Her er man tættere på at kunne lagre CO2 under jorden

De første tilladelser til at efterforske CO2-lagring på land er nu givet til tre områder i Danmark. To af dem ligger her i sendeområdet.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Store underjordiske CO2-lagre er nu endnu et skridt nærmere at kunne blive etableret på udvalgte steder i Danmark. Heriblandt to lokationer her i regionen - i Havnsø og Rødby. 

Energistyrelsen har nemlig netop anbefalet klima-, energi- og forsyningsministeren at give udvalgte selskaber tilladelse til, at de kan gå videre med at undersøge muligheden for at bruge områderne til CO2-lagring. 

I Rødby er det selskabet CarbonCuts A/S, som har fået tilladelsen. Mens det i Havnsø er det norske selskab Equinor og Ørsted, som kan undersøge muligheden for CO2-lagring.

I begge tilfælde foregår det i samarbejde med Nordsøfonden, som er statens undergrundsselskab. 

Et vigtigt skridt

I Havnsø bliver tilladelsen mødt med stor glæde af Lars Bruun Sørensen, der er chef for Ørsteds forretningsudvikling inden for CO2-fangst.

Ørsted har i forvejen arbejdet med at lave en såkaldt CO2-hub på Asnæsværket i Kalundborg.
Ørsted har i forvejen arbejdet med at lave en såkaldt CO2-hub på Asnæsværket i Kalundborg. Foto: August Tærsker Høgh - TV2 ØST

- Vi er rigtig glade for at være blevet tildelt den her licens af de danske myndigheder, siger han. 

- Det er et helt naturligt næste skridt i vores aktiviteter, lyder det videre.

Ørsted har i forvejen arbejdet med at lave en såkaldt CO2-hub på Asnæsværket i Kalundborg i et års tid. 

Muligheden for at lagre CO2 i området passer derfor godt med selskabets nuværende aktiviteter i Kalundborg, fortæller Lars Bruun Sørensen.

Hvis undersøgelserne viser, at undergrunden her er egnet til CO2-lagring, kan selskabet ifølge Energistyrelsen søge om tilladelse til at påbegynde lagringen.

Nødvendig for at nå klimamål

Danmark har et klimamål om at reducere CO2-udledningen med 70 procent i 2030. 

Derfor har et bredt flertal på Christiansborg besluttet, at der skal lagres 34 millioner tons CO2 i den danske undergrund.

CCS - fangst og lagring af CO2

  • CCS (Carbon Capture and Storage) er den samlede betegnelse for en række teknologier, der kan fange CO2 og lagre den i undergrunden.

  • Kort fortalt fungerer teknologien ved at indfange CO2 fra CO2-udledende kilder som skorstene fra kraftværker, biogasanlæg og cementfabrikker.

  • Når CO2'en er adskilt fra røgen, vil den typisk blive afkølet og komprimeret, så den bliver flydende og lettere kan transporteres via rør, tankvogn eller skib til et velegnet lager i undergrunden. CO2’ens flydende form betyder, at den nemt og effektivt kan fragtes i rørledninger under tryk.

  • Fangst og lagring af CO2 i undergrunden er en sikker og kendt teknologi, der har været benyttet i mere end 40 år. Danmark er langt fremme på metoden bag CO2-lagring, og i de senere år har også Norge, Nederlandene, Belgien og Storbritannien taget første spadestik til store CCS-projekter.

  • CO2-lagring må kun ske, hvis det er miljø-, natur- og sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Det er Energistyrelsen og Miljøstyrelsen, som sikrer dette. Energistyrelsen har været i løbende dialog med kommunerne og de lokale beboere i de aktuelle områder.

Kilde: Energistyrelsen

Det gøres ved, at CO2’en skal fanges fra store udledere som kraftværker eller fabrikker, hvorefter CO2'en skal under tryk, så den bliver flydende og kan opbevares og transporteres i store containere til et CO2-lager.

Ved lageret skal CO2'en pumpes ned i undergrunden, hvor den flydende CO2 vil fordele sig i mellemrum i sandsten, og ovenfor skal et lerlag forhindre, at den siver op igen.

De nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, også kaldet GEUS, har tidligere påvist, at den danske undergrund er velegnet til lagring af CO2.

Norsk selskab har hovedpart af licens

Ørsted har 20 procent af licensen til at undersøge mulighed for lagring i Kalundborg. Nordsøfonden har også 20 procent, mens den norske samarbejdspartner Equinor har hovedparten på 60 procent.

- Vi er glade for det partnerskab, for Equinor er måske den virksomhed på verdensplan, der har allermest erfaring med CO2-lagring og dermed også dem, vi kan være helt trygge ved at have med til at undersøge den her mulighed i Kalundborg, fortæller Lars Bruun Sørensen. 

Fra det norske selskab lyder det også, at man er glade for det indgåede partnerskab. 

Ifølge Ulrik Ølbjørn, der er ansvarlig for Equinors forretningsudvikling i Danmark, har firmaet god erfaring med at bygge komplekse projekter.
Ifølge Ulrik Ølbjørn, der er ansvarlig for Equinors forretningsudvikling i Danmark, har firmaet god erfaring med at bygge komplekse projekter. Foto: August Tærsker Høgh - TV2 ØST

- Vi har god erfaring med at bygge komplekse projekter og drive seismiske undersøgelser, så det er naturligt, at vi tager lederrollen. 

- Og så er det vigtigt at Ørsted og Nordsøfonden komplimentere det. Nordsøfonden er med til at cementere de danske ambitioner, og at de danske myndigheder vil have, at vi lykkes, siger Ulrik Ølbjørn, der er ansvarlig for Equinors forretningsudvikling i Danmark. 

Læs også
Giftigt CO2 som underbo: Beboere frygter for sikkerheden
Læs også
Giftigt CO2 som underbo: Beboere frygter for sikkerheden

Undersøgelsen af området egnethed til CO2-lagring løber over de næste fire år. 

Det kan vise sig, at nogle af områderne ikke er egnede til CO2-lagring. I så fald kan det ifølge Energistyrelsen enten medføre flere undersøgelser i pågældende område, eller en afklaring på, at det ikke vil blive brugt til lagring.

Den 27. juni holder Energistyrelsen et online-orienteringsmøde for borgere i de områder, hvor der er givet tilladelse til efterforskning. 

Energistyrelsen holder orienteringsmøde

  • Ønsker du at deltage i Energistyrelsens online-orienteringsmøde den 27. juni klokken 17.30 om efterforskningstilladelserne, så hold øje med Energistyrelsens hjemmeside. Her vil der blive lagt mere information og link ud snarest muligt.

  • Bemærk, at mødets formål er at give en kort orientering om lagring af CO2 og processen for lagring på land. Der vil være mulighed for at stille skriftlige spørgsmål under mødet.

  • Der vil desuden blive holdt borgermøder i de aktuelle områder. Det sker på den anden side af sommerferien.


Nyhedsoverblik