Kæmpe batteri kan give strøm til 750 husstande

Den internationale danske virksomhed European Energy opstarter et nyt projekt om batterilagering i samarbejde med Kragerup Gods.

På en dag med tårnhøje elpriser offentliggør European Energy, at de i samarbejde med Kragerup Gods er startet på deres første storstilede batterilagringsprojekt i Danmark.

Formålet med installationen er at styrke elnettets stabilitet og hjælpe med at balancere elnettet i det østlige Danmark.

quote Vi er begejstrede for at arbejde sammen med European Energy om vedvarende energiløsninger som denne

Regitze Dinesen, ejer af Kragerup Gods

Kragerup-projektet er vigtigt for European Energy, da det giver virksomheden mulighed for at håndtere de stigende mængder vedvarende energi, der produceres i Danmark, lyder det fra European Energy i en pressemeddelelse.

- Batterilagring er en nøglekomponent i udviklingen af fremtidens energiprojekter, siger Mads Lykke Andersen, der er teknologidirektør i European Energy og fortsætter:

Læs også
Mandag bliver elpriserne tårnhøje
Læs også
Mandag bliver elpriserne tårnhøje
Ifølge European Energy vil batteriet, når det er fuldt opladt, kunne levere elektricitet til et betydeligt antal europæiske husstande i op til otte timer.
Ifølge European Energy vil batteriet, når det er fuldt opladt, kunne levere elektricitet til et betydeligt antal europæiske husstande i op til otte timer. Foto: European Energy

-  Dette samarbejde med Kragerup Gods vil give os praktisk erfaring med batterilagring og fremme udviklingen af integrerede energisystemer, ikke kun i Danmark, men også på andre markeder, hvor vi opererer.

Kan levere elektricitet til husstande i op til otte timer

Batteriet vil starte testdrift i løbet af første kvartal 2025 og vil starte med en kapacitet på 3,75 megawatt.

Der vil være mulighed for at opgradere til batteriet til en kapacitet på 7,5 megawatt. 

quote Det lød lidt fantasiagtigt i starten

Olav Ellersgaard Ditlevsen, godsforvalter ved Kragerup Gods

Når det er fuldt opladet, vil det ifølge European Energy kunne levere elektricitet til, hvad der svarer til 750 europæiske husstande i op til otte timer.

Og det er ikke at love for meget, mener lektor ved Institut for Vind- og Energisystemer på DTU, Chresten Træholt.

- Det lyder ikke helt forkert. Europæiske husstande er et vidt begreb. Men er man i størrelsesordenen tre, fem eller ti megawatt skulle den sagtens kunne klare det. Det kan sagtens understøttes, siger han.

De grønne investeringer har været med til at fremtidssikre Kragerup, der gennemgik et generationsskifte i 2021, hvor Regitze Dinesen tog over.
De grønne investeringer har været med til at fremtidssikre Kragerup, der gennemgik et generationsskifte i 2021, hvor Regitze Dinesen tog over. Foto: Jacob Bagge Jensen - TV2 ØST

Derudover vil batteriet hjælpe med at balancere elnettet i det østlige Danmark.

Det sker ved at lagre overskydende vedvarende energi i perioder med høj produktion og levere det tilbage til elnettet, når efterspørgslen er høj, hvilket forbedrer den samlede energieffektivitet, lover European Energy.

Læs også
Kritik af vindmøller når nye højder
Læs også
Kritik af vindmøller når nye højder

Der vil dog formentlig gå et par år, før tiltaget kan mærkes hos den enkelte borger, mener Chresten Træholt.

- Det kan udjævne batteriprisen og skabe en mere stabil energipris, men det ligger et par år ude i fremtiden. Vi begynder så småt at arbejde os derhenad, men lige nu har vi slet ikke nok batterier til det, siger han.

- Vi tror på det

På Kragerup Gods ser man frem til, at lagringsbatteriet står klar.

- Vi er begejstrede for at arbejde sammen med European Energy om vedvarende energiløsninger som denne, siger Regitze Dinesen, ejer af Kragerup Gods.

Ifølge godsforvalter Olav Ellersgaard Ditlevsen har man også stor tillid til, at energiformens potentiale kan indløses - også selvom det først blev mødt af skepsis.

Læs også
Udsigt til 185 meter høje vindmøller i skov vækker stor ballade
Læs også
Udsigt til 185 meter høje vindmøller i skov vækker stor ballade

Hvad hvis det viser sig at blive en fiasko?

- Det gør det ikke. Vi tror på det. Jeg vil indrømme, at jeg syntes, det lød lidt fantasiagtigt i starten, men da de havde været og præsentere det, var jeg fuldstændig solgt, svarer Olav Ellersgaard Ditlevsen og fortsætter:

- På Kragerup Gods er vi engagerede i bæredygtighed, og dette projekt demonstrerer vores dedikation til at integrere de nyeste vedvarende energiteknologier.

Kragerup Gods er familieejet, og fortæller, at de i de seneste år har fulgt en grøn agenda, og har igangsat flere grønne initiativer.

Blandt andet kalder de sig Danmarks første CO2-neutrale gods, og deres aktivitetspark blevet tildelt Green Attraction certificering, som uddeles af Horesta. 



Nyhedsoverblik