Kommune vil begrænse forslag til ferieprojekt på Røsnæs

En række justeringer i projektet skal gøre det muligt at gennemføre planerne om et Club La Santa-inspireret feriecenter på Røsnæs.

Færre ferieboliger. En idrætshal mindre, og lavere bygninger.

Det er blandt de indspark, som Kalundborg Kommune er kommet med i forhold til forslaget om at bygge Klub Røs - et Club La Santa-inspireret feriebyggeri med fokus på aktiv ferie.

Plan- og Landdistriktsstyrelsen har gjort indsigelse mod projektet, og Miljøstyrelsen har også udtrykt bekymring. Forslagene skal gøre det muligt at opføre feriecenteret trods styrelsens indsigelse.

Alt i alt har Kalundborg Kommune foreslået 13 ændringer til projektet, som det ligger nu. Blandt andet ved at dele byggeriet op i mindre bebyggelser med grønne områder imellem, og ved for eksempel at bygge feriehusene ind i skråninger, så de ser mindre ud.

Fakta: Her er kommunens forslag til ændringer.

Begrænsning af rammeområdet:

Forslag om at reducere byggeområdet ved at fjerne den nordlige del, eller ved at opdele området i mindre sektioner.

Tydeliggør bebyggelsen:

Gør det klart, hvor mange og hvor store bygninger, der er i projektet, og gør klart hvor de skal bygges, og hvor høje de skal være.

Tilpas det til landskabet:

Stil krav til, hvordan bygningerne skal tilpasses landskabet.

Sportshaller:

Reducer antallet af sportshaller fra to til en. De skal ligge tæt på de nuværende landbrugshaller. Hallens højde reduceres fra 10 m til maksimalt 9 m eller 7 m, afhængigt af højden på grundvandsspejlet.

Antal feriehuse:

Byg 10 færre feriehuse, især mod nordvest for at samle byggeriet yderligere.

Højde på café og ferielejligheder:

Højde på café reduceres fra to etager til en, og begræns den maksimale højde fra 8,5 til 5 meter. Højde på lejligheder reduceres fra 8,5 til 6 meter, bygget ind i en skråning for at minimere visuel påvirkning.

Kilde: Kalundborg Kommune

Det er Steen Bosebjerg, der i flere år har kæmpet for at gennemføre projektet med et aktivitetscenter på Røsnæs. Han kalder tiden nu for 'urolig'.

- Vi er lidt på et sidespor. Det hele er ude af vores hænder, mens kommunen forhandler med styrelserne. Men vi håber jo fortsat, at det kan lade sig gøre, siger han.

Røsnæs mangler liv

Han mener, at udfordringen er, at ministerierne indbyrdes ikke er enige om vejen.

- Vi har jo den udfordring, at Røsnæs ikke er et område, hvor der sker så meget, og hvor gennemsnitsalderen og befolkningstallet desværre går den gale vej. Derfor håber vi, at planerne kan realiseres, siger han.

Steen Bosebjerg har længe kæmpet for at føre projektet ud i livet.
Steen Bosebjerg har længe kæmpet for at føre projektet ud i livet. Foto: Kevin Rasmussen - TV2 ØST

En del af kommunens udspil handler om at reducere projektet i størrelse. Blandt andet foreslår kommunen, at man skærer ti ferieboliger ud af projektet, så der kun bygges 80. Samtidig reduceres antallet af sportshaller fra to til én.

- Det er klart, at det er noget der rammer projektets økonomi. Er der færre ferieboliger, så er der færre gæster - og er der en sportshal mindre om vinteren, så er der mindre aktivitet i vinterhalvåret end ellers, siger han.

quote Når vi får bemærkninger fra staten, går vi i dialog med dem for at se på, hvilke justeringer der skal være i planforslaget, for at det kan endeligt vedtages, og staten kan frafalde deres indsigelse

Christian Sabber Jensen, plan- og miljøchef

Han mener dog stadig, at projektet med de foreslåede ændringer vil være attraktivt for investorerne.

- Der er nogle investorer, der ikke rører projekter på under 1000 ferieboliger. Men dem, der hører om dette projekt synes, at det er interessant, siger han.

Læs også
Sommerhusejere går til kamp mod planerne om et feriecenter på Røsnæs
Læs også
Sommerhusejere går til kamp mod planerne om et feriecenter på Røsnæs

Hos Kalundborg Kommune lægger man ansvaret over på staten. Det er nemlig staten i form af Miljøstyrelsen, der har trukket i håndbremsen på projektet. 

De 13 ændringer i projektet fra kommunens side er sket på baggrund af indsigelsen fra staten.

- Når vi får bemærkninger fra staten, går vi i dialog med dem for at se på, hvilke justeringer der skal være i planforslaget, for at det kan endeligt vedtages, og staten kan frafalde deres indsigelse, siger Christian Sabber Jensen, der er plan- og miljøchef i Kalundborg Kommune. 

Ifølge Christian Sabber Jensen afventer kommunen nu Miljøstyrelsens svar.
Ifølge Christian Sabber Jensen afventer kommunen nu Miljøstyrelsens svar. Foto: Kevin Rasmussen - TV2 ØST

Kommunen er blevet kritiseret for at lave ændringerne. Kritikerne mener ikke, at det er kommunens opgave. Det afviser Christian Sabber Jensen. 

- Jeg vil til enhver tid sige, at når kommunalbestyrelsen har vedtaget et forslag og lagt det frem til offentlig høring, og staten så kommer med nogle bemærkninger, så vil administrationen naturligvis gå i dialog med staten om, hvad der skal til for at fjerne statens bemærkninger, siger han. 

Venter på svar

Plan- og miljøchefen ved ikke, hvornår der kommer en afklaring på sagen. 

- Det kommer an på, hvornår Miljøstyrelsen vender tilbage. Enten kommer vi til at lægge den op med en beslutning om, at kommunalbestyrelsen må opgive projektet, eller også at planen bliver vedtaget med de 13 foreslåede ændringer. 

Niels Erik Danielsen fra Enhedslisten håber ikke, projektet bliver til noget.
Niels Erik Danielsen fra Enhedslisten håber ikke, projektet bliver til noget. Foto: Kevin Rasmussen - TV2 ØST

Enhedslistens medlem af kommunalbestyrelsen i Kalundborg, Niels Erik Danielsen, håber ikke, at projektet bliver realiseret på nogen måde. 

- Vi skal passe på, og det synes jeg ikke vi gør her. Røsnæs er en naturperle, som vi skal passe på. Og det man gør fra kommunens side her, siger han.


Nyhedsoverblik