- Det er lidt underligt at se hinanden igen.
Sådan lyder det fra 12-årige Hiwa Waziro, der går i 5. klasse på Nyrupskolen i Kalundborg. For mandag måtte elever i landets 5.-8. klasser møde op til undervisning én gang om ugen.
- Man har jo ikke set hinanden i lang tid – kun over skærmen.
- Man kan godt blive lidt nervøs at se andre, man ikke har set i lang tid, fortæller Hiwa Waziro.
Og det er Hiwa Waziro ikke den eneste, der er. Rie Rørup Petersen, der er klasselærer for 5.b fortæller, at nogle elever lige skulle vænne sig til at se alle sine klassekammerater i virkeligheden igen.
- Det var meget tydeligt klokken otte i morges, at nogle var lidt generte, og andre bare var friske på at snakke med hinanden, siger hun.
En kold start
Og så er det samtidig en kold fornøjelse, for al undervisning skal foregå udenfor. Og selvom kalenderen siger forår, så er vejrguderne ikke helt på samme bølgelængde.
- Det er meget koldt, siger Magnus Nielsen fra 5.b.
Der er sat telte op til eleverne, for kravet er, at de skal være udenfor – og det er selvom det regner.
- Det er lidt en særlig måde at starte op på. Men det vigtigste er, at eleverne får lov at se hinanden efter rigtig lang tid bag en skærm. Og det er de rigtig glade for, og det må være det vigtigste, siger Rie Rørup Petersen.
- De er uden tvivl glade for at se hinanden igen, men samtidig er det nogle svære betingelser at mødes under.
Tilde Topp fra 5. b er også glad for at være tilbage i skole – også selvom det kun er en dag om ugen.
- Det er rigtig rart, siger hun.
- Vi har været rigtig meget derhjemme, og det har været kedeligt, og vi har ikke set så mange fra vores klasse.
Trivsel er på dagsordenen
Derfor har skolen heller ikke matematik og dansk på skemaet den ene dag, eleverne må komme i skole.
- Det er det sociale, der skal sættes i gang igen, fortæller Tilde Topp.
- Jeg har været ked af det et par gange, fordi jeg var slet ikke forberedt på at sidde derhjemme. Det var underligt. Det var det der med, at det var så anderledes og ikke at kunne se nogle fra ens klasse.
Og det har skolen fokus på, lyder det fra Rie Rørup Petersen.
- Det fællesskab, de havde før, skal lige findes igen. Og det tager noget tid. Derfor er det godt, at vi kan bruge noget tid på trivsel, men vi glæder os til en helt normal hverdag igen, siger hun.
Og i næste uge er det stadig trivsel, der er på skemaet.
- Vi har ventet rigtig længe på, at vi kunne lave noget trivselsarbejde med dem – det kan man selvfølgelig godt over en skærm, men det er ikke det samme som at kunne kigge dem i øjnene og se deres kropssprog, fortæller Rie Rørup Petersen.
Sådan genåbner skolerne:
Mandag sker endnu en gradvis genåbning af samfundet. Nu kan afgangselever møde fysisk i skole hver anden uge.
Her kan du læse, hvilke regler der gælder for skolerne rundt omkring i landet.
De må møde 100 procent:
- Efterskoler, kostskoler og højskoler åbner i hele landet. (Elever, der bor på kostafdelinger på ungdomsuddannelser, kan først vende tilbage, når uddannelsen er genåbnet).
- Grundskoler kan vende tilbage med 100 procent fremmøde på ikke brofaste øer.
De må møde 50 procent:
- Afgangselever i grundskoler samt på ungdoms- og voksenuddannelser i Østjylland, Sydjylland, Fyn samt Vest- og Sydsjælland kan have 50 procent fremmøde.
De må møde en gang om ugen:
- Elever i 5.– 8.-klasse og ikke-afgangselever på ungdomsuddannelser i alle landsdele kan møde til udendørs undervisning én gang om ugen. (Det samme gælder for afgangselever i grundskolen og afgangselever på ungdomsuddannelser i landsdele, hvor der endnu ikke er åbnet for 50 procent fremmøde).
Sådan bliver reglerne for test:
- I grundskolen gælder en kraftig opfordring til, at personale og elever kan fremvise en negativ coronatest, der er højst 72 timer gammel, når de møder fysisk op på skolen.
- På ungdomsuddannelserne er det et krav, at personale og elever kan fremvise en negativ coronatest, der er højst 72 timer gammel, når de møder fysisk op på skolen.
Kilder: Justitsministeriet, Ritzau.