- Det er absolut den højeste vandstand, vi har haft i naturparken i nyere tid.
Sådan lyder det fra Anders Søgaard, som er vildtforvalter og naturvejleder i Naturpark Åmosen på Vestsjælland.
Det er jo naturen, sådan er det jo med de her klimaforandringer
Store dele af Åmosen ligger nemlig under vand efter de seneste måneders våde vejr, hvor det vand, som ellers ville være endt i Tissø, lægger sig i Åmosens grønne arealer.
Problemet er den store nedbørsmængde, som fuldstændig mætter jorden og overfylder søen, som er på vej til at gå over sine bredder, på grund af de massive vandmasser, forklarer naturvejlederen.
- Om vinteren er her vådt herude, men slet ikke på samme niveau, som der er nu, siger han.
Flere oversvømmelser på vej
Ifølge Anders Søgaard er en væsentlig grund til de store vandmasser, at seks procent af Sjællands areal bliver afvandet i Tissø og grunden til, at det ikke kommer ud i Storebælt er, at der er meget lidt hældning, som kan føre vandet videre, hvilket fører til oversvømmelser.
Derfor tror han også på, at vi ser ind i en fremtid, hvor der vil være flere oversvømmelser i området.
- Det er jo naturen, sådan er det jo med de her klimaforandringer, hvor der er mere nedbør om vinteren og tørre perioder om sommeren, siger han.
Ifølge Anders Søgaard kan oversvømmelserne ende med at få betydning for nogle af de arter, som bor i naturparken.
- Noget af det, jeg kan være bekymret for, er nogle af de vadefugle, som er tilknyttet de halvfugtige områder, som jeg er i tvivl om kan nå at tørre ud inden vadefuglene skal yngle, siger han.
Ynglesæsonen for vadefuglene starter i begyndelsen af marts.
Vandmasserne bekymrer ikke
Kurt Christensen, som er beboer ved Langemark tæt på Åmosen bekymrer sig ikke over de store vandmasser, til trods for han ejer en stor del jord, som ligger under vand i disse dage.
- Jeg er glad nok for det, jeg er ligeglad, vandet må gerne blive her for min skyld. Jeg skal ikke leve af jorden, siger han.
Selvom vandmasserne ikke bekymrer ham, kan han dog konstatere, at der i de mange år han har boet i området aldrig har været så meget vand, som der er lige nu.
- Om vinteren svinger det. Nogle gange kommer der meget vand, men så kommer det hurtigt ud i Tissø igen, men det har aldrig været så højt. Det har det godt nok ikke, siger han.