Dårlig trivsel. Lavt og utilfredsstillende niveau. Ligger markant under landsgennemsnittet.
Sådan lyder nogle af konklusionerne i de kvalitetsrapporter, som Styrelsen for Undervisning og Kvalitet - også kaldet STUK - har udarbejdet på flere folkeskoler i Kalundborg Kommune.
Og det er ikke ny læsning. Faktisk har to af de tre folkeskoler i kommunen, der er under tilsyn, været det i helt op til fem år.
De tre skoler, Gørlev, Kirke Helsinge og Hvidebæksskolen har ifølge rapporterne store problemer både med trivsel, karakterer og generelt alvorlige kvalitetsudfordringer.
Senest er to handleplaner, der skulle løfte Gørlev og Hvidebæksskolen ud af de efterhånden mange års tilsyn, blevet pure afvist af STUK, som nu har pålagt kommunalbestyrelsen i kommunen at lave en revideret handleplan på skolerne.
Formanden for Børn- og Familieudvalget i Kalundborg Kommune, Henriette Ergemann (NB), er frustreret over, at man ikke tidligere har grebet ind politisk.
- Jeg er forholdsvis ny som udvalgsformand, men jeg kan se, at det simpelthen ikke nytter noget at blive ved med at gøre det samme. I årevis har man sagt det samme igen og igen - men intet er sket - og det har ikke hjulpet på kvaliteten. Jeg mener, at vi bliver nødt til at have modet til at re-tænke hele skoleområdet, hvis vi skal give skolerne det løft, vores børn fortjener, siger formanden.
Bedre resultater
Henriette Ergemann synes, at det er bekymrende, at nogle skoler i årevis er under tilsyn - og derfor lægger hun op til, at kommunalbestyrelsen sammen med skolelederne sammen prøver at finde løsninger.
- Jeg har stor respekt for fagligheden ude på skolerne. Vi politikere skal ikke komme og blande os i udarbejdelsen af handleplanerne - men vi skal vise, at vi gerne vil være med til at løse det her og være med til at løfte niveauet. Vi bør ikke have skoler, der i årevis er under tilsyn. Det kan vi ikke være bekendt overfor børnene, siger formanden.
Hun tror, at der på den lange bane bliver nødt til at blive nogle ændringer på skolestrukturen, hvis det fortsætter.
- Nu er der snart forhandlinger på området, og alt tyder på, at der i hvert fald ikke kommer flere penge til skolerne, så vi må kigge på forskellige modeller.
Hvilke modeller kan det være? Lukninger?
- Det er dyrt at have så mange folkeskoler i kommunen. Indtil videre vil jeg ikke tale om lukninger - men det kræver, at der skal leveres bedre resultater på skoleområdet, siger Henriette Ergemann.
Husk de gode historier
Forældrebestyrelsesformand på Hvidebækskolen, Christian Bechsgaard, er mere positivt stemt. Han er selv far til to drenge på ni og tolv år, der går på skolen.
- Det sidste stykke tid, har jeg oplevet en skole, hvor børnene er mere glade. Der er en positiv stemning, efter vi har fået ny skoleleder, og i det hele taget virker skolen på vej i den rigtige retning, siger formanden.
Både ledelse, lærere og bestyrelse gør alt for at løfte skolen
Han mener, at man også bør tale om de gode historier.
- Jeg oplever, at det ofte er de negative historier, der bliver fortalt. Når styrelsen laver de kvalitetsrapporter, så er det ud fra målinger og karakterer på regneark. Eksempelvis har Hvidebæksskolen stor succes med at afgangseleverne fortsætter på de videregående uddannelser, så elever fra skolen kan altså noget, siger Christian Bechsgaard.
Forældrebestyrelsesformanden tror, at skolen forhåbentligt kan komme ud af tilsynet.
- Både ledelse, lærere og bestyrelse gør alt for at løfte skolen. Vi tror meget på, at de handleplaner, vi laver, vil være med til at løfte skolen ud af tilsynet inden for tre år, siger Christian Bechsgaard.
TV2 ØST har spurgt borgmester i Kalundborg Kommune, Martin Damm (V), om et interview, men han ønskede ikke at stille op.