Det, der bliver omtalt som et ufrugtbart samarbejde, har nu fået konsekvenser i Nyvangs Sogns menighedsråd i Kalundborg.
Alle medlemmer af menighedsrådet har trukket sig og nedlægger deres mandater med øjeblikkelig virkning.
- Vores samarbejde med provsten og biskoppen er ikke frugtbart. Vi bliver mødt med lukkethed og en magtarrogance, der har gjort, at vi har ikke kunnet udføre det arbejde, som vi skulle, fortæller Klaus Ødegaard, der er formand for Nyvangs Sogns menighedsråd.
Vi ser ingen anden udvej end at trække os
Klaus Ødegaard ønsker ikke at komme med konkrete eksempler på det ufrugtbare samarbejde, men fortæller, at biskoppen og provsten ved flere lejligheder har tilsidesat den beføjelse, et folkevalgt menighedsråd har som beslutningstager og arbejdsgiver.
- Vi har intet at sætte på sognepræst Birgitte Saltorp og hendes arbejde, det her handler udelukkende om biskoppen og provsten, siger Klaus Ødegaard.
Foruden Klaus Ødegaard består menighedsrådet i Nyvangs Sogns menighedsråd af Sven-Aage Berg og Heidi Lillevang Christiansen.
Ikke første gang arbejdsmiljøet bliver kritiseret
I forbindelse med bispevalget i Roskilde Stift har arbejdsmiljøet i Folkekirken flere gange været på dagsordenen.
På et vælgermøde i april delte bispekandidat Anna Kluge fra Næstved sin bekymring over arbejdsmiljøet i Folkekirken. En bekymring og kritik, sognepræst i Glumsø-Bavelse-Næsby sogn, Annette Kruhøffer, støttede op om.
I Nyvangs Sogns menighedsråd i Kalundborg bekræfter de, at det netop også er arbejdsmiljøet i Folkekirken, der ikke fungerer.
- Vi hverken kan eller vil acceptere det arbejdsmiljø, der er i Folkekirken. Vi er selvfølgelig kede af uroen, det giver omkring Nyvangskirken, men vi ser ingen anden udvej end at trække os, siger Klaus Ødegaard.
Ikke set den komme
Provst i Kalundborg Jørn Noe er overrasket over, at menighedsrådet i Nyvangs Sogn har valgt at trække sig.
- Jeg havde ikke set den komme. Det er ikke sjovt, at det skal nå derud, men jeg kan på ingen måde genkende, at det skulle have været et ufrugtbart samarbejde.
Jørn Noe har været provst i 27 år og ifølge ham selv, har han altid lagt vægt på et godt samarbejde med menighedsrådene.
- Selvfølgelig laver man fejl, men jeg havde ønsket, at de (menighedsrådet, red.) havde indgået i en dialog, så vi kunne have rettet op på de fejl, vi må have lavet. Det er ret svært nu, siger Jørn Noe.
Biskop: Har forsøgt at få samarbejdet til at virke
Ligesom provsten har biskop Peter Fischer-Møller svært ved at genkende det ufrugtbare samarbejde.
- Det er naturligvis med stor beklagelse, at jeg har modtaget deres anmodning om at udtræde, men jeg må sige, at jeg ikke kan genkende det billede, der bliver tegnet af, at vi skulle være lukkede, eller at vores handlinger skulle være et udtryk for magtarrogance.
Peter Fischer-Møller mener selv, at han har bestræbt sig på at få samarbejdet til at fungere.
- Jeg vil selvfølgelig rigtig gerne mødes med menighedsrådet. For vi har et fælles ønske om at få de problemer, der måtte være, løst, så det kirkelige liv i det nye Nyvang-Tømmerup pastorat kan komme til at udfolde sig bedst muligt.
Biskop i Roskilde Stift Peter Fischer-Møller fratræder sin stilling i udgangen af august 2022. Valget af en ny biskop er i fuld gang.