I årevis har Bjerge Sydstrand i Gørlev ved Kalundborg været plaget af tang, og frustrationen hos de lokale er ikke til at tage fejl af.
- Hvis ikke det var, fordi jeg havde hele mit netværk herude, så ville jeg sælge mit hus. Jeg er fastboende. Og jeg har haft et hus længere oppe ad vejen, som jeg lejede ud, men folk kommer aldrig igen, siger Flemming Rønholt Hansen.
- Det er altoverskyggende, synes jeg. Man har ikke lyst til at invitere gæster, medmindre man har tjekket stranden. Det er simpelthen så ærgerligt, siger Heidi Vestergård Holst, der er sommerhusejer i området.
Når det er rigtig varmt, så stinker den tang så meget, at man har mest lyst til at gå ind
Og der er især én grund til, at de kilometer lange strækninger med tang generer borgerne i området.
- Om sommeren, når det er rigtig varmt, og der ikke er så meget vind, så stinker den tang så meget, at man har mest lyst til at gå ind og lukke dørene og blive inde. Og det er jo helt forkert i et sommerhus, siger Anne Lise Schjeldal, der også ejer et sommerhus i området.
Ikke et nyt problem
Problemet med det ildelugtende tang er ikke nyt. I 2019 diskuterede områdets beboere og kommunen, hvem der skulle betale for at få fjernet tangen.
I den efterfølgende periode bidrog begge parter til at fjerne tangen, men den kom hurtigt igen.
- Der vil altid være tang, det er naturen, det kan vi ikke lave om på. Men vi har ikke lyst til at se de store mængder af dødt tang, som kommer ind nu. Sådan har det aldrig været, siger Flemming Rønholt Hansen.
Tonny Pedersen (NB) fra Teknik- og Miljøudvalget i Kalundborg Kommune mener ikke, at det er kommunens ansvar at fjerne tang.
- Hvis borgerne i Bjerge selv kan finde en aftale med kommunen om at få fjernet tangen, så står det dem frit for at gøre det. Men jeg synes helt bestemt ikke, det er noget skatteborgerne skal betale for, siger Tonny Pedersen.
Frygter dumpning af slam
Beboerne er bekymrede for, at klapning af bundmateriale i Kalundborg Havn - også kendt som dumping - forværrer strandens tilstand endnu mere.
- Der er blevet dumpet tæt på 1,5 millioner kubikmeter havneslam her lige syd for Asnæs, siger Flemming Rønholt Hansen.
Hvis det har en tvist af forurening, så er det bare forfærdeligt
- Det er ligesom dødt tang, der bare bliver ved med at ligge her og rådne op. Det er jo ikke frisk tang, der kommer ind og ud igen. Og hvis det har en tvist af forurening, så er det bare forfærdeligt, siger Heidi Vestergård Holst.
Tonny Pedersen medgiver, at klapning af bundmateriale både i København og Køge har vist sig at have større miljømæssige problemer. Derfor lover han, at Teknik- og Miljøudvalget vil se nærmere på sagen efter sommerferien.
- Hvis det viser sig, at Kalundborg Kommune har påført en miljøforurening ude på stranden, så er det selvfølgelig kommunen, der skal sørge for at få fjernet den miljøforurening. Herunder hvis det så sidder i tangen. Men hvis det bare er tang, og der ikke er miljøforurening, så er jeg der, hvor jeg hele tiden har været, så er det borgerne selv, der må fjerne det, siger Tonny Pedersen.
Sommerhusejerne håber, at politikerne en gang for alle får styr på de kyststrækninger, som de sælger til turisterne.
- Jeg synes, man skal stoppe med at dumpe forurenet slam i vores bugt. Det hører ingen steder hjemme, siger Flemming Rønholt Hansen.
- Jeg ville have svært ved at lave en annonce og leje mit sommerhus ud og vise, at det her er en dejlig strand. Hvis jeg samtidig ved, at der er masser af tang og forurening herude, ville jeg synes, at det var forfærdeligt, siger Heidi Vestergård Holst.