Dagli’Brugsen på Røsnæs er efter alt at dømme snart fortid.
Efter flere år med underskud og en stor gæld står Røsnæs Brugsforening nemlig nu i så store økonomiske vanskeligheder, at foreningen ikke ser nogen anden mulighed end at nedlægge butikken.
Det værste er faktisk, at folk køber for lidt
Det står klart efter en ekstraordinær generalforsamling i Røsnæs Brugsforening mandag aften.
- Der var en lang snak om det, og der var virkelig livlig debat.
- Men det endte med, at vi skal arbejde for at Røsnæs Brugsforening bliver nedlagt, og så må vi se, hvad der kommer til at ske fremadrettet, fortæller Flemming Engtoft Larsen, formand for Røsnæs Brugsforening til TV2 ØST.
Sådan ser økonomien ud hos brugsen på Røsnæs
Røsnæs Brugsforening blev i sin nuværende form dannet i 2022, men har en historie, der går mere end 150 år tilbage.
Seneste årsregnskab, der omfattede hele 2023, viser et underskud på 243.000 kroner. Også året før var der røde tal på bundlinjen.
Foreningens egenkapital er blevet forværret yderligere de senere år, så den nu lyder på -712.000 kroner.
I bemærkningerne til regnskabet skriver foreningen, at resultatet ikke er tilfredsstilende, og at man håber på bedring i 2024.
Cirka 85 borgere var mødt op til den ekstraordinære generalforsamling, hvoraf 66 var stemmeberettiget. Ifølge formanden var det et overvejende flertal, der bakkede op om at nedlægge brugsen.
Mangler lokal opbakning
Anbefalingen om at lukke brugsen kommer fra bestyrelsen selv, som ikke mener, at den økonomiske situation er holdbar i længden.
- Vi kan ikke bare nøjes med at indfri den gæld på omkring 350.000 kroner, vi har på nuværende tidspunkt. Vi er også nødt til at have en buffer for at kunne køre videre. Ellers skal det i hvert fald fra dags dato kun give godt overskud i butikken, og det er nogle meget døde måneder, vi går ind i nu siger formanden.
Udfordringen består i, at brugsen er afhængig af, at stort set alle lokale handler i brugsen – men det er langt fra tilfældet, fordi der også er mange store supermarkeder med gode tilbud i Kalundborg.
- Det værste er faktisk, at folk køber for lidt. Vi mangler en million kroner i omsætning.
- Det er jo lokalbefolkningen, der bestemmer, hvor de vil handle. Og vi kunne godt have tænkt os, at der var flere børnefamilier, der valgte os til, fortæller Flemming Engtoft Larsen.
Kædebidrag presser brugsen
Dertil kommer, at bygningen, der huser Dagli’Brugsen, er gammel og trænger til en overhaling. Det samme gælder inventaret, som også har mange år på bagen.
Sidst men ikke mindst kræver Coop et kædebidrag på 6,5 procent af omsætningen. Det er et gebyr, man betaler for at kunne være med i Dagli'Brugs-kæden og dermed nyde godt af den fælles markedsføring, indkøbsaftaler og it-systemer.
Kædebidrag til Coop
Coop opkræver et såkaldt kædegebyr på 6,5 procent af omsætningen for at være med i Dagli'Brugs-kæden og dermed nyde godt af den fælles markedsføring, indkøbsaftaler og it-systemer.
Det er en af de faktorer, der er ved at trække tæppet væk under den lille brugsforening.
- Vi har været i dialog med Coop om et lavere kædebidrag, men det har ikke ført til noget, siger Flemming Engtoft Larsen, formand for Røsnæs Brugsforening.
Han anerkender det åbenlyst retfærdige i, at alle butikker betaler samme procent. Udfordringen er bare, at det rammer en lille butik langt hårdere end eksempelvis et Kvickly-varehus.
Hos Coop oplyser informationsdirektør Jens Juel Nielsen, at kædebidraget på 6,5 procent kun i helt særlige tilfælde kan sænkes.
- Niveauet har været det samme længe, men det er på vej ned. Det er et gennemgående kritikpunkt, at 6,5 procent er for højt, men butikkerne får meget for pengene - eksempelvis rådgivning om, hvordan man kan lave en bedre forretning, siger han.
Med alle udfordringer taget i betragtning syntes det med andre ord uundgåeligt at lade brugsen overleve.
- Vi skal prøve at nedlægge foreningen og få afviklet butikken som Coop-butik, medmindre der kommer et eller andet fra Coop inden for de næste 14 dage, lyder det fra formanden.
Fristen på 14 dage kommer af, at der skal indkaldes til en ny ekstraordinær generalforsamling tidligst om 14 dage og senest om fire uger. Her skal der fortsat være opbakning til beslutningen om at lukke brugsen i foreningen, før beslutningen kan vedtages endeligt.
Overvejer anden købmandskæde
Bliver lukningen endeligt vedtaget, behøver det dog ikke betyde, at Røsnæs skal undvære en købmandsbutik fremover.
- Befolkningen herude vil gerne have, at der kommer en købmand i fremtiden. Vi har simpelthen for langt ind til Kalundborg for at skulle handle, fortæller Flemming Engtoft Larsen.
På generalforsamlingen var der under punktet eventuelt derfor snak om mulighederne for at lave en ny butik i andet regi.
Flere lokale foreslår, at brugsforeningen bliver en del af Dagrofas kæde Min Købmand, der har en anden model for, hvordan man driver små butikker i lokalsamfund.