Forfatter færdig med Carmen-krønike: - Virkeligheden overgår fiktionen

I andet bind af krøniken om Carmen Curlers bliver det beskrevet, at stifter Arne Bybjerg havde en vigtig makker på fabrikken i Kalundborg.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Nu skal jeg ikke have mere med Carmen Curlers at gøre det næste lange stykke tid.

Sådan lyder den umiddelbare reaktion fra forfatter Søren E. Jensen på dagen, hvor andet og sidste bind af krøniken om ”Carmen Curlers” udkommer.

Søren E. Jensen har brugt flere år på at dykke ned i erhvervseventyret om de elektriske papillotter, og nu hvor historien er afsluttet, trænger han til at lægge ”Carmen Curlers” på hylden for en stund.

Men det bliver kun for en stund – historien om makkerparret, Arne Bybjerg og Willy Bechmann, er nemlig så ”vild”, at forfatteren ikke slipper den helt.

Men det vender vi tilbage til.

Storhed og fald

Andet bind i Søren E. Jensens krønike bærer titlen ”Carmen Curlers – Storhed og fald” og følger efter bogen ”Carmen Curlers – Da papillotterne blev elektriske”, som udkom i foråret.

Anden del udkommer netop i dag, tirsdag den 17. oktober, fordi sæson to af DR’s dramaserie af samme navn havde premiere i søndags.

- Det er meningen, at de her bøger skal stå som et supplement til serien. Man har lavet en underholdende fiktiv serie, og jeg har så lavet en underholdende beskrivelse af virkeligheden, og de to fortællinger er ikke ens, siger Søren E. Jensen.

Arne Bybjerg stod i 1960'erne bag Carmen Curlers, der førte til flere end 3.000 arbejdspladser i Kalundborg.
Arne Bybjerg stod i 1960'erne bag Carmen Curlers, der førte til flere end 3.000 arbejdspladser i Kalundborg. Foto: Bjarne Lüthcke/BMGT/Ritzau Scanpix

DR’s dramaserie fokuserer på erhvervsmanden Arne Bybjerg, der stiftede virksomheden i Kalundborg i 1963. I virkelighedens ”Carmen Curlers” havde makkeren Willy Bechmann dog langt større betydning for virksomhedens succes, fortæller Søren E. Jensen.

- Arne Bybjerg ville bare være verdensberømt, og så måtte han finde noget at blive verdensberømt på. Det blev krøllerne. Men cykelrytteren Willy Bechmann ville lave verdens bedste arbejdsplads, og det er dét, der kommer til at fylde noget, siger han.

Verdens hurtigst voksende virksomhed

Søren E. Jensens krønike er derfor først og fremmest en erhvervsbog, der beskriver, hvordan Willy Bechmanns tanker om ledelse og drift af en virksomhed blev nøglen til succes.

Willy Bechmann gik ind for samarbejde, kollektiv ledelse, rundbordspædagogik og mente, at kritikken skulle komme nedefra.

- Og det var vel at mærke ikke noget, han gjorde af idealistiske grunde for medarbejdernes skyld – han gjorde det for at gøre virksomheden rentabel, og det lykkedes, fortæller Søren E. Jensen.

Det lykkedes faktisk så godt, at Carmen Curlers i løbet af 1960’erne blev kåret som verdens hurtigst voksende virksomhed.

Willy Bechmann blev kendt som dansk mester i sprint, men det kunne han ikke leve af. Derfor blev han medstifter og indehaver af Carmen Curlers.
Willy Bechmann blev kendt som dansk mester i sprint, men det kunne han ikke leve af. Derfor blev han medstifter og indehaver af Carmen Curlers. Foto: Grafik / Momenta

Erhvervshistorien om Carmen Curlers er ifølge Søren E. Jensen derfor på mange måder i en liga for sig.

- De folk, der har læst den, synes faktisk, at den er mere underholdende end serien. Så virkeligheden overgår fiktionen her, siger han.

Startede som artikelserie 

For Søren E. Jensen, der selv er fra Tølløse, opstod interessen for Carmen Curlers helt tilfældigt for 12 år siden. 

På daværende tidspunkt arbejdede han som journalist på Kalundborg Folkeblad og Holbæk Amts Venstreblad, det der i dag hedder Nordvestnyt, da opgaven om Carmen Curlers landede på hans bord.

- Arne Bybjerg ville bare være verdensberømt, og så måtte han finde noget at blive verdensberømt på. Det blev krøllerne, siger Søren E. Jensen.
- Arne Bybjerg ville bare være verdensberømt, og så måtte han finde noget at blive verdensberømt på. Det blev krøllerne, siger Søren E. Jensen. Foto: Vagn Hansen/Ritzau Scanpix

Ideen kom fra en læser, men hurtigt blev artiklerne om Carmen Curlers omdannet til en bog. Det er den bog, som Mette Heeno, hovedforfatteren til tv-serien på DR, har brugt som inspiration.

- Men det var virkelig ikke en særlig god bog, så nu har jeg skrevet det totalt om. Jeg gik på Det Kongelige Bibliotek og har snakket med nye mennesker, og det er der kommet en helt anden og mere nuanceret historie ud af, fortæller Søren E. Jensen, der samtidig påpeger, at hvis Mette Heeno havde haft adgang til de to seneste bøger om Carmen Curlers, så havde tv-serien nok også set anderledes ud.

Podcast i støbeskeen

Sammenlagt har Søren E. Jensen skrevet mere end 600 bogsider om Carmen Curlers, og derfor er han også selv lidt ”træt af Carmen”, som han beskriver det. Det skal dog ikke afskrække andre for at dykke ned i historien, da den byder på mange både interessante og ikke mindst vilde historier, siger han.

Søren E. Jensen planlægger at udgive en podcast om Carmen Curlers i 2024.
Søren E. Jensen planlægger at udgive en podcast om Carmen Curlers i 2024. Foto: Søren E. Jensen / Privatfoto

Søren E. Jensen håber især, at andre erhvervsfolk og ledere vil læse den og måske finde inspiration til deres egen ledelsesstil.

- For der er virkelig nogle ting, som ledere kan bruge i dag, mener han.

Selv tager Søren E. Jensen fat i historien igen til næste år, hvor det er planen, at han udgiver en podcast om Carmen Curlers. 


Nyhedsoverblik