I kolonihaveejer Sten Mariager Nielsens have i Kalundborg skyder tusindfrydene op mod himlen.
Plænen er dog mere lysebrun end grøn og bærer præg af en tør maj måned.
Vi kommer i hvert fald til at se vandingsforbud flere steder
- Jeg har opgivet græsplænen, siger han.
Selv hvis han havde lyst til at vande den, ville det være for sent nu.
Fra fredag klokken 7.00 er der blevet indført vandingsforbud i Kalundborg Kommune.
Det oplyser det kommunale selskab Kalundborg Forsyning.
Forbuddet er dog ikke noget Sten Mariager Nielsen tager så tungt.
- Jeg synes, det er fint nok. Vi skal jo tænke på vores medmennesker. Vi må jo godt vaske os og tage bad. Havevanding er jo luksus. Planterne skal nok overleve, det er jeg slet ikke nervøs for. Det er jo ikke første gang, vi har haft tørke, siger kolonihaveejeren.
Hos Kalundborg Forsyning opfordrer direktør Hans-Martin Friis Møller borgere til at være påpasselige med deres vandforbrug.
- Det er ret vigtigt, at vi får reduceret forbruget af vand, når det er så tørt, som det er nu, og der måske vandes unødigt, siger Hans-Martin Friis Møller, direktør Kalundborg Forsyning til TV2 ØST.
- Vi vil gerne have, at vandet bliver brugt klogt. Det skal bruges til madlavning, og vigtige ting, og så skal man spare græsplænevandingen, tilføjer han.
Derudover opfordrer han borgerne til at benytte vand, de ellers ville have smidt væk, til at vande med, såsom te-vand.
- For os er det ikke alarmerende kritisk lige nu, men vi ønsker at være på forkant. Jo tørre det bliver, jo mere kritisk er det, siger direktøren.
Maj var tør
Vandingsforbuddet kommer i kølvandet på en markant tør maj. Der er ikke faldet regn siden den 24. maj.
I de seneste 19 år, hvor Danmarks Metrologiske Institut har lavet tørkeberegninger, er der kun to år, hvor tørkeindekset har været tilsvarende højt, nemlig i 2008 og 2020.
I Kalundborg Kommune er det forskelligt, hvor hårdt områderne er blevet ramt af tørken. Det er særligt sommerhusområderne, såsom Sejerø, hvor der er lave vandstande.
Bliver vandingsforbuddet ikke opretholdt, så kan det have konsekvenser for, hvor meget energi der skal bruges til at hente vandet op, fortæller direktøren.
- Men vi skal også tænke på overfladevandet. Ellers kan vi risikere at åer og så videre bliver tørre - det er jo ikke meningen, siger han.
Hans-Martin Friis Møller ved ikke hvor længe forbuddet varer, men det bliver nok lige så længe som den varme periode fortsætter.
- Vi kunne se på vejrudsigten, at den varme periode ser ud til at vare et stykke tid og så synes vi, at det ville være rettidigt at indføre et forbud, siger han.
Også i Vordingborg Kommune har forsyningen opfordret borgere til at spare på vandet.
Flere vandingsforbud på vej
Hos Danske Vandværker forventer direktør Susan Münster, at forbuddet vil sprede sig.
- Vi kommer i hvert fald til at se vandingsforbud flere steder, og når forsyningerne begynder at melde ud nu, så er det jo, fordi de ser, at vandspejlet i deres tanke er lavere, siger hun.
- Så det må vi forvente. Sjælland er rød på tørkeindekset, og derfor er de jo alt andet lige måske mere udfordret end resten af Danmark, tilføjer hun.
Susan Münster opfordrer til, at borgere holder øje med deres lokale vandværker og forsyningers hjemmeside og sociale medier.
- Hvis der er forsyninger eller vandværker, i det område hvor man bor, der melder ud, så kan man måske godt regne med, at det vandværk, man også selv får vand fra, kan have samme udfordringer, siger direktøren.
Kalundborg Forsyning anmelder ikke borgerne til politiet, hvis de ikke følger forbuddet. Men forsyningsselskabet håber, at kunderne forstår alvoren og vil være fælles om at spare på vandet.