Nævn bremser indvinding af vandet i Tissø: - Det er en kæmpe sejr

Kalundborg Forsynings tilladelse til at indvinde syv millioner kubikmetervand fra Tissø i Kalundborg skal revideres.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Siden 2021 har Kalundborg Forsyning haft grønt lys til at indvinde syv millioner kubikvand fra ferskvandssøen Tissø om året til byens industri.

Det er omkring to millioner kubikvand mere, end man tillod i 1962, da Kalundborg Forsyning først begyndte at indvinde søens vand.

Men nu hjemsendes tilladelsen til fornyelse, fremgår det af en ny afgørelse fra Miljø- og Fødevareklagenævnet.

quote De har simpelthen ikke været faglige nok. De har ikke overholdt den gældende lovgivning. Det er en ommer

Lars Brinch Thygesen, natur- og miljøkonsulent, Danmarks Sportsfiskeriforbund

Afgørelsen er dels truffet på baggrund af en to år gammel klagesag, som Danmarks Sportsfiskeriforbund blandt andre stod bag.

Her er man begejstret over, at Kalundborg Kommune skal kaste et nyt blik på tilladelsen. Der har nemlig været tale om en decideret fejl fra Kalundborg Kommune, mener natur- og miljøkonsulent i Danmarks Sportsfiskerforbund, Lars Brinch Thygesen.

Læs også
Politikere giver tilladelse til endnu større vandindvinding i Tissø
Læs også
Politikere giver tilladelse til endnu større vandindvinding i Tissø

- De har simpelthen ikke været faglige nok. De har ikke overholdt den gældende lovgivning. Det er en ommer, siger han og tilføjer:

- Det er en kæmpe sejr, for det har betydet, at dyrene har måttet leve under unaturlige forhold.

Betydelige fejl

I den 44 sider lange afgørelse lyder konklusionen, at tilladelsen til vandindvinding i Tissø lider af væsentlige retlige mangler. 

Tilladelsen er blandt andet i strid med EU’s vandrammedirektiv, der skal forebygge forringelse af vandøkosystemers tilstand, står der i afgørelsen.

Fra politisk hold erkender man også, at tilladelsen ikke er helt gennemarbejdet.

- En af fejlene fra kommunens side er, at man ikke har udarbejdet af en miljøkonsekvensrapport, fortæller formand for Kalundborg Kommunes Teknik- og Miljøudvalg, Jakob Beck Jensen (V), der nu vil tage ophævelsen af tilladelsen til efterretning.

Læs også
Frygter for dyrelivet i Tissø - sportsfiskerforbund klager over øget vandindvinding
Læs også
Frygter for dyrelivet i Tissø - sportsfiskerforbund klager over øget vandindvinding

- Når vi har gennemlæst afgørelsen ordentligt, skal vi i gang med at lave en ny ansøgning, hvori der tages højde for det, som afgørelsen påpeger, tilføjer han.

Ifølge Lars Brinch Thygesen er det særdeles vigtigt, at man netop tager højde for Tissøs naturmiljø - ellers kan der være fare for, at fiskene helt forsvinder.

- Vandindvinding har stor betydning for dyrelivet i vandløb. Hvis de naturlige variationer i vandstanden ændres, eller ligefrem forsvinder på grund af vandindvinding, vil det få konsekvenser for dyrelivet, siger han og fortsætter:

- Øget nedbør fører til mere vand i vandløb og hjælper fisk under gydevandring med at formere sig. Manglende store vandmængder forhindrer fiskene i at nå deres ynglepladser.

quote - Der har ikke været en decideret mangel på vand, men vi ser, at industrien i Kalundborg er voksende. Derfor stiger behovet også.

Jakob Beck Jensen, formand, Kalundborg Kommunes

At tilladelsen skal til revision kan også vise sig at få en forebyggende effekt, vurderer Lars Brinch Thygesen.

- Hvis ikke man havde sendt tilladelsen til fornyelse, så havde andre kommuner, som vil tilgodese industri fremfor miljø, kunne tænkes at begå samme fejl, tilføjer han.

Voksende behov

Vandet fra Tissø indvindes gennem et stemmeværk, som er installeret ved søens udløb. I stemmeværket er der placeret skodder, der hæver vandstanden i løbet af foråret, så det kan indvindes over sommeren.

Vandet benyttes af Kalundborgs virksomheder som såkaldt procesvand. Procesvand bruges som kølevand til kredsløb og kedler for at forhindre dannelsen af kedelsten.

Før den nye tilladelse trådte i kraft i 2021, måtte forsyningsselskabet allerede indvinde op til fem millioner kubikmeter vand fra Tissø.

Ifølge Jakob Beck Jensen gjorde man dengang tiltaget, fordi efterspørgslen på vand steg i takt med en voksende industri.

Ifølge Jakob Beck Jensen (V), formand for Kalundborg Kommunes Teknik- og Miljøudvalg, er Kalundborg industris behov for vand stigende.
Ifølge Jakob Beck Jensen (V), formand for Kalundborg Kommunes Teknik- og Miljøudvalg, er Kalundborg industris behov for vand stigende. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

- Der har ikke været en decideret mangel på vand, men vi ser, at industrien i Kalundborg er voksende. Derfor stiger behovet også.

Alternativet er grundvand

Indtil der sker en ny udvikling i sagen, vil man nøjes med at møde den tidligere kvote. Ellers kan der tys til grundvandet, fortæller Jakob Beck Jensen.

- Der er et stort vandforbrug i virksomhederne i Kalundborg. Hvis man har behov for mere, er alternativet grundvand. Det er også et område, som forsyningen arbejder meget med.

Hvis grundvand er et alternativ, hvorfor indvender man så ikke det i stedet for?

- Grundvandet er ikke nok. Der er også en stor miljømæssig fordel at benytte sig af drænvand fra marker, som vandet i Tissø jo kommer fra.

Jakob Beck Jensen har ikke indtryk af, at Kalundborg Forsyning har haft behov for at indvinde alle syv millioner kubikmeter vand, som de har været tilladt indtil nu.

Kalundborg Kommune ved endnu ikke, hvornår de forventer at ansøge om tilladelsen på ny.


Nyhedsoverblik