I over 100 år har gården her på Sejerø været på Nørrevangsslægtens hænder, men det var en historieinteresseret lystfisker, der skulle gøre gårdens ejer opmærksom på dens værdi.
- Så sagde han: er du klar over, hvad det er, du har? Mit ærlige svar var, at det var jo nok noget gammelt bras, siger gårdejeren Svend Nørrevang til TV ØST.
Gården blev bygget i 1873 og repræsenterer et lille stykke danmarkshistorie. Den har nemlig fået lov til at stå stort set, som da den blev bygget.
- Jeg regner med, at facaden også er fra starten. Men vinduerne - jeg ved ikke, om de er fra starten, men de ser gamle og hærgede ud ligesom os andre, siger Svend Nørrevang.
Ville rive gården ned
Gårdens historie ville nok være forsvundet med Svend Nørrevang. Før han vidste, at stedet var noget særligt, havde han egentlig planer om at rive huset ned og sælge grunden
- Den mulighed kan vi jo sige, at vi har, men jeg jo er blevet lidt blød om hjertet ved det, at man begyndte at snakke om, at hvis det her fik en ansigtsløftning. Det er ikke noget, jeg skal rode med. Men hvis nu, at der var andre, der ville, siger Svend Nørrevang.
Nationalmuseet: Gården er bevaringsværdig
Det er Nationalmuseet, der har blødgjort Svend Nørrevangs hjerte over for den gamle gård. Niels Erik Jensen er leder af Nationalmuseets afdeling for Bygninger, Skibe og Anlæg siger til TV ØST.
- Det er et unika i den helhed, den står i. Så derfor synes jeg også, at det er værd, hvis der er nogen, der orker og vil gøre en indsats for at redde og bevare den. Svends gård kan, hvis det lykkes, blive en oplevelse for de mange turister, der kommer til Sejerø og vil opleve noget unikt, der er bygget på Sejerø, der har traditionerne på Sejerø i sig, og der rummer en meget lang og god historie og fortælling, siger Niels Erik Jensen.
Nationalmuseet mener, at gården i den grad er bevaringsværdig og vil gerne stå til rådighed med konsulentbistand til frivillige, som vil overtage gården.
Svend Nørrevang har rundet i 79 år, og han kan ikke selv tage sig af gården længere. Men han håber, at andre vil videreføre den, så en lille bid af Sejerøs historie kan få lov til at blive stående
- Der er jo ikke meget spænding ved at have sådan en redelighed her. Det var jo sjovere at have det, så folk kunne komme og se: Ved I hvad, sådan har de boet, og sådan har de levet, og det har de levet af, siger Svend Nørrevang.