- Det ser voldsomt ud, men det er det mest nænsomme for åen.
Sådan siger Heidi Braae, der er kloakmester og projektleder hos Kalundborg Forsyning, og som i disse dage har ansvaret for at oprense Kærby å, der i en periode er blevet udsat for udledning af urenset spildevand.
Åen løber igennem den sydlige del af Kalundborg by - og det er denne strækning, der nu renses.
Mandag oplyste Kalundborg Forsyning om forureningen, hvor en teknisk fejl har betydet, at der er blevet ledt urenset spildevand ud i åen. I meddelelsen mandag blev forureningen beregnet som alvorlig, men skaderne er ikke uoprettelige.
Der har ikke været risiko for mennesker i forbindelse med forureningen, men for biologien i åen er det mere alvorligt.
- Når vi har sådan nogle hændelser, så betyder det, at biologien i vandløbet tager skade. Derfor skal vi have ryddet op, før efterårets store regnskyl kan skylle forureningen ud i havet, siger Heidi Braae.
En tørlagt å
Som led i oprensningen er nogle hundrede meter af åen blevet tørlagt. En dæmning holder simpelthen vandet ude, og på bunden af den blotlagte å kan ses et tykt lag slam. Det er dette slamlag, som nu fjernes med højtryksrensere og slamsugere.
Og selvom en å uden vand kan ligne et betændt sår i landskabet, så er det den bedste måde at gøre det på, siger Heidi Braae.
- Hvis vi begynder at grave et vandløb op, hvor der står vand, så får vi hvirvlet nogle affaldsstoffer op i selve vandløbet, og så ryger det ud i fjorden. Samtidig kan vi se, hvad vi laver, når vandet er væk. På den måde får vi ikke ødelagt vandløbet, siger hun.
Hvis man under oprensningsarbejdet kommer til at lave fordybninger i åens bund, så vil det nemlig komme til at samle slam fra for eksempel jord og døde blade - og det vil æde alle næringsstofferne i åen.
- Selv med den allerbedste maskinfører vil det på den måde være let at grave lidt for dybt, når man får hvirvlet dynd op. Nej, dette er den bedste måde. Det handler om at være forsigtige, og nensomme mod naturen, så den kan genoprette sig selv, for det er den faktisk rigtig god til, siger Heidi Braae og fastslår af vandet får lov til at løbe, som det plejer, når arbejdet er afsluttet.
Kærby Å er en del af vandplanerne for planperiode II i Vandrammedirektivet og har faktisk tidligere i år været igennem forskellige initiativer, der skal gøre livet for dyrelivet i åen bedre.
Skaderne ved forureningen er sket i den nedre, flade del af åløbet på en strækning, hvor der i forvejen ikke har været meget dyreliv.
Det er forventningen, at arbejdet i åen afsluttes enten fredag eller i starten af næste uge.