Champagnepropperne knalder nærmest på forhånd i dansk vinavl efter en sommer, der gør det muligt at lave den vin, som der er ekspertisen til, men som klimaet sjældent tillader.
- Så meget varme og sol og tidlig modning har vinavlerne ikke oplevet før herhjemme, siger Hans Münter, næstformand i den nye fælles organisation for alle danske vinavlere, Dansk Vin.
- Selv om det sikre kort for danske avlere stadig er hvidvin og mousserende vine, så bliver den danske rødvin i år bedre end nogensinde. I det hele taget får vi en rekordvinhøst på grund af tidlig modning og høj koncentration af saft og kraft i druerne, siger han, der selv er hobbyvinavler på Djursland.
Stor glæde på lokal vingård
Tom Christensen er til gengæld med ti hektar vinstokke på Dyrehøj Vingård ved Kalundborg Danmarks største vinproducent.
Han har været i branchen siden 2008, hvor han vekslede en stor indtægt på svin til vin.
- Sidste år høstede vi 20 ton druer, og i år håber jeg på 30 ton. Jeg ved, at vejret for mange landmænd er en katastrofe. Men på vinfronten har vi aldrig set en lignende høst som i år, siger han.
Tom Christensen laver ikke rødvin. Men han ser frem til hvidvin, rosé og mousserende vin af en høj kvalitet.
- Jeg tror på, vi i år kan lave noget unikt og også markere os internationalt, siger han.
Varmt vejr kan lokke udenlandske investorer til
Næstformand Hans Münter fra Dansk Vin tror, at udviklingen vil gå mod få og store danske vinproducenter fremadrettet.
- Men der kan også opstå noget andelsproduktion, hvor en række små vinproducenter slår sig sammen om tappe- og presseudstyr, som jo kun bruges i kort tid hvert år, siger han.
Hvis det varme sommervejr i år ikke blot er en enlig svale, så ser han også en ny tendens:
- Så tror jeg, at udenlandske investorer kan få øjnene op for, at de kan lave et champagnelignende produkt i Danmark, hvor jorden koster en tiendedel af, hvad den koster i de franske vindistrikter. Jeg kan godt se Danmark blive et vinland i løbet af den næste generation eller to, siger han.