Efter adskillige tilsynsbesøg, lange brevvekslinger og flere påbud kan det snart være slut med kurser i meditation og avanceret indisk holistisk wellness.
Kulturministeriet har fået nok og har sat Højskolen for Bevidsthedsudvikling i Havnsø ved Kalundborg stolen for døren.
Afgørelsen træffes på baggrund af en helhedsvurdering af sagens faktiske omstændigheder, som de fremlægges. Derudover lægges der vægt på skolens manglende efterlevelse af Slots- og Kulturstyrelsens tidligere påbud
Skolen skal senest til februar betale knap 1,5 millioner kroner tilbage i statstilskud med tilbagevirkende kraft fra 2021.
Det viser en aktindsigt i sagen, som TV2 ØST har fået hos Kulturministeriet og Slots- og Kulturstyrelsen.
Stribevis af fejl
I sin seneste afgørelse af en klage fra højskolen skriver ministeriet blandt andet:
- Afgørelsen træffes på baggrund af en helhedsvurdering af sagens faktiske omstændigheder, som de fremlægges. Derudover lægges der vægt på skolens manglende efterlevelse af Slots- og Kulturstyrelsens tidligere påbud.
Sagens akter tegner et billede af en højskole, der har haft ganske svært ved at overholde lovgivningen på en lang række punkter.
- Elever har været tilmeldt kurser med andre navne end dem, der stod på den obligatoriske årsplan.
Utallige tilsyn og påbud
Staten har foretaget i alt syv tilsynsbesøg på Højskolen for Bevidsthedsudvikling fra 2007 og frem til senest 2022. Hvert eneste tilsyn har ført til påbud, hvor skolen er blevet bedt om at dokumentere diverse forhold yderligere. I 2013 alene blev det til ni påbud.
Tilbage i 2007 var det artikler i det daværende Holbæk Amts Venstreblad, der satte gang i et tilsyn. Her ville den daværende Institutionsstyrelsen blandt andet vide, hvilken forbindelse skolen havde til Foreningen for Transcendental Meditation, der har haft fælles adresse med skolen. Staten ville også have oplysninger om elevtilskud og værdigrundlag, årsplan og aflønningen af lærere.
Allerede dengang advarede ministeriet om, at "overtrædelse af lovens tilskudsbetingelser vil medføre tilskudsmæssige sanktioner."
Ved endnu et tilsyn i 2011 bad ministeriet højskolen om at sikre, at der er styr på elevfraværet, at beskrive linjefagene på skolen og at revidere indholdsplanerne. Her blev det også påpeget, at problemer med skimmelsvamp skulle udbedres. Endelig var der skattemæssige problemer med medarbejdere, der havde bopæl gratis på skolen.
Efter flytningen i 2016 konstaterede ministeriet, at bygningerne ikke rummede tilstrækkeligt med undervisningslokaler. På et tilsyn konstaterede man, at der var elever, som var fraværende fra undervisningen uden gyldig grund, ligesom et kursus forbeholdt flygtninge ikke var åbent for alle sådan som lovgivningen kræver.
Kilde: Kulturministeriet/Slots- og Kulturstyrelsen.
- Der har ikke været udarbejdet indholdsplaner for alle kurser - og det har ikke fremgået tilstrækkeligt, hvad der var undervisning, og hvad der ikke var.
- Der har ikke været én pris for at deltage i et kursus - tværtimod har elever betalt mellem 2 og 22.000 kroner for meget.
- Nogle elever har haft for få timer.
- Det er ikke dokumenteret, om forstanderen har boet på skolen, sådan som loven kræver.
- Frivillige har deltaget i undervisning gratis - og har endda i flere tilfældet stået for undervisningen, hvilket er i strid med loven.
Skolen: Vi har rettet op
Skolens advokat Jens Brusgaard har klaget over afgørelsen fra Slots- og Kulturstyrelsen.
Her beskylder han blandt andet styrelsen for at fokusere på historiske forhold.
“Højskolen er uenig i, at de forhold styrelsen kritiserer og anvender som begrundelse for bortfald af tilskud fremadrettet, fortsat eksisterer”, skriver han og konkluderer:
“I det store og hele har højskolen rettet op på de punkter, der kritiseres.”
Det formildede dog ikke Kulturministeriet, der valgte at stadfæste Slots- og Kulturstyrelsens vurdering. Tilbage står altså, at højskolen fratages sit statstilskud med virkning fra 1. august 2021.
Det svarer lidt til at slukke for respiratoren og oplyse patienten om, at han er velkommen til at klage, og hvis han får medhold, vil man tænde for respiratoren igen.
TV2 ØST har været i telefonisk kontakt med Ole Blenkov, der ifølge højskolens hjemmeside er forstander. Det oplyser han imidlertid, at han ikke er længere er. Han ved heller ikke hvem, der er ny forstander.
Det har ikke været muligt for TV2 ØST at afdække, hvem der reelt er forstander for højskolen, ligesom det heller ikke har været muligt at få kontakt til flere af de personer, der ifølge CVR-registret sidder i bestyrelsen for højskolen.
Forsøger at opnå tilskud på ny
Skolens administration har dog sendt os en mail, der er udfærdiget af jurist Ole Markmann, der ifølge administrationen er dækkende for skolens opfattelse af situationen efter det fratagne tilskud.
I mailen forklarer Ole Markmann, at skolen har været udfordret af en syg hovedlærer og en forstander, Ole Blenkov, der også blev sygemeldt i 2024. Samtidig angriber han ministeriets beslutning om at stoppe tilskuddet øjeblikkeligt.
“Det svarer lidt til at slukke for respiratoren og oplyse patienten om, at han er velkommen til at klage, og hvis han får medhold, vil man tænde for respiratoren igen,” skriver Ole Markmann.
Ole Markmann oplyser, at skolen vil finde pengene til at betale boden til ministeriet - og at man fremover vil “afdække muligheden for at tilrettelægge vores aktiviteter således, at skolen på ny kan opnå tilskud”.