsfradrag

Ifølge ham har der heller ikke været modstand mod at tage imod olien fra raffinaderiets medarbejdere af samme årsag. 

- De er gået til det, som havde det været et hvilket som helst andet råolieskib. Der var ikke nogen, der stillede spørgsmålstegn ved det. Men jeg kunne godt forestille mig, at der var nogen, der havde gjort det, hvis vi havde bestilt det, efter krigen var brudt ud, siger han. 

Skibet, Yuriy Kuchiev, der ankom med den russiske olie tirsdag aften, har forladt Kalundborg Havn igen. Kalundborg Refinery har en privatejet del af havnen i Kalundborg, men lejer også et område af Kalundborg Havn.

Ifølge Jørgen Krogager anløb skibet med den russiske olie Kalundborg Refinerys egen havn. Kalundborg Havn har dermed ikke noget at gøre med den russiske leverance.






Nyhedsoverblik