Det sker stadig, at en fæl hørm rammer Kalundborgs midtby.
Det lokal biogasanlæg har nemlig endnu ikke fået helt styr på de lugtgener, der længe har plaget borgerne.
Jeg kan ikke have døre og vinduer stående åben
På biogasanlægget har de siden sommeren kæmpet for at komme lugtgenerne til livs. Men borgerne har efterhånden fået nok.
- Jeg kan lugte det helt ind i stuen, når det er rigtig galt. Jeg kan ikke have døre og vinduer stående åben, siger Inger Petersen.
Borgerne er trætte af lugten: - Det sætter begrænsninger for os
Inger Petersen er særligt sensitiv over for lugtgener, og dem har der været en del af fra det nyopførte Kalundborg Biogasanlæg.
- Det sætter nogle begrænsninger op for mig, og hvad jeg gør. Jeg har været ude at gå tur og måtte gå hjem igen. Jeg har sågar prøvet at stå og brække mig ned på parkeringspladsen ved Føtex, fordi det var rigtig slemt, siger Inger Petersen.
Jeg har været bange for at invitere gæster på besøg, fordi de ville køre hjem med det samme, de lugtede det her
Allerede i oktober måned fortalte vi her på TV ØST, at naboerne var godt trætte af lugtgenerne fra det nye anlæg.
- Det lugter af rådne æg, siger Allan Hauge Nielsen.
- Jeg har været bange for at invitere gæster på besøg, fordi de ville køre hjem med det samme, de lugtede det her, så det er frustration på frustration, siger Lars Kaster Jørgensen.
Lugten kommer fra industriaffald
Lugten skyldtes særlige udfordringer, fordi biogasanlægget som det første arbejder med industriaffald i stedet for madaffald. Men i oktober forventede anlæggets direktør, at problemet skulle være løst inden for nogle uger.
- Det har ikke været godt nok. Vi har haft nogle problemer med biologien i vores filtre og har måtte genpode. Det er lidt ligesom surdej, at man skal starte forfra. Og det har vi gjort, siger Erik Lundsgaard, der er direktør i Kalundborg Bioenergi.
Det er da utrolig beklageligt, og det er vi virkelig kede af
Alligevel optager lugten stadig en del af borgerne i Kalundborg. Blandt andet på Facebook.
- Dem der er generet, det er for eksempel nogen, der har lyst til at sælge deres hus. Men de føler sig jo stavnsbåndet, for de er godt klar over, at det ikke er til at sælge et hus, der ligger i et område, hvor der er noget, der lugter, siger Inger Petersen.
Direktør for Bioenergi: - Det er beklageligt
Ved biogasanlægget er de også selv trætte af kampen mod lugten.
- Det er da utrolig beklageligt, og det er vi virkelig kede af. Vi har i de sidste 2-3 måneder lavet en masse om på anlægget, og vi har også fået reduceret lugtgenerne. Det håber vi også, at borgerne kan mærke, siger Erik Lundsgaard, direktør i Kalundborg Bioenergi.
Men selvom lugtgenerne nu efter sigende er så små, at de ikke kan måles, så er de der endnu. Derfor har biogasanlægget oprettet en særlig hotline til de berørte borgere.
Det kan ikke være rigtigt, at det skal tage så lang tid. Det synes jeg ikke
- Så har vi en ekstern vagt, der med det samme kører ud til borgeren på adressen, og så laver han en registrering på et skema. Og hvis borgeren vil og er hjemme, så tager han en snak med vedkommende for at de er enige, om hvad det lufter af. Det bliver også beskrevet.
Rapporteringerne fra borgere er indtil nu blevet brugt til at slå fast, hvornår der opstår lugtgener fra anlægget. Men for Inger Petersen har indsatsen alligevel ikke været helt tilstrækkelig.
Har du ikke forståelse for, at de lige skal finde den rigtige måde at bearbejde det her materiale på?
- På en eller anden måde jo. Men det kan ikke være rigtigt, at det skal tage så lang tid. Det synes jeg ikke. Så kan man godt få på fornemmelsen, at der er et eller andet, de ikke kan løse jo. Og det ville jeg være ked af.