I løbet af denne uge har en gravemaskine gravet cirka 1200 meter grøft på to meters bredde ved Sæby Kirke ved Høng. Det øverste lag jord er skrabet af for at give arkæologer mulighed for at se, hvad der kunne gemme sig nedenunder.
- Vi har fundet enkelte spor efter menneskelig aktivitet, siger Trine Borake, der er museumsinspektør ved Museum Vestsjælland og i gang med at skrive en ph.d.-afhandling om samfundsudviklingen i middelalderen på Vestsjælland.
- For eksempel kogestensgrupper, så det tyder på, der er lavet mad, og det ser ud som om det er fra Bronzealderen.
Fund med detektor
Stedet omkring Sæby Kirke er valgt, fordi der er en del folk, der har været ude med en detektor og har fundet både brocher, hængesmykker, et pyntespænde til et bælte og andre ting. De fund har tydet på, at der kunne have været en beboelsesplads. Men det er der ikke noget, der tyder på efter fire dages gravearbejde.
Et ”ikke-resultat” kan også være et resultat for os
- Det er meget mærkeligt, men der er ikke en bebyggelse. Men et ”ikke-resultat” kan også være et resultat for os, siger Trine Borake og fortsætter:
- Vi må tænke lidt ud af boksen, når der er fundet brocher og pyntebeslag til bælter og der ikke er en beboelsesplads. Hvad er der så foregået? Er de mødtes til fester, har det været markarbejde, hvor de har haft smykker på, kan det have været et voldeligt sammenstød?
Flytter udgravningerne
Trine Borake havde håbet på at blive klogere på perioden fra germanertid, hen over middelalderen til vikingetiden – altså fra omkring år 500- 1.200 efter Kristi fødsel. Det er den tidsperiode, hendes ph.d.-afhandling handler om.
Indtil videre er hun dog ikke blevet klogere på netop den periode.
Hvad er der så foregået? Er de mødtes til fester, har det været markarbejde, hvor de har haft smykker på, kan det have været et voldeligt sammenstød?
Men det kan være, hun er mere heldig, når gravemaskinen går i gang med at grave grøfter ved Særslevgården ved Snertinge.
Her er der også fundet en del genstande af folk, der har været ude på markerne med deres metaldetektor. Så det kunne også tyde på, der har været en eller anden form for beboelse.
- Her kan man sejle ind, og der er en stor knold i landskabet. Måske har der været handel eller måske har der ligget noget beboelse på knolden, siger Trine Borake.
Hun regner med, at de er færdige med at grave midt i næste uge.
Trine Borake laver udgravningerne i samarbejde med Museum Vestsjælland og Århus Universitet.