- Det er dybt forkasteligt, lyder kritikken af lukkede Novo-møder

Novo Nordisk har ifølge flere medier drøftet blandt andet infrastruktur og uddannelse på flere møder med kommunen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Den er uden sammenligning kommunens største skatteyder.

Og så har den for nylig investeret 42 milliarder kroner i at bygge helt nye produktionsfaciliteter på byens grund.

Novo Nordisks prominens i Kalundborg er ikke til at tage fejl af - men meget tyder på, at medicinalmastodonten har større betydning for byen end først antaget.

quote Der bliver godt nok sagt, at der ikke bliver lavet aftaler, men man kan jo sagtens sidde og blive enige om at færdigstrikke noget

Povl Munk-Jørgensen, Kalundborg

Tidligere i februar kunne DR nemlig afsløre, at virksomheden havde holdt mindst 14 lukkede møder med Kalundborg Kommune siden 2019.

Ifølge en aktindsigt fra Frihedsbrevet har der både stået infrastruktur, kulturel udvikling og kvalitet i byens folkeskole på seks af mødernes dagsordener.

Under møderne er der dog hverken blevet journaliseret noter eller referater.

Rynker på næsen

Og det har nu udløst kritik fra såvel lokalpolitikere som borgere.

Sidstnævnte består blandt andet af Povl Munk-Jørgensen fra Kalundborg, der stiller sig uforstående over for, at offentligheden aldrig er blevet bekendt med, hvad møderne kan have mundet ud i.

Kalundborggenseren Povl Munk-Jørgensen kalder de lukkede møder for "dybt forkastelige."
Kalundborggenseren Povl Munk-Jørgensen kalder de lukkede møder for "dybt forkastelige." Foto: Kevin Rasmussen - TV2 ØST

- Det er dybt forkasteligt. Man kan jo sidde og lave hemmeligheder, siger han og fortsætter:

- Der bliver godt nok sagt, at der ikke bliver lavet aftaler, men man kan jo sagtens sidde og blive enige om at færdigstrikke noget, som vi så kan sige noget til efterfølgende – men til den tid er beslutningen sandsynligvis taget.

quote Der er ikke noget hemmeligt ved det

Jan Lysgaard Thomsen, kommunaldirektør, Kalundborg Kommune

Spørger man kommunens topfolk, har der dog aldrig været nogen beslutninger at komme efter.

- Selvfølgelig har Novo en stor indflydelse, men det kan man ikke veksle til, at de har indflydelse på de kommunalpolitiske beslutninger i Kalundborg. Ansvaret ligger ét sted, og det er i kommunalbestyrelsen. Der er ikke noget hemmeligt ved det, siger Kalundborgs kommunaldirektør, Jan Lysgaard Thomsen, til TV2 ØST.

- Borgerne er begejstrede

Faktisk er kommunaldirektør Jan Lysgaard Thomsen af den opfattelse, at kommunens samarbejde med Novo Nordisk generelt lovprises af borgerne.

- Når jeg taler med borgere, hører jeg, at de er begejstrede for det, der sker i Kalundborg, siger han.

Kommunaldirektør Jan Lysgaard Thomsen ser ingen grund til at journalisere møderne. Ifølge ham har de kun bestået af informationsudveksling.
Kommunaldirektør Jan Lysgaard Thomsen ser ingen grund til at journalisere møderne. Ifølge ham har de kun bestået af informationsudveksling. Foto: Lauge Germundsson - TV2 ØST

Blandt de kalundborggensere, vi har talt med, er opfattelsen en anden.

- Det lyder mærkeligt, at de ikke har gjort det, fortæller Stine Hansen, der studerer i Kalundborg.

Susanne Rahbek er butiksejer i Kalundborg. Hun mener ikke, det er i orden, at der ikke bliver ført referater, når virksomheden mødes med kommunens topfolk.
Susanne Rahbek er butiksejer i Kalundborg. Hun mener ikke, det er i orden, at der ikke bliver ført referater, når virksomheden mødes med kommunens topfolk. Foto: Lauge Germundsson - TV2 ØST

- Jeg synes ikke, det er okay. Kunderne snakker lidt, og folk synes, det er underligt. Det burde komme for dagens lys, lyder det fra Susanne Rahbek, der er butiksejer i byen.

Vakt interesse blandt lokalpolitikere

I og med, at Novo Nordisk ikke har haft nogen konkret beslutningsmæssig indflydelse, kan Jan Lysgaard Thomsen ikke se pointen i at føre referater.

- I min optik vil det være at tage referater for referaternes skyld, og jeg tror ikke, det vil komme til at gøre den store forskel, siger kommunaldirektøren til TV2 ØST.

Niels Erik Danielsen (EL) er kommunalbestyrelsesmedlem i Kalundborg Kommune og en af de politikere, der har udtalt kritik af forløbet.
Niels Erik Danielsen (EL) er kommunalbestyrelsesmedlem i Kalundborg Kommune og en af de politikere, der har udtalt kritik af forløbet. Foto: Lauge Germundsson - TV2 ØST

Ikke desto mindre er de omdiskuterede referater altså efterspurgt.

Ikke mindst af Niels Erik Danielsen (EL), der sidder i Kalundborgs kommunalbestyrelse for Enhedslisten.

- Det er jo lidt mærkeligt, at vi har et demokrati, og så har vi lige pludselig en stor virksomhed, der holder møde med topfolkene. Det er jo uden for det demokratiske system, og den her sag handler om demokrati, lyder kritikken fra kommunalbestyrelsesmedlemmet.

Demokratisk problem

Den anke kan kommunalekspert ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch sagtens se ræsonnementet i.

quote Demokratisk kontrol med borgmesteren og forvaltningen bliver uhyre vanskelig, når sådan nogle ting her foregår

Roger Buch, kommunalekspert, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

En manglende åbenhed mellem kommunen og virksomheder kan nemlig ultimativt gå ud over det lokalpolitiske demokrati, lyder det.

For uanset, om der har været tale om generelle informationsudvekslinger eller decideret beslutningstagen, kan man hverken be- eller afkræfte, hvad der er tilfældet, når møderne ikke er forsynet med dokumentation, siger han til TV2 ØST.

Læs også
Selskab bag Novo øger investeringer
Læs også
Selskab bag Novo øger investeringer

- Man må sådan set holde alle de møder, man vil og med hvem, man vil – for så vidt, at det er almindelig informationsudveksling, siger han og fortsætter:

- Men hvis der er tale om informationer eller synspunkter, som har betydning for de beslutninger, som kommunen skal tage, så er det lovpligtigt, at det dokumenteres. Demokratisk kontrol med borgmesteren og forvaltningen bliver uhyre vanskelig, når sådan nogle ting her foregår, uden det er noget, man fortæller åbent om, siger Roger Buch.

Ifølge Jan Lysgaard Thomsen vil kommunen nu tage sagens forløb til efterretning.

- Det her giver da helt klart anledning til, at vi skal have en snak om de gensidige forventninger, siger han.

TV2 ØST har forelagt Novo Nordisk kritikken. I et skriftligt svar skriver virksomheden:

- Vi har været i Kalundborg siden 1969, og vi har haft et meget godt og tæt samarbejde med byen gennem årene. Det gælder borgere, andre virksomheder, politikere og embedsværk. Vi oplyser hinanden om forventninger til fremtiden, drøfter hvordan vi i fællesskab kan bidrage til løsninger på konkrete problemstillinger – og samtidig er vi meget bevidste om vores individuelle roller, ansvar og beføjelser.

- Det er helt essentielt for os, at vi orienterer kommunen og holder hinanden opdateret. Kommunen har ansvar for en lang række myndighedsgodkendelser samt rammebetingelser for industrien. Der er transparens omkring møderne, da dokumenterne derfra er underlagt aktindsigt. Vores drøftelser er uformelle og har karakter af orientering.


Nyhedsoverblik