En ny maskinmesteruddannelse er på vej til Kalundborg.
Tirsdag kom det frem, at uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) har godkendt, at man etablerer maskinmesterskolen i byen. Planen er, at man vil starte et hold op med 25 til 30 studerende i august 2021.
Den nyhed bringer glæde blandt de lokale virksomheder, der har brug for uddannede maskinmestre.
Hele Vestsjælland og resten af området vil have gavn af den her uddannelse
En af dem er virksomheden Novozymes, der holder til i biotekbyen. Her gennemfører de forskning og producerer enzymer til for eksempel vaskemiddel - og virksomheden har god gavn af maskinmestre til at vedligeholde deres maskiner.
- I Novozymes er vi rigtig glade for, at maskinmesteruddannelsen kommer til Kalundborg. Biotekbyen er jo den største biotek i Skandinavien, hvor der ligger Novo Nordisk og Novozymes, der tilsammen har knap 5.000 medarbejdere og rigtig store fabriksarealer, siger Jesper Haugaard, der er vicepræsident for produktionen i Danmark.
Han fortæller, at det i dag kan være svært at tiltrække maskinmestre, men de er glade for de syv maskinmestre, de har ud af omkring 700 ansatte.
- Vi synes, det er en rigtig god idé, at uddannelsen kommer hertil. Jeg tror, hele Vestsjælland og resten af området vil have gavn af den her uddannelse. Så det er vi glade for, siger Jesper Haugaard.
Artiklen fortsætter under billedet.
- Vi er lige så henrykte som borgmesteren
Aftalen om den nye maskinuddannelse er kommet i hus efter et nært samarbejde mellem den lokale industri, Kalundborg Kommune, maskinmesterskolen, Region Sjælland og folketingspolitikere, der er valgt ind i de sjællandske kredse.
Og nyheden bragte smilet frem hos Kalundborgs borgmester.
- Vi er naturligvis henrykte over, at vi har fået endnu en attraktiv uddannelse til Kalundborg, lød det fra Martin Damm (V) i en pressemeddelelse.
Vi er ligeså henrykte som borgmesteren
Den nye uddannelse bringer også begejstring hos raffinaderiet Equinor Refining Denmark.
De ligger også i biotekbyen, hvor de blandt andet producerer råolier, hvor hovedparten af deres produkter er benzin- og dieselolie. De har i dag 340 ansatte i Kalundborg.
- Vi er ligeså henrykte som borgmesteren, Martin Damm, har udtalt. Vi ser et potentiale i, at vi har en maskinmesteruddannelse i byen, for det kunne jo betyde, at vi får nemmere ved at rekruttere medarbejdere, som vi skal bruge inden for det felt, siger Charlotte Balslev, kommunikationsansvarlig hos Equinor Refining Denmark.
Ifølge hende har man i dag ikke problemer med at skaffe nok kvalificerede maskinmestre, men hun tænker, at udvalget vil blive større, hvis de også kan søge lokalt.
Mere attraktivt at tage en uddannelse lokalt
Den nye maskinuddannelse vil være med til at gøre det endnu mere attraktivt for unge, at tage en uddannelse i byen, lyder det fra den kommunikationsansvarlige i Equinor Refining Denmark.
- Det vil være et glimrende supplement i forhold til, at vi blandt andet har fået biotekuddannelsen, bioanalytikere og elektrikerudannelsen, samt maskiningeniøruddannelsen der starter i august 2020, siger Charlotte Balslev.
- Så vil det være en væsentligt større palet, og det betyder jo, at vi vil opleve, at kommunen vil tiltrække endnu flere unge mennesker, som ser det som en mulighed for først at uddanne sig her og forhåbentligt efterfølgende vil en del af dem søge nogle af de store industrivirksomheder, der ligger her, og vil bosætte sig i kommunen, tilføjer hun.
Maskinmestre er vigtig del af vedligeholdse
Hos Novozymes går de meget op i at vedligeholde og udvikle deres fabrikker og nye teknologier, men så det samtidig hænger sammen med deres produktion og maskiner.
I den proces spiller maskinmestrene en vigtig rolle.
- Maskinmestre indgår både, når ting går i stykker, men så sandelig også i forebyggende vedligehold og i projekter, som handler om at forudsige, hvornår et nedbrud kommer. Derfor er maskinmestre rigtig vigtige for os, siger Jesper Haugaard, vicepræsident for Novozymes produktion i Danmark.
Jeg håber, at det generelt set bliver nemmere at tiltrække folk lokalt
De har også stor glæde af maskinmestre hos Equinor Refining Denmark, som også tager praktikanter ind, men de kommer i dag fra de øvrige maskinmesteruddannelser i landet.
Men når den nye uddannelse kommer, håber Charlotte Balslev, at de kan hente flere praktikanter fra lokalområdet.
- Jeg håber, at det generelt set bliver nemmere at tiltrække folk lokalt. For i dag er der trods alt en del, der må pendle hertil. Så sandsynligheden for, at man bliver her på længere sigt, hvis man også har uddannelse i byen, er jo større, siger Charlotte Balslev.
Det er planen, at maskinmesterskolen skal leje lokaler af Kalundborg Kommune på Stejlhøj i det nye campus og starte op i august 2021.
Her kan de flytte ind i lokalerne hos specialskolen Kathøj Svallerup Skole, der til den tid vil være rømmet.