Ældre på Sejerø fik vaccinen: - Han er også skidegod til at stikke, ham lægen

De seneste 12 dage er 3.955 plejehjemsbeboere i Region Sjælland blevet vaccineret. Sejerø Ældrehjem var et af de sidste stop for regionens vaccine-biler.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En hvid varevogn med Region Sjællands logo snor sig gennem et snedækket landskab på vej mod færgelejet i Havnsø.

- Vi er på vej til Sejerø for at give otte beboere på Sejerø Ældrehjem den nye corona-vaccine, fortæller Katja Lykkedal. 

Hun er social- og sundhedsassistent på Testcenter Danmark i Holbæk. Hun har de sidste mange måneder arbejdet i testcentret i Holbæk, men nu skal hun over i et nyt spor, nemlig vaccinationscentret i Holbæk, og være med til at vaccinere borgere i Region Sjælland.

Skrøbelig vaccine 

Ombord i varevognen er en dyrebar last, en køleboks med to ampuller med 10-12 vacciner fra sygehusapoteket på Holbæk Sygehus.

- Vi skal holde øje med, at boksen har den korrekte temperatur. Vi skal køre forsigtigt, for vaccinen må ikke rystes. Hvis den bliver rystet, så er den så skrøbelig, at den ikke er forsvarlig at bruge, fortæller Katja Lykkedal.

Katja Lykkedal fra Testcenter Danmark i Holbæk er på vej til Sejerø med vacciner til beboerne på øens ældrehjem.
Katja Lykkedal fra Testcenter Danmark i Holbæk er på vej til Sejerø med vacciner til beboerne på øens ældrehjem.

På Sejerø Ældrehjem er øens praktiserende læge, Hans-Henrik Kaae, ankommet og gør klar til at vaccinere beboerne.

- Det er dejligt, at vi kan komme i gang, så vi kan få normale tilstande igen, siger han.

Lilli Bech Nielsen er den første beboer på Ældrehjemmet, der skal vaccineres.

- Det er jeg glad for, så betyder det, at vi i hvert fald er halvt dækket ind, og jeg håber, at alle andre også snart får vaccination, siger hun.

Skidegod til at stikke 

Efter Lilli Bech Nielsen er det Peter Sørensens tur, han er også glad for at få muligheden og syntes ikke, at det gjorde ondt.

- Det mærkede man ikke spor til, han er også skidegod til at stikke, ham lægen, siger Peter Sørensen. 

Lilli Bech Nielsen er født på Sejerø og har boet på ældrehjemmet i et år. Hun oplevede kun kort tid uden restriktioner, men er alligevel glad for at bo der.
Lilli Bech Nielsen er født på Sejerø og har boet på ældrehjemmet i et år. Hun oplevede kun kort tid uden restriktioner, men er alligevel glad for at bo der.

De seneste 12 dage, siden vaccinationerne begyndte 27. december, er der blevet vaccineret på højtryk i Region Sjælland, blandt andet er 3.955 plejehjemsbeboere nu blevet vaccineret, og meldingen fra Region Sjælland lyder, at alle beboere på regionens plejehjem fredag i denne uge har fået første vaccinationsstik mod corona.

Glæder sig til at se mange

Sejerø Ældrehjem er et af de sidste stop på ruten, fordi øen har haft et meget lavt smittetryk. På Sejerø har der kun været 1-2 bekræftede tilfælde af coronasmitte blandt øens 350 indbyggere. Også ældrehjemmets beboere er gået helt fri. Alligevel er det en lettelse for lederen på stedet, at beboerne nu har fået den første vaccine ud af de to, som de skal have.

- Vi har nogle beboere, der har ventet længe på at få lov at pleje omgang med flere, selvfølgelig ikke lige i dag, men det er starten på noget godt, det håber vi, siger Christina Damgaard Jensen, der er gruppeleder på Sejerø Ældrehjem.

Peter Sørensen er glad for, at han har muligheden for at tage på små ture på sin el-scooter. Han må få besøg af to familiemedlemmer og de går ind via terrassedøren, så de ikke skal ind gennem plejecentret.
Peter Sørensen er glad for, at han har muligheden for at tage på små ture på sin el-scooter. Han må få besøg af to familiemedlemmer og de går ind via terrassedøren, så de ikke skal ind gennem plejecentret.

Heldigvis har indbyggerne på øen været opmærksomme på at give beboerne gode oplevelser gennem de sidste ti måneder:

- Vi har et rigtig godt lokalsamfund, så vores beboere har fået flere udendørs besøg. Sangforeningen har eksempelvis været her og synge, hvor vi åbnede vinduerne, men vores beboere er selvfølgelig ikke kommet ubemærket hen over det her, så vi glæder os til at kunne være sammen flere mennesker, siger Christina Damgaard Jensen.

Første stik virker efter to uger

Ifølge Sundhedsstyrelsen virker effekten af første stik efter 10-14 dage, og alle beboerne skal vaccineres igen, før vaccinen er fuldt effektiv. Derfor må de ældre fortsat kun få besøg af to pårørende og der skal stadig holdes afstand og bruges værnemidler.

- Det er stadig de samme forholdsregler, der gælder, selv om vaccinen bliver givet, og så er det op til myndighederne på et tidspunkt at lempe nogle af restriktionerne, når der er mange, der er blevet vaccineret, siger Hans-Henrik Kaae.

Christina Damgaard Jensen

I Region Sjælland, der styrer fordelingen af vaccinerne, er der stor tilfredshed med forløbet for vaccinationsprogrammets første 12 dage.

- Tilbagemeldingen er, at det er gået rigtig godt og helt uproblematisk, vi har haft et rigtig godt samarbejde med vores praktiserende læger og med vores vaccinationsansvarlige ude i kommunerne, alle er rykket sammen i bussen og har hjulpet til, så beboerne også har følt, at det er foregået i god ro og orden, siger Trine Holgersen, der er direktør i Det Nære Sundhedsvæsen og vaccinationsansvarlig i Region Sjælland.

Venter tålmodigt

På Sejerø Ældrehjem venter de stadig tålmodigt og får tiden til at gå.

- Vi sover lidt længe og ser fjernsyn, og i sommers kunne vi jo gå ud i haven, fortæller Lilli Bech Nielsen, og Peter Sørensen supplerer:

- Hvis det er ordentligt vejr, så kører jeg bare en tur, jeg har sådan en el-scooter, så kører jeg ud til fyret og tilbage igen, siger han.

Den 8. januar vil alle plejehjemsbeboere, der har ønsket det, være vaccineret i Region Sjælland. Nu fortsætter vaccinationsprogrammet for de ældre, der modtager hjemmehjælp, fortæller Trine Holgersen, der er direktør i Det Nære Sundhedsvæsen og vaccinationsansvarlig i Region Sjælland.
Den 8. januar vil alle plejehjemsbeboere, der har ønsket det, være vaccineret i Region Sjælland. Nu fortsætter vaccinationsprogrammet for de ældre, der modtager hjemmehjælp, fortæller Trine Holgersen, der er direktør i Det Nære Sundhedsvæsen og vaccinationsansvarlig i Region Sjælland. Foto: Arkivfoto

De næste i rækkefølgen til at få vaccine er borgerne over 65 år, der modtager hjemmehjælp. Indenfor den gruppe starter Region Sjælland med borgere over 85 år. De borgere skal holde øje med deres e-boks, så de kan begynde at booke en tid. De borgere, der er over 85 år, der ikke har e-boks og nem-id kan henvende sig til regionens coronahotline på 70 20 42 22

- I den her sværm af information er det svært at vide, ”hvornår er det mig, der er på”, så man skal holde øje med sin e-boks og man skal ikke ringe til sin praktiserende læge, siger Trine Holgersen. 

Husk at blive testet

Region Sjælland opfordrer også til, at borgere, samtidig med at vaccinationsprogrammet er i gang, stadig benytter sig af muligheden for at blive testet, så snart man føler sig syg eller har været tæt på nogen, der er det.

Siden vaccinationsprogrammet startede den 27. december 2020 er 8741 mennesker blevet vaccineret i Region Sjælland (tal opdateret den 6. januar 2021, red.). Udover plejehjemsbeboerne på godt 100 plejehjem drejer det sig om ansatte i sundhedsvæsenet, der er eksponerede for smitte, det såkaldte frontlinjepersonale. 


Nyhedsoverblik